İsimbulamajim

Üstün
Servis Menüsü Görseli

Eki Görüntüle 165518

Panel Hakkında Genel Bilgiler

CSOT (China-Star Opto Electronics) tarafından üretilen bir panel kullanılmış, modelin ismi de SG2451B03-3.

Panelook'ta bu paneli sorgulattığımızda sırasıyla aşağıdaki özellikler ortaya çıkıyor:
  • a-Si TFT​
  • LCD​
  • 6-COF Driver​
  • Native 8-bit​
a-Si TFT: En giriş seviye panel türü. Tabii 1080p ve uygun fiyatlı bir modelden Oxide TFT veya LTPS beklemek olmazsa olmaz değil.
LCD: LCD bilgisinin yazması, arka aydınlatmanın monitöre dahil olmadığını belirtir. Yani bu paneli kullanan monitörlerin renk gamutu, kontrast ve parlaklık gibi önemli detaylar, üreticinin panele eklediği özel arka aydınlatmaya göre değişir.
6-COF Driver: Bu segmentte 8-COF Driver beklentimiz artık yok. 4-COF olmadığı sürece yeterli. Çok değil 2 sene önceye kadar bu segmentte 8-COF Driver panelli monitörler çokça vardı.
Native 8-bit: 6-bit + FRC veya 6-bit + Hi-FRC değil, direkt native 8-bit. Fena değil, bu segmentteki çoğu monitör 6-bit + Hi-FRC bile değil, 6-bit + FRC. Tabii renk derinliği tek başına bir şey ifade etmez ama sonuçta native 8-bit mi, evet.

Bir detay daha var lakin bunu aşağıya başlık olarak açmayı uygun gördüm.

Monitör 200 Hz mi, 180 Hz mi?

Evet, beni en çok rahatsız eden yere geldik. Panelook'ta paneli sorguladığımızda, panelin 180 Hz olduğunu görüyoruz. Yani bu monitörde native 200 Hz bir panel kullanılmıyor.

Eki Görüntüle 165521

Fakat Gigabyte, GS25F-2'nin sitesinde 180 Hz + 20 Hz Overclock şeklinde değil de sanki direkt panel 200 Hz'miş gibi lanse etmiş, zira hem kullanım kılavuzuna baktım hem ürün sitesine baktım GS25F-2'nin 180 Hz + 20 Hz O.C olduğuna dair hiçbir ibare yok. Gigabyte'ın ağır saçmaladığı kısım. Belki standart bir kullanıcı için bu hiçbir anlam ifade etmiyor lakin bu işin içinde olanlar için mide bulandırıcı bir hareket.

Sonuç

Monitörle alakalı inceleme verilerini @2254 paylaşmış zaten, ben o konuya ilave olarak panel bilgisi paylaşmak istedim.

Panel bilgisi görselini paylaştığı için @vanillamint'e teşekkürler.

Kullanılan panel kötü değil lakin Gigabyte'ın 180 Hz paneli native 200 Hz gibi pazarlamış olması oldukça rahatsız edici.

Monitörlerde servis menüsüne nereden giriliyor?

Monitörlerde servis menüsüne nereden giriliyor?
Her markanın servis menusune girme yontemu farklidir. Hatta ayni markada farkli modelde bile degiskenlik gosterebilir cunku bazi modellerde joystick var ve joystick ile servis menusune giriliyorken, bazisinda ise 5-6 tus var ve onlarda yapilan cesitli tus kombinasyonlari ile giriliyor.

Servis menusune girmek istediginiz monitorun modelini soylerseniz yardimci olmaya calisirim.

Her markanın servis menusune girme yontemu farklidir. Hatta ayni markada farkli modelde bile degiskenlik gosterebilir cunku bazi modellerde joystick var ve joystick ile servis menusune giriliyorken, bazisinda ise 5-6 tus var ve onlarda yapilan cesitli tus kombinasyonlari ile giriliyor.

Servis menusune girmek istediginiz monitorun modelini soylerseniz yardimci olmaya calisirim.
Rampage Crimson CR25R300F. Benim değil sadece bu monitörün panelini bulmaya çalışıyoruz. İncelemesi var iyi güzel ama panel ismi yok.

Rampage Crimson CR25R300F. Benim değil sadece bu monitörün panelini bulmaya çalışıyoruz. İncelemesi var iyi güzel ama panel ismi yok.
CSOT panel kullanildigi Rampage sitesinde belirtilmis. 300 Hz + CSOT sorgulamasi yaptiginda karsina sadece 2 panel cikiyor ve onlar da ozellik bakimindan ayni.
Bu arada CSOT panel kullanildigi belirtilmis. Panelook'ta sorguladigimizda karsimiza 1080p 24.5" 300 Hz olarak 2 panel cikiyor.

Ikisi de a-Si TFT, native 8-bit ve 6 COF bulunan giris seviyesi panel. Tabii 5.000 TL'ye satilan bir monitorde Oxide TFT ve 8 COF beklemek dogru olmaz.

Rampage'e sans vermeyi dusunenlerin sansini deneyebilecegi nadir urunlerden.

CSOT panel kullanildigi Rampage sitesinde belirtilmis. 300 Hz + CSOT sorgulamasi yaptiginda karsina sadece 2 panel cikiyor ve onlar da ozellik bakimindan ayni.
240 veya 280 Hz + OC olma ihtimali daha yüksek gibi. Ayrıca o monitör %100 sRGB değil %96 sRGB veriyor. %96 sRGB de düşük diyebiliriz.

240 veya 280 Hz + OC olma ihtimali daha yüksek gibi. Ayrıca o monitör %100 sRGB değil %96 sRGB veriyor. %96 sRGB de düşük diyebiliriz.
Panele arka aydinlatma dahil olmadigi icin renk gamutu, kontrast ve parlaklik gibi kagitustu veriler gercegi yansitmayabilir.

Bu arada 240 Hz'den 300 Hz'e OC yapacak kadar abartildigini dusunmuyorum. Oyle bir riski alamazlar, 60 Hz cok fazla. 40 Hz bile fazla, ornegim VG259QM.

Panele arka aydinlatma dahil olmadigi icin renk gamutu, kontrast ve parlaklik gibi kagitustu veriler gercegi yansitmayabilir.
Görmemişim.

Bu arada 240 Hz'den 300 Hz'e OC yapacak kadar abartildigini dusunmuyorum. Oyle bir riski alamazlar, 60 Hz cok fazla. 40 Hz bile fazla, ornegim VG259QM.
Bu arada alan kişiler çok fazla ışık sızması olduğunu söylüyor, birinde 6 tane çıkmış siyahlar yok. Elbette şans işi ama bazı monitörlerde daha fazla olabiliyor, XG27ACS gibi.