Monster laptopta varsayılan GPU dağılımı sorunu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Morv
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 1
  • Görüntüleme Görüntüleme 82

Morv

Uzman
Merhaba,

Monster marka, çift ekran kartlı (Intel Iris Xe + RTX 3050 Ti) bir laptop kullanıyorum. Sistemi genelde harici monitörle kullanıyorum ve ekran yerleşimine göre farklı davranışlar gözlemliyorum.

Varsayılan (standart) durum şu şekilde:
  • Harici monitör bağlıyken:
    • Laptopun dahili ekranı → Intel Iris Xe
    • Harici monitör → RTX 3050 Ti

Bu ayar benim tarafımdan yapılmış özel bir ayar değil, sistem kendisi bu şekilde çalışıyor.

Sorunsuz kullanım:​

• Harici monitör ortadayken (ana ekran monitör)
  • Laptop yan tarafta dururken
    → Sistem stabil, kasma veya mavi ekran yok

Sorunun çıktığı durum:​

• Laptop ortadayken (dahili ekran ana ekran)
  • Harici monitör yan tarafta bağlıyken

Bu senaryoda:
  • GPU dağılımı yine aynı kalıyor
    • Dahili ekran → Iris Xe
    • Harici monitör → RTX 3050 Ti
  • Ancak bu kullanımda:
    • Oyunlarda ve bazı uygulamalarda kasma / stutter oluyor
    • Zaman zaman ekran kartı kaynaklı mavi ekran (BSoD) alabiliyorum
    • Windows ayarlarında dahili ekranı varsayılan ekran yapsam bile, görüntü RTX 3050 Ti'a geçmiyor

Araştırma yaptım ve bunun NVIDIA Optimus / MUX / dGPU mimarisiyle ilgili olabileceğini öğrendim ancak şu noktaları netleştiremedim:

Sorularım:
  1. Bu GPU dağılımı (dahili ekran Iris, harici RTX) Monster laptoplarda donanımsal olarak sabit mi?
  2. Dahili ekranın RTX 3050 Ti'dan görüntü alması mümkün mü (MUX veya dGPU modu varsa)?
  3. Laptop ortadayken yaşanan kasma ve BSoD'ler bu Optimus yapısından kaynaklanıyor olabilir mi?
  4. Ekran yerleşimini sık değiştiren biri için en stabil ayar kombinasyonu nedir?

Bilgisi olan veya Monster laptoplarda bu durumu yaşayan varsa yardım ederse sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.

Not: Anlaşılır bir anlatım için ChatGPT kullanılmıştır.

GPU'lar donanımsal olarak sabittir, bunların konfigürasyonu yazılımsal olarak değiştirilemez. Fiziksek olarak yeni veya daha iyi bir model almanız lazım konfigürasyonun değişmesi için. Dahili ekranın görüntü alması mümkün değil MUX Switch yoksa veya üretici dGPU'yu ekrana yönlendirmemişse. MUX olmayan bilgisayarlarda MSHybrid altyapısıyla dGPU görüntüsü PCIe aracılığıyla iGPU'ya aktarılır, burdan sonrasında ancak dahili panele ulaşır. HDMI veya DP portları üreticinin keyfine göre ya dGPU ya ya da iGPU'ya bağlıdır, tamamen donanımsal bir tercihtir.

MSHybrid teknolojisi uzun yıllardır kullanılan ve gayet oturmuş bir teknolojidir. MUX olmayan laptopta MUX olan/doğrudan dGPU'dan görüntü almaya kıyasla FPS kaybı dışında hiçbir sorun yaşamamanız lazım. Bilgisayarınız çöküyorsa bu MUX olmamasından veya MSHybrid sisteminden dolayı değildir. Yaşadığınız BSOD'lerin sebebi başka olabilir. Normal kullanımda sizin yapacağınız bir şey yok. MSHybrid kendi kendine çalışır ve herhangi bir sorun yaşamamanız lazım. MUX varsa MUX'u açıp veya HDMI portu dGPU'ya bağlıysa oyunu monitörde çalıştırıp kullanarak daha yüksek performans alabilirsiniz.

Her bilgisayarın konfigürasyonu farklı olduğundan tam topolojiyi görmeden yorum yapmak zor. NVIDIA Denetim Paneli'nde "PhysX" ile ilgili olan kısımda bunların topolojisi gösteriliyor olması lazım, oradan bir ekran görüntüsü atarsanız daha kesin yorumlayabilirim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…