Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Darth AMD

Başarılı
Makaleler
2
Yer
Burdur
Anakart, işlemciyi çok kısıtlasa bile fazladan bir M.2 takma şansım olsa şimdilik değiştirmem gerekmeyecek. Tam menüsünü ve ayarı hatırlamıyorum ama BIOS üzerinde X16 portu için bir ayar vardı. X8 + X8 yazıyor diye hatırlıyorum. Split kablo alsam ve ekran kartı + PCI-e X16 M.2 çevirici taksam anakart bunu destekler mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Anakartın resmi teknik özelliklerinde veya kullanım kılavuzlarında PCIe bifurcation (hatların bölünmesi) desteği açıkça belirtilmemekte. Anakartın sunduğu slotlar:
  • 1x PCIe 4.0 x16 slot (CPU üzerinden)
  • 1x PCIe 3.0 x1 slot (çipset üzerinden)
  • 1x M.2 slot (CPU üzerinden)
PCIe x16 slotu birincil slot, ancak bu slotun bifurcation (örneğin x8/x8 ya da x4/x4/x4/x4 gibi bölünme) desteği sunduğuna dair net bir bilgi bulunmamakta. Bu durum forum tartışmaları ve diğer B650 anakartlarla yapılan karşılaştırmalarla da desteklenmekte. Genellikle bifurcation özelliği yalnızca üst seviye ya da belirli modellerde — varsa da sadece birincil PCIe x16 slotunda — sunulmakta.

Ayrıca MSI’ın ürün sayfası ve kullanım kılavuzu da bifurcation desteğini bir özellik olarak listelememekte veya BIOS'ta bunu etkinleştirecek herhangi bir seçenek sunmamakta. Öte yandan Gigabyte ve ASUS gibi bazı markaların AM5 anakartlarında bu destek açıkça belirtiliyor; ancak bu MSI modelinde böyle bir durum söz konusu değil.

Anakartın resmi teknik özelliklerinde veya kullanım kılavuzlarında PCI-e bifurcation (hatların bölünmesi) desteği açıkça belirtilmemekte. Anakartın sunduğu slotlar:
  • 1X PCI-e 4.0 X16 slot (CPU üzerinden)
  • 1X PCI-e 3.0 X1 slot (çipset üzerinden)
  • 1X M.2 slot (CPU üzerinden)
PCI-e X16 slotu birincil slot, ancak bu slotun bifurcation (örneğin x8/x8 ya da x4/x4/x4/x4 gibi bölünme) desteği sunduğuna dair net bir bilgi bulunmamakta. Bu durum forum tartışmaları ve diğer B650 anakartlarla yapılan karşılaştırmalarla da desteklenmekte. Genellikle bifurcation özelliği yalnızca üst seviye ya da belirli modellerde — varsa da sadece birincil PCI-e X16 slotunda — sunulmakta.

Ayrıca MSI'ın ürün sayfası ve kullanım kılavuzu da bifurcation desteğini bir özellik olarak listelememekte veya BIOS'ta bunu etkinleştirecek herhangi bir seçenek sunmamakta. Öte yandan Gigabyte ve ASUS gibi bazı markaların AM5 anakartlarında bu destek açıkça belirtiliyor; ancak bu MSI modelinde böyle bir durum söz konusu değil.

Abi öncelikle yanıtın için teşekkür ederim. Ben de bunun üzerine bir sonuç bulamamıştım. Büyük ihtimalle sadece hızını düşürmek için kullanılabilir diye düşündüm ama ne olur ne olmaz diye foruma sorayım dedim.
Peki bifurcation bulunmuyorsa öyleyse şu şekil M.2 + PCI-e aparatlar da çalışmıyordur değil mi 🥹?

@Recep Baltaş, abi izninle BIOS üzerinden bir ayarı seninle paylaşmak istiyorum.
Çünkü sen tamam dersen tak diye aparat alacağım.
Hatta bekli gereklidir diye şunları da paylaşayım:
  • MB: Pro B650M-B (MS-7E28)
  • CPU: Ryzen 5 7500F
  • BIOS Version: E7E28AMS. AD0
  • BIOS Build Date: 03/12/2025

Dosya Ekleri

• 17524079993944114467658457177977.webp
    17524079993944114467658457177977.webp
    5,9 MB · Görüntüleme: 47
Son düzenleyen: Moderatör: