Anladım hocam, deneme amaçlı Chrome'a geçtim, site 7 saniyede yüklendi. Sonra kapat aç yaptım, bu konuyu açması 6 saniye sürdü. Benim Firefox'tan daha yavaş. Sebebini bilmiyorum ama şu an bende böyle. İsterseniz video kaydı alabilirim.

Video kaydına gerek yok hocam. :) İstisna olabilir, sizin cihazınızda olduğu gibi. Ancak şu ana kadar denediğim farklı cihazlarda Chrome, Firefox'tan hissedilir şekilde daha hızlı çalışıyordu.

Ek olarak RAM tüketimi konusunda da Chrome, Firefox'tan daha iyi durumda.

Bilgisayarınızda Firefox kullanıyorsanız (kullanmıyorsanız da kullanmanızı tavsiye ederim), Firefox mobil uygulaması ile gayet güzel bir ikili oluyor.

Hayır Firefox ve Firefox tabanlı tarayıcılar Android'in doğasına aykırı. Ayrıca çoook yavaşlar.

Mozilla'nın kendine ait bir WebView App'i bile yok. Hâl böyle olunca siz cihazdan Android System WebView'i silemediğiniz için cihaz aslında aynı anda iki tarayıcı çalıştırıyormuş gibi oluyor.

Çünkü Android System WebView arka planda direkt olarak Chrome ile bağlantılı.
Firefox mobil uygulamasında versiyon 79'dan beri GeckoView kullanılıyor, bahsettiğiniz "Android System WebView" ile bağı yok. Özetle, takribi olarak 6 yıldır Firefox kendi GeckoView altyapısını kullanıyor. Keza bundan önce de WebView kullanmıyordu, Gecko kullanıyordu; yenilendikten sonra GeckoView adını aldı.

Bilgisayarınızda Firefox kullanıyorsanız (kullanmıyorsanız da kullanmanızı tavsiye ederim), Firefox mobil uygulaması ile gayet güzel bir ikili oluyor.

Firefox mobil uygulamasında versiyon 79'dan beri GeckoView kullanılıyor, bahsettiğiniz "Android System WebView" ile bağı yok. Özetle, takribi olarak 6 yıldır Firefox kendi GeckoView altyapısını kullanıyor. Keza bundan önce de WebView kullanmıyordu, Gecko kullanıyordu; yenilendikten sonra GeckoView adını aldı.

Firefox mobilde eklenti desteği olmasıyla çok öne çıkıyor fakat maalesef hantal çalışıyor. Sadece bende mi böyle desem, çokça böyle şikayet var.

Firefox mobilde eklenti desteği olmasıyla çok öne çıkıyor fakat maalesef hantal çalışıyor. Sadece bende mi böyle desem, çokça böyle şikayet var.
Cihazdan cihaza, bağlantıdan bağlantıya fark edebilir diye düşünüyorum. Kendi deneyimim adına bir sorun yaşamadığımı söyleyebilirim, şöyle ki 52 sekme birden açık görünüyor.

PC de Zen browser kullanıyorum şu ana kadar kullandığım en iyi tarayıcı keşke mobilide çıksa.

Sanırım biraz Firefox deneyeceğim.

@B 52 Stratofortress hayır hayır hayır. Android direkt bahsettiğim uygulamaya bağımlı.

Mozilla da ayrı olarak "GeckoView" App'i yayınlıyor mu hayır, o bahsettiğiniz Firefox'un altyapısını oluşturan eleman.

Hem madem benim dediğim uygulamanın bi' alakası yok, o zaman sistemde "Android System WebView" App'ini devre dışı bırakın ve GMS ve Google Play Store'daki fonksiyonları kontrol edin bakalım, eskisi gibi düzgün açılıp çalışıyorlar mı diye?

@B 52 Stratofortress hayır hayır hayır. Android direkt bahsettiğim uygulamaya bağımlı.

Mozilla da ayrı olarak "GeckoView" App'i yayınlıyor mu hayır, o bahsettiğiniz Firefox'un altyapısını oluşturan eleman.

