Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Loniss

Uzman
Yer
Kahramanmaraş
Evet işlemcim ve anakartım gördüğünüz gibi.
Sistemimde 2x8 GB RAM var ve 4 RAM slotu var, bu slotlara 4 RAM takıp kullanabiliyor muyum?
Bu RAM'ler RTX 2080 Ti'lı sistemim için yetersiz kalıyor o yüzden arttırmayı düşünüyorum, hazır 4 slot RAM girişi varken fazladan masrafa girmeden 4x8 GB yapmamın bir zararı veya faydası olur mu?
2x16 GB'a göre bir dezavantaj yaşar mıyım?
Sarı sitede elimdeki ramların birebir aynı modelini buldum, direkt ondan alıp takmayı düşünüyorum.
Eski sistemlerde 4 slot RAM'i kimse önermemiş ama benim anakart ve işlemcim için durum nedir? Mimarilerine göre durum değişiyor sanırım.

Çözüm
Ryzen işlemcilerin zaten bellek kontrolcüsü kötü olduğu için bu işlemcilerde uçuk frekans RAM'ler kullanılamayacağından, anakartın RAM topolojisini önemsemek gerekmiyor, buna bağlı olarak 4 modül RAM kullanmak da pek etkilemiyor. Bahsi geçen işlemci Renoir veya Cezanne mimarili bir işlemci olsa, o zaman 2x16 kullan derdim ama OC yapmayacaksan onda bile yine gerek yok. Senin işlemcin Vermeer olduğu için 4x8 de kullansan, 2x16 da kullansan, bu denli düşük frekanslarda bir farkını görmezsin.
Ryzen işlemcilerin zaten bellek kontrolcüsü kötü olduğu için bu işlemcilerde uçuk frekans RAM'ler kullanılamayacağından, anakartın RAM topolojisini önemsemek gerekmiyor, buna bağlı olarak 4 modül RAM kullanmak da pek etkilemiyor. Bahsi geçen işlemci Renoir veya Cezanne mimarili bir işlemci olsa, o zaman 2x16 kullan derdim ama OC yapmayacaksan onda bile yine gerek yok. Senin işlemcin Vermeer olduğu için 4x8 de kullansan, 2x16 da kullansan, bu denli düşük frekanslarda bir farkını görmezsin.

Çözüm
Ryzen işlemcilerin zaten bellek kontrolcüsü kötü olduğu için bu işlemcilerde uçuk frekans RAM'ler kullanılamayacağından, anakartın RAM topolojisini önemsemek gerekmiyor, buna bağlı olarak 4 modül RAM kullanmak da pek etkilemiyor. Bahsi geçen işlemci renoir veya Cezanne mimarili bir işlemci olsa, o zaman 2x16 kullan derdim ama OC yapmayacaksan onda bile yine gerek yok. Senin işlemcin vermeer olduğu için 4x8 de kullansan, 2x16 da kullansan, bu denli düşük frekanslarda bir farkını görmezsin.

Hocam 3200 MHz üstündeki RAM'lar, yine aynı marka model 3200 MHz aynı CL değerine sahip takacağım yanına.

@Loniss, o frekanslarda sorun olmaz. 4x8 ile 2x16 farkini anlamazsin.

Tamamdır hocam çok teşekkürler.

@Loniss, o frekanslarda sorun olmaz. 4x8 ile 2x16 farkini anlamazsin.

Hocam bir yanlışlık olmuş da, satan arkadaş yanlış söylemiş, ben de şans eseri baktığımda yanlış görmüşüm, 3600 MHz imiş RAM'lar, yine bir sorun olmaz değil mi? Siparişi verdim 😅

Son düzenleyen: Moderatör:
@Loniss, bir problem olacağını sanmıyorum. B450-A Pro Max 4 modül RAM'de 3600 MHz açabilecek düzeyde RAM topolojisine sahiptir muhtemelen. Yine de bir problem olursa etiket atarsın.
Tamamdır teşekkürler 👍👍

@Loniss, bir problem olacağını sanmıyorum. B450-A Pro Max 4 modül RAM'de 3600 MHz açabilecek düzeyde RAM topolojisine sahiptir muhtemelen. Yine de bir problem olursa etiket atarsın.

Hocam RAM'leri kullanıyorum 1 haftadır, bayağı bir performans artışı aldım. The Last of Us Part II'de Ultra+ grafiklerde 100 FPS alıyorum şu anda.

Lakin bir şey fark ettim, XMP açık şu anda ve 2 profilde de 3600 MHz seçili, aşağıda voltaj değerleri de otomatikte duruyor sanırım, voltaj değerlerini otomatikte bırakarak 4133 gibi MHz'leri seçip overclock deneyebilir miyim? Nasıl olur sizce?

Son düzenleyen: Moderatör:
@Loniss, ne B450a Pro Max 4 modul RAM'de 4133 MHz verebilecek kadar iyi RAM topolojisine sahip, ne de R5 5600 4133 MHz 2066 fclk kaldirabilecek kadar iyi bellek kontrolcuye sahip. Dolayisiyla 3600 MHz'de kalmak en mantiklisi su an.

Anladım hocam.
Maksimum performansı almak istiyorum elimdeki sistemden, bendeki RTX 2080 Ti standart değil, normalde 250W oluyor, bendeki 300W, ve işlemcim çok nadiren de olsa darboğaza düşebiliyor 1080p de, işlemciye bir OC yapmayı düşünüyorum, Wraith Prism var şu an üzerinde. Veya PBO denilen bir işlem var mış sanırım, daha güzel sonuçlar veren, araştırıyorum şu anda o işi.