Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Lachesis

Becerikli
Arkadaşlar iyi günler, bugün 3. konu açışım. Kalabalık yapıyorsam kusura bakmayın ama ciddileşmek üzere olan bir sorunum var.
1.5 2009 Mitsubishi Lancer aracım var, soğukken marşı tekte alıyor hiç sorun yok, motor ısınınca örnek olarak uzun yol gidiyorum mola vermek için benzinliğe durup stop edince işimi halledip gelmem 10 15 dk sürüyor diyelim, geliyorum ancak araba marş almıyor, sadece sıcakken yapıyor bunu.
Aracımda sonradan takılma start stop keyless GO sistem var, kendi kontağı yok.
Ustaya gittim marş motoru bakımı yaptı, düzelmeyince krank mili sensörü değişti, yine düzelmedi. Tuşla alakalı olduğunu sanmıyorum çünkü o zaman soğukken de çalışmazdı diye düşünüyorum. Bu konu hakkında fikri olan var mı? Çok sinirim bozulmaya başladı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Parca kodunuz buysa satılan ürün egzantrik sensörü olarak gözüküyor.

Hocam sorunu bulduk. Takılan start stop sistemindeymiş. Zaten şüpheleniyorduk ondan şasi yapıyormuş, araba yanmadığına dua et dediler.
Baştan anahtar kontak kilit sistemi yapılıyor arabaya, tahmini masraf 6 7 bin TL dendi. Benzer sisteme sahip olanlar için umarım yardımcı bir konu olmuştur. İyi akşamlar.
Ateşleme sistemini kontrol ettirin. Sorunuz oldukça konu açabilirsiniz. Bobinlerin genel durumu önemli, zira ateşleme sorunları en çok sıcak zamanlarda ortaya çıkar. Ekstradan düşük bir ihtimal de olsa enjektörler işeme yapıp pistonu boğuyor olabilir ama bu çok çok düşük bir ihtimal. Keşke Keyless GO olmasaymis, bu çok universal bir sistem maalesef.

Ateşleme sistemini kontrol ettirin. Sorunuz oldukça konu açabilirsiniz. Bobinlerin genel durumu önemli, zira ateşleme sorunları en çok sıcak zamanlarda ortaya çıkar. Ekstradan düşük bir ihtimal de olsa enjektörler işeme yapıp pistonu boğuyor olabilir ama bu çok çok düşük bir ihtimal. Keşke keyless GO olmasaymis, bu çok universal bir sistem maalesef.

Aklımda bulunsun hocam sağ olun.
Krank sensörü diye aldığım parçayı usta taktı yanımda ama arabanın çok aşağısına inmedi yukarıdan takıverdi benim bildiğim krank sensörü arabanın altında oluyor (hatalıysam düzeltin) sanki usta krank sensörünü egzantrik sensörü yerine taktı gibi geldi. Eve gelincede araba çalışmayınca tekrar ustayı aradım sen bir de krank sensörü al gel takalım dedi bir şaşırdım usta dedim bu taktığımız zaten krank sensörüydü dedim. Bu iki sensör tip olarak birbirine benziyor mu veya birbiri yerine takılabiliyor mu basitce kafam karıştı iyice.

Dediğiniz doğrudur.

Krank pozisyon sensörü, motorunuzun kodu 4A91 ise şu şekilde. Ruhsat üzerinden öğrenebilirsiniz kodu.

1776183314250.webp

Yine 4A91 için camshaft yani ekzantrik sensörü de bu şekilde;

1776183455271.webp

Yapıca çok benzer değiller. Dediğiniz gibi, krank mili sensörü daha aşağıdadır. Ustanız neden takım olarak değiştirmiş, bir sorun derim. Bir de motor arızası kodu var mı, normalde krank pozisyon sensöründen uyarı gelmesi lazım.

Dediğiniz doğrudur.

Krank pozisyon sensörü, motorunuzun kodu 4A91 ise şu şekilde. Ruhsat üzerinden öğrenebilirsiniz kodu.

Eki Görüntüle 240794

Yine 4A91 için camshaft yani ekzantrik sensörü de bu şekilde;

Eki Görüntüle 240795

Yapıca çok benzer değiller. Dediğiniz gibi, krank mili sensörü daha aşağıdadır. Ustanız neden takım olarak değiştirmiş, bir sorun derim. Bir de motor arızası kodu var mı, normalde krank pozisyon sensöründen uyarı gelmesi lazım.
O zaman birde egzantrik sensörü alıp deneyeyim hocam o taktığımız krank sensörünü de doğru yerine takmayı söyleyeyim ustaya düzelmezse dediğiniz gibi ateşleme sistemlerine odaklanacağım o da olmazda tekrardan konu açar muhabbet ederiz artık. :rofl:

Muhtemelen yanlış takmamistir bu arada. Çok düşük bir ihtimal gibi. Yanlış taksa hiç yürümeyebilir araç zira. Muhtemelen krank sensörünü degistiyse egzantrik sensörünü de arızalı bulduğu için değiştirmek istiyordur.

Benim sipariş edip gelen parçam bu hocam krank sensörü diyor. Egzantrik sensörü yazıyorum tipi buma benzer bir şey çıkıyor.

Benim sipariş edip gelen parçam bu hocam krank sensörü diyor. Egzantrik sensörü yazıyorum tipi buma benzer bir şey çıkıyor.

Hocam ekleme yapıyorum ben krank mili sensörü almak istedim fotoğrafını attığım parçayı aldım arabaya taktık benim arabadan çıkan parçanın üstündeki kod aynı tutuyor MR985041 bana krank sensörü diye egzantrik sensörü mü sattılar acaba?

Screenshot_20260414_184254_Chrome.webp

Parca kodunuz buysa satılan ürün egzantrik sensörü olarak gözüküyor.

Hocam sorunu bulduk. Takılan start stop sistemindeymiş. Zaten şüpheleniyorduk ondan şasi yapıyormuş, araba yanmadığına dua et dediler.
Baştan anahtar kontak kilit sistemi yapılıyor arabaya, tahmini masraf 6 7 bin TL dendi. Benzer sisteme sahip olanlar için umarım yardımcı bir konu olmuştur. İyi akşamlar.

Çözüm