Monstera yaprağı sararmaya başladı

0emiray

Yetkin
Yaklaşık 3 haftalık bir monstera bitkim var. Haftada 1 kez 100-120ML (yarım su bardağı) kadar su veriyorum. Günışığı alan bir odanın içinde duruyor. Direkt olarak güneş görmüyor. Oda sıcaklığı 25-27°C arasında.
İlk aldığım zamanki büyük yapraklarda bir sararma ya da renkte bir açılma yok fakat yeni çıkan yapraklarda, büyük yapraklara göre renkte açılma var. Bu da sararmanın öncüsü.
Monstera'ya daha iyi nasıl bakabilirim, tavsiyeleriniz nedir?
Tecrübesi olanlar yardımcı olursa benim için daha iyi olur. Google'dan bakıp yazmayın.

İfadeler: 62
İri yapraklarda, besin taşıyan kısım yeşil, kalan bölgeler yeşil-sarı arası tona dönüyor mu? Durum böyleyse bitkide demir noksanlığı olabilir.

Önce toprağını değiştirin, hazır torf ve kendinizin bir yerden bulabileceği bahçe toprağını eşit ölçüde karıştırın. Bir bitki besini takviyesi şart. Önerim budur. İçeriği zengin ve düzgün.
Kullanımdan önce şişeyi iyice çalkalayın. 100ml su için 1.5ml besin ekleyip haftalık kullanın. Ölçü için eczaneden 20-30TL'ye 5cc enjektör alabilirsiniz.

Son düzenleme:
İri yapraklarda, besin taşıyan kısım yeşil, kalan bölgeler yeşil-sarı arası tona dönüyor mu? Durum böyleyse bitkide demir noksanlığı olabilir.
İri yapraklar tamamen koyu yeşil.

Ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum ama Monstera'nın köklü bir bitki olduğunu duydum. Eğer saksı küçük geliyorsa o yüzden sararma da olabiliyormuş. Bu yüzden bu hafta içinde kök durumunu kontrol edeceğim, gerekirse 2 boy büyük saksıya alacağım.

Bahçe toprağı koymak önemli mi? Yoksa sadece Amazon'dan aldığım şu torf'u koysam yeter mi? Saksı değiştirirken, torf ya da toprağın hepsini değiştirmeye gerek var mı?

İfadeler: 62
Bahçe toprağı koymak önemli mi?
Uzun vadeli su tutma kapasitesi daha iyi. Bu durum besin takviyesi verilen durumlarda kritik. Torfların kötü yanı organik maddeden zengin olmalarına karşı iz element bakımından zayıf olmasıdır. Tabii iri yapraklar koyu yeşilse sorun bu değildir.

Kök tarafını bir kontrol edin. Zayıflık, çürüme ve aşırı kuruluk var mı didik didik inceleyin. Belki bir hastalık durumu olabilir.

Bitkiyi bir tık büyük saksıya aldım. Toprağı ve Torf'u tamamen değiştirdim. Su miktarını ve sulama sıklığını biraz oynadım, bitki üzerinde test etmeye çalıştım. Yaptıklarımın hiçbir etkisi olmadı.
Bitki 5 büyük yaprakla gelmişti. Maalesef 1 tanesi tamamen sarardı, kökünden sararmadığı için sadece yaprağı kestim. Zamanla köküne kadar sararmaya başladı.
Yeni çıkan yapraklardan 1 tanesini, aynı büyük yaprakta olduğu gibi kestim. Henüz ince köklü olduğu için kurudu.
Şu an bitkide 4'ü büyük olmak üzere 6 yaprak var. Küçük yaprakların biri sarardı, fakat bu sefer kesmedim. Boynu bükük şekilde duruyor. Diğeriyse henüz yeni açılıyor. Rengi çok açık yeşil. Bu yapraktan ümitliyim.
Bitkinin kök tarafı sağlam. Neden sağlıklı büyüyemiyor, anlayamadım.

Ek olarak şunları söyleyeyim. Toprağı kurudukça su verin ve yapraklara da su püskürtebilirsiniz. Her şeyi yapmışsınız geriye su-nem sorunu kalıyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…