Herkese merhaba! Bu rehberde konumuz MLD marka SSD'ler. Alınır mı, yoksa alınmaz mı? Alınmazsa neden alınmaz? Konuya öncelikle MLD M300 modeliyle başlamak istiyorum.

Öncelikle MLD M300'ün kontrolcüsüne bakalım. MLD M300 modelinde, Phison E13T modelli, çift çekirdek ve 4 kanala sahip bir kontrolcü yer alıyor. Bu kontrolcünün DRAM desteği bulunmuyor. Kontrolcünün detaylı özellikleri bu şekilde:

1713191818301.webp

Görüldüğü üzere Phison E13T, maksimum olarak 2500 MB/sn sentetik okuma ve maksimum 2100 MB/sn sentetik yazma değerleri sunuyor. Ancak MLD M300'de bu değerler 3300/3100 olarak belirtilmiş ve bu da tamamen kullanıcı aldatmaca. Bazı kullanıcılar sırf bu değere bakıp bu SSD'yi tercih ediyor. Mesela örnek olarak bu konuya göz atabilirsiniz:

Konu sahibi sırf vadedilen 3000 MB/sn üstü hızlara aldanıp SSD'yi almış ve sonuç hüsran. Gerçekler bu şekilde:

1713192152873.webp

1713192280023.webp

NAND yongalara baktığımızda bu SSD'de TLC NAND yongalar olduğu belirtilse de birçok kullanıcıya QLC NAND'lı şekilde geliyor. TLC NAND'lar, QLC NAND'lara göre daha uzun ömürlü. Bu nedenle QLC NAND olması da eksi yön olarak değerlendirilebilir.

nand.webp

Bu SSD'de TBW değerleri belirtilmiyor! Normalde SSD'ler için bir TBW ömrü belirtilir, bu SSD'de hiçbir şekilde TBW ömrü belirtilmemiş. Bu SSD'de sadece 2 yıllık bir garanti mevcut. Üçüncü eksi yön bu şekilde.

Bir diğer eksi yönü ise, MLD'nin herhangi bir yazılımı ve firmware'i bulunmuyor. MLD M300, piyasadaki diğer bazı SSD'ler ile donanımsal olarak benzerlik gösteriyor. Mesela MSI M371, Gigabyte 2500E, PNY CS1031.

SSD'nin PCB görünümü ise bu şekilde:

pcb.webp

M500 modeline geçelim. M500 modelinde de durum M300'den farklı değil. Yine göz boyayan okuma ve yazma değerleri yazılmış ve kullanıcılar yine buna aldanıp satın alıyor. Sonuç, yine hüsran! 7400 MB/4700 MB sentetik okuma ve yazma hızı belirtilen MLD M500'ün gerçek yüzü bu şekilde:

1713193142188.webp

Neden vadedilen değerlere ulaşamıyor? Çünkü bu SSD'de E21T kontrolcü var ve bu kontrolcünün 7400 MB/sn okuma hızı elde etmesi mümkün değil. Aynı şekilde DRAM desteği de bulunmuyor, 64 MB HMB kullanılmış.

Sonuç:

Peki alınır mı bu MLD SSD'ler? Eğer hazır sistemde mecburiyetten aldıysanız gündelik kullanımda ve oyunlarda işinizi görecektir. Bu SSD'yi gördünüz ve hızları size cazip göründüyse kesinlikle almamalısınız. Fiyatını da hiçbir şekilde hak etmiyor. Türkiye fiyatlarına baktığımızda MLD M300/M500 fiyatına daha iyi diskler alabilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bunu sunmayan üreticilerden her daim uzak durmak gerekiyor. Ben bir de yanlışım yoksa TBW değerini vermedikleri konusuna değinmiştim.

Evet Recep hocam, kaynaklar arasına sizin videonuzu da eklemiştim. Oradan da faydalandım. Teşekkür ediyorum ❤️ Görselleri de o videodan alıntıladım.

Depolamada ucuza kaçan çok fena üzülür bir de PSU'da. Diğer parçalar bu kadar üzmez.
Bende Gigabyte 2500E var, donanımsal açıdan MLD M300 ile çok benzerler. Zaten aynı kontrolcüye sahipler. Hazır sistemde geldiği için mecburiyetten almıştım. Gerçekten kötü bir ürün...

Sık sık bu tür hız düşmeleri yaşanıyor. Genel kullanımda iş görüyor görmesine de mecbur kalmadıkça alınmaması gerekiyor dediğin gibi.

1713197514967.webp

Bende Gigabyte 2500E var, donanımsal açıdan MLD M300 ile çok benzerler. Zaten aynı kontrolcüye sahipler. Hazır sistemde geldiği için mecburiyetten almıştım. Gerçekten kötü bir ürün...

Sık sık bu tür hız düşmeleri yaşanıyor. Genel kullanımda iş görüyor görmesine de mecbur kalmadıkça alınmaması gerekiyor dediğin gibi.

Eki Görüntüle 36509
6 yıllık 860 Evo hala tıkır tıkır çalışıyor zerre hızda düşme falan yok. Depolamada ucuza kaçınca veriler buhar oluyor PSU'da kaçınca yangın çıkıyor ya da sistemin birazı imha oluyor.

M700 modelinde Phison E18 var ve DRAM bulunuyor. Kullandığı NAND modellerini ise hatırlamıyorum ve de iyi bir kontrolcüye sahip olması firmware gibi öbür dezavantajları sıfırlamıyor.