YASEDEM

Deneyimli
Makaleler
1
Yer
New York

Başlangıç​

Monster Tulpar T7 v21.8 laptopumla yaşadığım teknik servis süreci mayıs ayında ekranın yanmasıyla başladı. Cihazı servise gönderdim ve ekran değişmiş şekilde geri geldi. Buraya kadar memnundum ancak bu kez işlemci şarjdayken ve boşta dahi 90°C seviyelerine çıkıyordu.

Servisin ilk çözüm denemesi​

Durumu servise ilettim, uzaktan erişimle sürücü güncellemesi yaptılar ve sorunun çözüldüğünü söylediler fakat sorun devam etti. Ertesi gün ekranda pikseller yanıp sönmeye başladı ve garip sesler çıkmaya başladı.

İkinci Servis Süreci​

Cihazı tekrar servise gönderdim. Bu kez “sıvı teması” olduğunu söylediler ve riskli bir tamir olabileceğini, olmazsa anakart değişimi gerektiğini belirttiler. Ben ekranı çıkartıp iade almalarını istedim. İade aldılar ve cihazı bana teslim ettiler.

Kendi Müdahalem​

Servisten geldikten sonra kendim müdahale ettim, şarjdan çektim, birkaç gün inceledim. Control Center üzerinden CPU watt değerlerini düşürdüm, sorun kısmen düzeldi. Ancak Control Center kapalıyken problem devam ediyordu. Servisten “Advanced BIOS” talep ettim fakat Advenced BIOS olmadığını söylediler. En sonunda önce BIOS'taki "CPU/GPU OC RESET" ayarını yaptım. Düzelince işimi garantiye almak için BIOS’u yeniden kurdum ve sorun çözüldü.

İşletim Sistemi Sorunu​

Ekran yandığında cihazda Debian 12 ve Windows 11 vardı. Servisten döndüğünde GRUB ekranı vardı ama sistem dosyaları yoktu. “Belki de servisteyken olmamıştır” diyerek bu durumu çok önemsemedim, fakat Advenced BIOS sürecinde “bizim ürünlerimiz Windows uyumlu ” dediler. Oysa laptopları ürettirdikleri marka Linux’u destekliyordu.

Sonuç​

Bu ısınma sorununun sebebi benden habersiz laptopa OC yapılmasıydı ve bana bir laptopa mal oluyordu. Eğer kendim uğraşmasaydım yeni bir laptop almam gerekecekti. Şu anda cihazımda Linux/Windows dual boot kurulu. İşlemci oyun açmadığım sürece 50°C’yi geçmiyor ve laptop düzgün çalışıyor. Ancak yaşadığım servis süreci bana ciddi bir güven kaybı yaşattı. Acaba bana karşı dürüst olmadılar mı yoksa sorunu tespit edemediler mi? Bu süreçten önce Monster'dan gayet memnundum; fakat bu süreçten sonra bir daha laptop alacak olsam artık Monster almam.

Son düzenleyen: Moderatör:
Laptoplarda genellikle O.C açık değildir, nasıl yapmışlar anlamadım. GPU için diyorsanız neden yapmışlar onu da anlamadım. Burada bence başka olay var gibi, laptopun içini açıp macunu içinden geçmişler olabilirler. Şu an ekransız mı kullanıyorsunuz?

Laptoplarda genellikle O.C açık değildir, nasıl yapmışlar anlamadım. GPU için diyorsanız neden yapmışlar onu da anlamadım. Burada bence başka olay var gibi, laptopun içini açıp macunu içinden geçmişler olabilirler. Şu an ekransız mı kullanıyorsunuz?

İnternetten bir ekran paneli alıp taktım. Macunları da yenilemiştim sorun çözülmemişti İşlemci MHz'i 4.6'nın altına inmiyordu. Watt ayarlarını düşürünce düzeliyordu ama Control Center kapalıyken hala sorun devam ediyordu. En son CPU/GPU OC RESET ayarı vardı onu kapatınca düzeldi. İşimi garantiye almak için BIOS'u yeniden kurdum.

İnternetten bir ekran paneli alıp taktım. Macunları da yenilemiştim sorun çözülmemişti işlemci MHz'i 4.6'nın altına inmiyordu. Watt ayarlarını düşürünce düzeliyordu ama Control Center kapalıyken hala sorun devam ediyordu. En son CPU/GPU OC reset ayarı vardı onu kapatınca düzeldi. İşimi garantiye almak için BIOS'u yeniden kurdum.

Anlamadığım şey bende işlemci 4.92 GHz de çalışıyor maksimum 73 dereceye çıkıyor sende nasıl 90 dereceleri gördü normalde de öyle olmaması lazım.

Anlamadığım şey bende işlemci 4.92 GHz de çalışıyor maksimum 73 dereceye çıkıyor sende nasıl 90 dereceleri gördü normalde de öyle olmaması lazım.

HWiNFO'da baktığımda görseldeki değerlerin hepsi maksimuma ayarlanmıştı. Ben değerleri görseldeki gibi düşürünce düzeldi ama Control Center kapalıyken yine ayarlar makslanıyordu. Varsayılan ayarlara göre karşılaştırma yaparsak, işlemci masaüstünde yüksek grafikli bir oyundaymış gibi elektrik çekiyordu. Nasıl OC yaptıklarını bilmiyorum ama BIOS'u yeniden kurmadan düzelmeyecek ayarlar yapmışlar. Laptopa OC yapıldığından eminim.

1770961797869.webp

İnternetten bir ekran paneli alıp taktım. Macunları da yenilemiştim sorun çözülmemişti İşlemci MHz'i 4.6'nın altına inmiyordu. Watt ayarlarını düşürünce düzeliyordu ama Control Center kapalıyken hala sorun devam ediyordu. En son CPU/GPU OC RESET ayarı vardı onu kapatınca düzeldi. İşimi garantiye almak için BIOS'u yeniden kurdum.
BIOSU'u yeniden kurdum derken güncellediniz mi eski sürümü mü yükledin?