Morv
Uzman
Konu Başlıkları Gizle
Merhaba,
Monster marka, çift ekran kartlı (Intel Iris Xe + RTX 3050 Ti) bir laptop kullanıyorum. Sistemi genelde harici monitörle kullanıyorum ve ekran yerleşimine göre farklı davranışlar gözlemliyorum.
Varsayılan (standart) durum şu şekilde:
Bu ayar benim tarafımdan yapılmış özel bir ayar değil, sistem kendisi bu şekilde çalışıyor.
Bu senaryoda:
Araştırma yaptım ve bunun NVIDIA Optimus / MUX / dGPU mimarisiyle ilgili olabileceğini öğrendim ancak şu noktaları netleştiremedim:
Sorularım:
Bilgisi olan veya Monster laptoplarda bu durumu yaşayan varsa yardım ederse sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.
Not: Anlaşılır bir anlatım için ChatGPT kullanılmıştır.
Monster marka, çift ekran kartlı (Intel Iris Xe + RTX 3050 Ti) bir laptop kullanıyorum. Sistemi genelde harici monitörle kullanıyorum ve ekran yerleşimine göre farklı davranışlar gözlemliyorum.
Varsayılan (standart) durum şu şekilde:
- Harici monitör bağlıyken:
- Laptopun dahili ekranı → Intel Iris Xe
- Harici monitör → RTX 3050 Ti
Bu ayar benim tarafımdan yapılmış özel bir ayar değil, sistem kendisi bu şekilde çalışıyor.
Sorunsuz kullanım:
- Harici monitör ortadayken (ana ekran monitör)
- Laptop yan tarafta dururken
→ Sistem stabil, kasma veya mavi ekran yok
Sorunun çıktığı durum:
- Laptop ortadayken (dahili ekran ana ekran)
- Harici monitör yan tarafta bağlıyken
Bu senaryoda:
- GPU dağılımı yine aynı kalıyor
- Dahili ekran → Iris Xe
- Harici monitör → RTX 3050 Ti
- Ancak bu kullanımda:
- Oyunlarda ve bazı uygulamalarda kasma / stutter oluyor
- Zaman zaman ekran kartı kaynaklı mavi ekran (BSoD) alabiliyorum
- Windows ayarlarında dahili ekranı varsayılan ekran yapsam bile, görüntü RTX 3050 Ti'a geçmiyor
Araştırma yaptım ve bunun NVIDIA Optimus / MUX / dGPU mimarisiyle ilgili olabileceğini öğrendim ancak şu noktaları netleştiremedim:
Sorularım:
- Bu GPU dağılımı (dahili ekran Iris, harici RTX) Monster laptoplarda donanımsal olarak sabit mi?
- Dahili ekranın RTX 3050 Ti'dan görüntü alması mümkün mü (MUX veya dGPU modu varsa)?
- Laptop ortadayken yaşanan kasma ve BSoD'ler bu Optimus yapısından kaynaklanıyor olabilir mi?
- Ekran yerleşimini sık değiştiren biri için en stabil ayar kombinasyonu nedir?
Bilgisi olan veya Monster laptoplarda bu durumu yaşayan varsa yardım ederse sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.
Not: Anlaşılır bir anlatım için ChatGPT kullanılmıştır.