Ritmic
Becerikli
Yaklaşık üç yıldır Monster'ın Abra A5 V18.2.3 model dizüstü bilgisayarını aktif bir şekilde kullanıyorum. Bu süre boyunca hem oyun oynarken hemde günlük kullanımda detaylıca deneme fırsatım oldu.
Tasarım ve Malzeme Kalitesi
Tasarım açısından cihaz oldukça sade ve zarif bir çizgiye sahip. Agresif oyuncu bilgisayarlarındaki sert hatlar bu modelde yer almıyor, bu da cihazı iş ortamlarında kullanmayı kolaylaştırıyor. Kasa plastik olmasına rağmen elde ucuz bir hissiyat oluşturmuyor. Menteşe yapısı sağlam, ekranı açıp kaparken herhangi bir gevşeklik ya da tedirginlik yaşatmıyor. RGB aydınlatmalı klavyesi sayesinde farklı renk modları arasında "Control Center" yazılımıyla kolayca geçiş yapılabiliyor. Klavye tuşları yumuşak ve konforlu; yazı yazarken veya oyun oynarken rahatsız etmiyor. 3 yıl sonunda tuşlarda silinme ya da deformasyon yaşamadım.
Performans ve Donanım
Cihazda Intel Core i7-11800H işlemci ile NVIDIA RTX 3050 Ti ekran kartı yer alıyor. Özellikle orta segment oyun deneyimi açısından fazlasıyla yeterli. CS2, GTA V, PUBG ve ETS 2 gibi oyunları yüksek grafik ayarlarında akıcı bir şekilde oynayabildim. Bazı oyunlarda ultra ayarları da zorlayabiliyor. Ayrıca video düzenleme ve render işlemlerinde de gayet yeterli bir performans sunuyor. Adobe Premiere Pro ile Full HD videolar üzerinde sorunsuz çalışabiliyorum. Tabii profesyonel 3D modelleme gibi ağır işler için daha güçlü sistemler tercih edilmeli ama temel işler için bu model yeterli.
Ekran Özellikleri
144 Hz yenileme hızına sahip ekran, özellikle rekabetçi oyunlarda fark yaratıyor. Görsel olarak akıcı ve renk doğruluğu genel kullanım için yeterli düzeyde. Ancak renk kalibrasyonu hassas işlerle uğraşanlar için harici bir monitör kullanmak daha uygun olabilir.
Soğutma Sistemi ve Fanlar
Fanlar oyun sırasında biraz sesli çalışsa da, soğutma konusunda başarılılar. Uzun süreli kullanımlarda dahi aşırı ısınma kaynaklı bir kapanma ya da yavaşlama problemi yaşamadım. "Control Center" üzerinden fan hızlarını manuel olarak ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca cihazın üzerinde bu modlar arasında geçiş yapmanızı sağlayan bir tuş da bulunuyor.
Depolama ve Hız
SSD performansı tatmin edici. Bilgisayar çok kısa sürede açılıyor ve yazılım yüklemeleri oldukça hızlı gerçekleşiyor. İlk aldığımda 500 GB SSD yeterliydi ancak oyunların boyutları arttığı için sonradan ek bir SSD taktım. Dosya aktarım hızı da oldukça iyi.
Ses Kalitesi
Hoparlörler günlük kullanım için yeterli olsa da yüksek beklentileri karşılamayabilir. Özellikle baslar zayıf kalıyor. Film ve müzik için harici bir ses sistemi ya da kaliteli bir kulaklık kullanmak daha iyi bir deneyim sunuyor. Sound Blaster Cinema 6+ yazılımı ses kalitesini biraz iyileştiriyor ama mucize beklememek gerek.
Servis ve Teknik Destek
Ürünü teslim aldıktan sonra herhangi bir sorun yaşamadım. Ayrıca Monster’ın sunduğu 6 ayda bir ücretsiz bakım hizmeti oldukça faydalı. Cihazı gönderiyorsunuz, iç temizlik yapılıyor, termal macun yenileniyor ve genel kontrol sağlanıyor. Bu hizmetin süresiz olması büyük artı.
Sonuç
Genel olarak Monster Abra A5 V18.2.3 modeli, oyun ve günlük işler için dengeli ve güçlü bir alternatif. Üç yıldır aktif olarak kullanıyor olmama rağmen performansından hâlâ memnunum. Ekran kalitesi, sistem gücü, soğutma performansı ve müşteri hizmetleri düşünüldüğünde fiyat/performans açısından kesinlikle değerlendirilmeye değer bir model.
Monster Notebook ile alakalı sorusu olan varsa, yazın. Merak ettiklerinizi cevaplayabilirim.