Hem madem benim dediğim uygulamanın bi' alakası yok, o zaman sistemde "Android System WebView" App'ini devre dışı bırakın ve GMS ve Google Play Store'daki fonksiyonları kontrol edin bakalım, eskisi gibi düzgün açılıp çalışıyorlar mı diye?
Kavramları tamamen birbirine karıştırmışsın. Bilmediğin konularda bu kadar emin konuşup "hayır hayır hayır" demeden önce ben ne diyorum diye bir düşün. Seni tane tane aydınlatayım:

Öncelikle, Android System WebView tarayıcı değildir, bir sistem bileşenidir. Sistemde yüklü olan bağımsız tarayıcılar (Chrome, Firefox vs.) için değil; "tarayıcı özelliği olmayan diğer uygulamaların" (örneğin Instagram, Twitter, bankacılık uygulamaları veya Play Store) uygulama içi linkleri ve web içeriklerini açabilmesi için kullanılan bir render motorudur. "WebView'i devre dışı bırakın, bakın Play Store çalışıyor mu" e tabii ki WebView'i devre dışı bırakırsan Play Store bozulur, nitekim Play Store bir web tarayıcısı değildir ve kendi içinde web sayfalarını (görselleri, uygulama detaylarını) göstermek için Android'in o yerleşik sistem bileşenine ihtiyaç duyar. Bunun Firefox'un çalışma prensibiyle en ufak bir alakası yoktur. İkincisi, cihaz aynı anda iki tarayıcı falan çalıştırmaz. Sen Firefox'u açtığında, sistem arka planda Android System WebView veya Chrome çalıştırmaz. Firefox, tamamen bağımsız bir süreç (process) olarak kendi motoru olan GeckoView'i RAM'e yükler ve onu kullanır; WebView o sırada arkada uyur ve sıfır kaynak tüketir. Tıpkı Windows'ta Edge yerleşik olarak dururken senin harici bir yazılım çalıştırman gibi. Üçüncüsü, "Mozilla ayrı bir GeckoView App'i yayınlıyor mu, hayır" demişsin ki bu anlamsız bir argüman. Chromium da Google Play'de ayrı bir "Chromium motoru uygulaması" olarak yayınlanmaz; Chrome'un, Edge'in, Brave'in "içine gömülü (embedded)" gelir. Mozilla da GeckoView motorunu Firefox APK'sının içine gömülü olarak sunar. Bir motorun çalışması için Play Store'da ayrı bir indirme sayfası olmasına gerek yoktur, uygulamanın kendi kütüphanesinde yer alır ve Firefox, WebView devre dışıyken bile çatır çatır çalışmaya, web sayfalarını render etmeye devam eder; çünkü sistemin WebView'ine muhtaç değildir, kendi motoru içindedir.

Özetle; Firefox Android'in doğasına aykırı falan değil, tam aksine Google'ın Chromium tekelini kırmaya çalışan tek gerçek alternatiftir; Android System WebView sistem uygulamalarının web arayüzleri içindir, Firefox ise kendi motoruna sahip bağımsız bir tarayıcıdır. Oradan buradan duyduğunuz şeylerle argüman üretmeyin.

@B 52 Stratofortress ben anlatamıyorum sanırım. Sen Firefox kullanıyorsun diyelim. Bundan ayrı olarak sistemde yüklü herhangi bir App'te Web sayfası görüntülemek istediğinde bu içerik Firefox'ta açılmayacak, Android System WebView aracılığıyla sana gösterilecek. Ayrıca bu App ile Chrome'un bağı var daha önce dediğim gibi, zira Google kendi bile ihtiyaç duymuş olacak ki bunu özellikle açıklamış "Uygulamalar için web içeriği; Chrome tarafından desteklenir." şeklinde. Zaten bundan dolayı System WebView aracılığıyla açtığın bir sayfa Chrome'un geçmişinde görünür.

Diğer konu ise sen Firefox kullanıyorken Android System WebView arkada durdurulmaz, durduramazsın. Sen manuel olarak durdursan bile GMS arka planda bu App'in tekrar çalışmasını tetikliyor. Bu da benim "Aynı anda iki tarayıcı çalıştırma" argümanımı destekler nitelikte bir veri.

Oradan buradan duyduğumla bi'şey uydurduğum da yok, hakkında bilgi sahibi olmadığınız insanlar hakkında nasıl böyle yorumlar yapabiliyorsunuz? Ben tek tek Android için sunulan bütün tarayıcıları denedim, kullandım, hakkında araştırma yaptın, sisteme bindirdiği yükü izledim.

"Chromium tekeline tek alternatif" mi? Peh, Mozilla'nın en büyük gelir kaynağı Google zaten. Ayrıca about:config sayfasında da Google Server'larına veri gönderen girdiler var. Şirketlerin "kendin çal kendin oyna" politikasını "tekele alternatif" gibi duygusal noktalara çekebilmeniz ne kadar da ilginç, gerçi Mozilla da böyle kullanıcı kasıyordu değil mi? Ona da artık azala azala "kullanıcı kitlesi" denir mi, şüpheli; ancak "kullanıcı grubu" denilebilir sanırım.