EmirhanRadicus

Üstün
Makaleler
1
Merhabalar,

Bugün SATA M.2 SSD'mde aynı sürücü içindeki bir dosyayı farklı bir klasöre kopyalarken hızın önce 400 MB/s civarında başladığını, ardından 150 MB/s’ye, daha sonra ise 5 MB/s’ye kadar düştüğünü fark ettim. Sonrasında tekrar 150–180 MB/s seviyelerine çıkıyor, ardından yine 5 MB/s’ye iniyor. Bunun sebebi ne olabilir? SSD’de bir arıza mı söz konusu yoksa DRAM gibi donanım eksikliklerinden dolayı mı bu şekilde sonuç veriyor?

Ekran görüntüsü 2025-08-18 192630.webp

1755534683237.webp

Yüksek hızla başlayıp daha sonra hızın düşmesi genel olarak diskin SLC önbellek boyutuyla alakalı oluyor. Disk öncelikle pSLC, yani SLC gibi davranan QLC/TLC NAND'lara veriyi yazıyor. O önbellek dolunca da yavaş NAND'lara geçiyor. Haliyle hız düşüyor.

Onun dışında dalgalanmalar genel olarak DRAM'siz olmasından ötürü. Kontrolcü de zayıf. FW numarasını arattığımda Silicon Motion çıkıyor. Tam emin olmamakla birlikte SM2258XT ya da SM2259XT olduğunu düşünüyorum. Bunun yanı sıra aktarım yaptığın dosya tipi, boyutu vs. de bunu etkileyebiliyor.

Yüksek hızla başlayıp daha sonra hızın düşmesi genel olarak diskin SLC önbellek boyutuyla alakalı oluyor. Disk öncelikle pSLC, yani SLC gibi davranan QLC/TLC NAND'lara veriyi yazıyor. O önbellek dolunca da yavaş NAND'lara geçiyor. Haliyle hız düşüyor.

Onun dışında dalgalanmalar genel olarak DRAM'siz olmasından ötürü. Kontrolcü de zayıf. FW numarasını arattığımda Silicon Motion çıkıyor. Tam emin olmamakla birlikte SM2258XT ya da SM2259XT olduğunu düşünüyorum. Bunun yanı sıra aktarım yaptığın dosya tipi, boyutu vs. de bunu etkileyebiliyor.
Anladım hocam, teşekkür ederim. Hızın düşmesini beklerdim ama 5 MB çok düşük geldi. Dosya boyutu da 20 GB civarındaydı. Başka bir SSD’den bu diske aktarırken kesintisiz 400–500 MB/s hız almıştım, ama aynı disk içinde dosya taşıyınca böyle oldu. 20 GB dosyada bile 5 MB/s’ye düşecekse iyi işimiz var, SSD kullanmaktan ne anladım ben.