Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Lachesis

Becerikli
Arkadaşlar iyi günler aracımın motorunda bir parça var fotoğrafını bırakıyorum. Ucu mavi olan sağdaki ne işe yarıyor ve ismi nedir?
Ayrıca başka bir videoda gördüm kendi aracımın videosunu izliyordum başka arabada o mavi şeye hortum veya boru bağlı aşağıya doğru gidiyor benim arabada o yok onun da fotoğrafını koyacağım o hortumun bende olmaması ne gibi bir şeye sorun olur veya sorun olur mu aracımda görünürde problem yok.
Aracım 2009 Mitsubishi Lancer 1.5

Screenshot_20260414_085954_Samsung Notes.webp

Screenshot_20260414_090325_YouTube.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Sağ olun hocam bilgi için aracı alalı 7 ay oluyor bakım dışı sanayiye gitmedim motor için yağ buharından kastığınız egzozdan çıkan mı yoksa bazen bazı arabalarda görüyorum motorun üstünde yağ birikintisi gibi oluyor ondan mı?

Yağ kapağını açtığınızda, belirli devirde ortaya çıkan, kaybolmayan yağ dumanından bahsediyorum hocam. Egzozdan gelen mavi duman da atmosferik benzinli araçlar için yağ yakma konusunda oldukça benzer bir göstergedir.

Çekişinde gidişinde koku olarak da bir sorun yok ancak dediğiniz gibi bir ustaya göstereceğim teşekkürler.

Belirtmiş olalım, yağ yakan araçlar genel kondisyonunu kaybetmediyse tabiri caizse gayet iyi çekiş yaparlar, hatta yağ yakmayan halinden daha iyi bile olabilir yer yer. Bu noktada dyno verileri de sadece tekerden alınmamalı eksperlerde misal.

Bu hortumu bulmakta zorlanmam umarım.

Uyarlaması yapılabilen bir hortum genel olarak.
Külbütör havalandırmasına benziyor düşük fotoğraftan. Açamadım henüz.

Bu PCV valfine, yani kulbütör havalandırmasına benziyor. Normalde araç çok fazla yağ dumanı atıyorsa iptal ediliyor bu sistem boğaz kelebeğinin kirlenmemesi adına. Normal bir durum değil bu, ne zaman aldınız bunu?

Bu aracın motoru DOHC.

DOHC yani çift egzantrik kamlı. Çift egzantrik kamlı araçlar normal SOHC'lere göre elbette daha fazla yağ buharı atabilir çünkü adı üstünde çift egzantrikli.

Ama bu araç standart üretiminde o hortumun intake yani hava giriş hattına bağlı olması gerekiyor. Üzülerek bildiriyorum, aracı yeni aldiysaniz bu aracın fazla yağ buharı atma sorunu olabilir.

Son düzenleme:
Aynı araç bende var. Mavi parça PCV valfi. Sıkıştırma odasından çıkan artık gazı alır geri manifolda gönderir. Onun bağlı olmaması bence sıkıntı. Basınç düşürür yani sistemde açık olmuş olur. Çekiş düşebilir. Muayeneden de geçmeyebilir o şekilde. Zaten kötü bir koku yapıyor olması lazım. Eğer tıkalıysa yani çalışmıyorsa daha büyük sıkıntı. Bence mutlaka bi ustaya göster.

Külbütör havalandırmasına benziyor düşük fotoğraftan. Açamadım henüz.

Bu pcv valfine, yani kulbütör havalandırmasına benziyor. Normalde araç çok fazla yağ dumanı atıyorsa iptal ediliyor bu sistem boğaz kelebeğinin kirlenmemesi adına. Normal bir durum değil bu, ne zaman aldınız bunu?

Bu aracın motoru DOHC.

DOHC yani çift egzantrik kamlı. Çift egzantrik kamlı araçlar normal SOHC'lere göre elbette daha fazla yağ buharı atabilir çünkü adı üstünde çift egzantrikli.

Ama bu araç standart üretiminde o hortumun intake yani hava giriş hattına bağlı olması gerekiyor. Üzülerek bildiriyorum, aracı yeni aldiysaniz bu aracın fazla yağ buharı atma sorunu olabilir.

Sağ olun hocam bilgi için aracı alalı 7 ay oluyor bakım dışı sanayiye gitmedim motor için yağ buharından kastığınız egzozdan çıkan mı yoksa bazen bazı arabalarda görüyorum motorun üstünde yağ birikintisi gibi oluyor ondan mı?

Aynı araç bende var. Mavi parça pcv valfi. Sıkıştırma odasından çıkan artık gazı alır geri manifolda gönderir. Onun bağlı olmaması bence sıkıntı. Basınç düşürür yani sistemde açık olmuş olur. Çekiş düşebilir. Muayeneden de geçmeyebilir o şekilde. Zaten kötü bir koku yapıyor olması lazım. Eğer tıkalıysa yani çalışmıyorsa daha büyük sıkıntı. Bence mutlaka bir ustaya göster.

Anladım hocam teşekkürler. Bana da garip gelmişti çevremde de başka Lancer sahibi olan olmadığı için farka bakamadım bu videoyla fark ettim öyle yazdım foruma bu hortumu bulmakta zorlanmam umarım. Arabada bir terslik yok çekişinde gidişinde koku olarak da bir sorun yok ancak dediğiniz gibi bir ustaya göstereceğim teşekkürler.

Yağ kapağını açtığınızda, belirli devirde ortaya çıkan, kaybolmayan yağ dumanından bahsediyorum hocam. Egzozdan gelen mavi duman da atmosferik benzinli araçlar için yağ yakma konusunda oldukça benzer bir göstergedir.

Çekişinde gidişinde koku olarak da bir sorun yok ancak dediğiniz gibi bir ustaya göstereceğim teşekkürler.

Belirtmiş olalım, yağ yakan araçlar genel kondisyonunu kaybetmediyse tabiri caizse gayet iyi çekiş yaparlar, hatta yağ yakmayan halinden daha iyi bile olabilir yer yer. Bu noktada dyno verileri de sadece tekerden alınmamalı eksperlerde misal.

Bu hortumu bulmakta zorlanmam umarım.

Çözüm
Yağ kapağını açtığınızda, belirli devirde ortaya çıkan, kaybolmayan yağ dumanından bahsediyorum hocam. Egsozdan gelen mavi duman da atmosferik benzinli araçlar için yağ yakma konusunda oldukça benzer bir göstergedir.

Anladım çok teşekkürler hocam 7 aydır daha yağ yakma rastlamadım araçta ne akla hizmet söktüler bilmiyorum umarım aynısını bulurum parçanın. İyi günler dilerim sağ olun.

Anladım çok teşekkürler hocam 7 aydır daha yağ yakma rastlamadım araçta ne akla hizmet söktüler bilmiyorum umarım aynısını bulurum parçanın. İyi günler dilerim sağ olun.

Ne demek hocam, dileriz böyle bir problem yoktur. Ben de iyi günler dilerim, yukarıdaki mesajım yardımcı olduysa rapor seçeneği üzerinden çözüm raporu gönderirseniz çok sevinirim. Esenlikler.