zyk74

Gelişen
Merhaba. Sistemim görseldeki gibidir. Çok fazla ağır oynayan biri değilim ama ileride oynarım diye düşünüyorum. İşlemcimi riske atmadan en iyi performansı alabilmem için ve açılış süresini minimuma indirebilmek için BIOS'ta ne gibi ayarlar yapmalıyım?

Ekran görüntüsü 2026-05-08 000730.webp

Çok kurcalamak istemezseniz PBO Curve'e negatif offset verip bırakın. En düşük stabil ayarı bulana kadar deneyin.

Merhaba. Sistemim görseldeki gibidir. Çok fazla ağır oynayan biri değilim ama ileride oynarım diye düşünüyorum. İşlemcimi riske atmadan en iyi performansı alabilmem için ve açılış süresini minimuma indirebilmek için BIOS'ta ne gibi ayarlar yapmalıyım?

Eki Görüntüle 247386
BIOS üzerinde çok fazla kurcalama yapmanızı önermiyorum. Aşağıdaki temel ayarları yapmanız sistem kararlılığı ve performans için yeterli olacaktır:

1. BIOS Sürümü: Beta sürümlerden kaçınarak BIOS’unuzu her zaman güncel tutun. Ayrıca tarih ve saat ayarlarının doğruluğundan emin olun; bu adım genelde atlanıyor ancak önemlidir.
  2. RAM Performansı: RAM’lerinizin desteklediği tam hızı alabilmek için EXPO (veya anakartınıza göre XMP/DOCP) profilini aktif hale getirin.
  3. Boot Ayarları: CSM ayarını Disable, Secure Boot ayarını ise Enabled yapın. Windows'un UEFI modunda, Secure Boot'un ise 'Standard' seçiminde olduğundan emin olun.
  4. Sanallaştırma: Eğer sanal makine veya uzaktan masaüstü gibi teknolojilerle işiniz yoksa, SVM Mode seçeneğini 'Disable' konuma getirebilirsiniz.
  5. Otomatik Yazılım Yükleme: Anakart üreticilerinin (örneğin Gigabyte Control Center veya ASUS Armoury Crate) Windows açıldığında otomatik kurulum yapmasını istemiyorsanız, BIOS üzerinden ilgili yükleme sekmesini Disable hale getirin. Kontrolün sizde olması her zaman daha iyidir.
Önemli Tamamlayıcı: "BIOS ayarlarını yaptıktan sonra, Windows tarafında da maksimum stabilite ve hız için şu kapsamlı rehberdeki adımları uygulamanızı şiddetle öneririm. Donanım ve yazılım ayarları birleşince sisteminiz tam performansına
kavuşacaktır:"

👉 Windows 11'de Format Sonrası Yapılması Gerekenler
Yapılması

Son düzenleme:

Dosya Ekleri

• 4.webp
    4.webp
    20,9 KB · Görüntüleme: 15
  • 3.webp
    3.webp
    21,3 KB · Görüntüleme: 12
  • 2.webp
    2.webp
    69,7 KB · Görüntüleme: 13
  • 1.webp
    1.webp
    69,7 KB · Görüntüleme: 12
  • 5.webp
    5.webp
    33,7 KB · Görüntüleme: 13
  • 6.webp
    6.webp
    33,6 KB · Görüntüleme: 15

PBO+RAM ayarları uygulanması gerekli normal şartlarda ama Micron modüllere şu an için sadece EXPO açılıp geçilebiliyor. Manuel Tuning kapalıdır yani. Sizin için B850 Gaming PLUS kartı özelinde 1.3.0.1 AGESA uygun olacaktır. Integrated Graphics, dahili grafik kapatıldıktan sonra EXPO profili aktif etmeniz yeterlidir. PBO ayarları uygulayabilirsiniz, Curve Optimizer diye geçer. Bu tarz işlemlerin herhangi bir zararı bulunmamaktadır, diğer arkadaş yapay zekadan yardım aldığı için orada bir karışıklık olmuş. Micron yerine Hynix ya da Samsung modülleriniz olsaydı onlara Manuel Tuning işlemi yapılacaktı. Bu konu ile alakalı rehberim var, müsait vakitte zaman bulup okuma şansınız olursa daha detaylı öğrenebilirsiniz.

PBO+RAM ayarları uygulanması gerekli normal şartlarda ama Micron modüllere şu an için sadece EXPO açılıp geçilebiliyor. Manuel Tuning kapalıdır yani. Sizin için B850 Gaming PLUS kartı özelinde 1.3.0.1 AGESA uygun olacaktır. Integrated Graphics, dahili grafik kapatıldıktan sonra EXPO profili aktif etmeniz yeterlidir. PBO ayarları uygulayabilirsiniz, Curve Optimizer diye geçer. Bu tarz işlemlerin herhangi bir zararı bulunmamaktadır, diğer arkadaş yapay zekadan yardım aldığı için orada bir karışıklık olmuş. Micron yerine Hynix ya da Samsung modülleriniz olsaydı onlara Manuel Tuning işlemi yapılacaktı. Bu konu ile alakalı rehberim var, müsait vakitte zaman bulup okuma şansınız olursa daha detaylı öğrenebilirsiniz.

Teşekkürler. Expo aktif şu an. PBO ile ilgili biraz bilgi edinip tekrar bakayım.