Çözüldü MSI B650M anakartta Dual RAM takınca sistem açılmıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

theroot

Uzman
Sistem özelliklerim:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 7800X3D.
  • Anakart: MSI B650M gamıng Plus Wi-Fi
  • RAM: Patriot Viper DDR5 32 GB (2x16 GB) 6000 MHz Dual kit.
  • Ekran kartı: Gigabyte GeForce RTX 5070 Windforce sff.
  • Kasa: MSI MAG pano M100R.
  • PSU: Thermaltake 750W Bronze 80+

RAM'lerden tekini taktığımda (tek modül), sistem 4800 MHz ya da 6000 MHz fark etmeksizin sorunsuz açılıyor, BIOS'a girebiliyorum. Ancak Dual kit olarak taktığımda (2x16 GB), sistem açılmıyor, BIOS'a bile giremiyorum. EZ Debug Modda CPU DRAM'de kalyor BIOS Update de denedim ancak düzelmedi. Slotları doğru şekilde A2-B2 olarak kullanıyorum, RAM'leri tam oturttum. CMOS sıfırladım (BIOS pili ve JBAT1 denedim) ama yine de açılmıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
BIOS güncelleme gelince denersiniz.

Bir de varsayılan olarak zaten 4800 MT/s hızda çalışmalı. Neden elle 4800 yapmanız gerektiğini anlamadım.

RAM'leri taktığımda CPU ve DRAM ışıkları yanıyordu, sistem açılmıyordu. Sadece bir RAM modülünü A2 slotuna taktığımda BIOS'a girebildim. İkinci RAM'i ekleyince yine açılmadı, yaklaşık 20 dakika beklememe rağmen sistem tepki vermedi.

Daha sonra videonuzdaki öneriye uyarak XMP/EXPO profilini kapatıp RAM hızını manuel olarak 4800 MT/s'ye ayarladım. Bu şekilde iki RAM takılıyken sistem BIOS ekranını gösterdi ve sorunsuz açıldı.

Ben de tam olarak neden bunu yaptığını anlamadım. RAM'leri 5600 MT/s 5800 MT/s ve 6000 MT/s kademeli şekilde arttırdım ve 2 RAM'im de sorunsuz bir şekilde 6000 MT/s çalışıyor şu an.
Yanlış bilgi: B650M GAMING PLUS WIFI çift kanalda 1DPC 1R belleklerle 7200 MT/s desteği sunmaktadır.
Senin anakart çift kanalda 5400MT/s transfer hızına kadar destekliyormuş. Eğer ikisini taktığında 6000MT/s hızında çalışıyorsa sorun çıkartıyor olabilir.

• Tek RAM takın > CPU-Z SPD paylaşın.
  • Diğerini takın > CPU-Z SPD paylaşın.
Bu arada aynı kitin çift kanal çalışmama sorunu daha önce benim de başıma geldi.

2 RAM'i de ayrı ayrı 4. slota taktım açıldı CPU-Z SPD kısmından ekran görüntüsü aldım aynı SPD gözüküyor.

2 RAM'i de ayrı ayrı 4. slota taktım açıldı CPU-Z SPD kısmından ekran görüntüsü aldım aynı SPD gözüküyor.

Anakartta sorun mu var diye düşünüyorum. RAM'i diğer slotlara takıyorum yine açılmıyor CPU DRAM ışığı yanıyor. CPU iğneleri yamuk mu diye düşündüm açtım kontol ettim düzgün gözüküyor. Sorun anakartta mıdır? Garantiye yollasam sorun çözülür mü ya da eski usul bilgisayarcıya gidip donör RAM ya da anakart mı denemeliyim?

Dosya Ekleri

• 1RAM.webp
    132,2 KB · Görüntüleme: 67
  • 2RAM.webp
    133,2 KB · Görüntüleme: 66
  • IMG_20250628_193104.webp
    2,5 MB · Görüntüleme: 57
Son düzenleme:
Pinlerde hiçbir sorun yok. Sorun ya işlemcide ya da anakartta. Geçmişte biz de bir tane Intel işlemciye iki tane RAM ile görüntü alınmıştı fakat tek RAM taktığımızda görüntü alabiliyorduk. Sorun işlemcideydi. Bu durumda dediğim gibi ya işlemci ya da anakartta bir sorun var.

Son düzenleme:

Şu an çalıştı B2 slotuna takıp 4800MHz'e çektim 2. RAM'i de A2 slotlarına takip 4800MHz’de çalıştırdım ve şu an çalışıyor. İlerleyen zamanlarda 6000MHz çekmeli miyim? BIOS Update vs mi beklemeliyim.

BIOS güncelleme gelince denersiniz.

Bir de varsayılan olarak zaten 4800 MT/s hızda çalışmalı. Neden elle 4800 yapmanız gerektiğini anlamadım.

RAM'leri taktığımda CPU ve DRAM ışıkları yanıyordu, sistem açılmıyordu. Sadece bir RAM modülünü A2 slotuna taktığımda BIOS'a girebildim. İkinci RAM'i ekleyince yine açılmadı, yaklaşık 20 dakika beklememe rağmen sistem tepki vermedi.

Daha sonra videonuzdaki öneriye uyarak XMP/EXPO profilini kapatıp RAM hızını manuel olarak 4800 MT/s'ye ayarladım. Bu şekilde iki RAM takılıyken sistem BIOS ekranını gösterdi ve sorunsuz açıldı.

Ben de tam olarak neden bunu yaptığını anlamadım. RAM'leri 5600 MT/s 5800 MT/s ve 6000 MT/s kademeli şekilde arttırdım ve 2 RAM'im de sorunsuz bir şekilde 6000 MT/s çalışıyor şu an.

Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…