Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Teacher80

Uzman
Bilgisayar kapalı iken elektrik kesilip geri geldiğinde ya da PSU'dan gücü kesip geri verdiğimde kasanın güç tuşuna bastığımda anakart sıfır tepki veriyor. Adeta elektrik yokmuş gibi. Yanlış hatırlamıyorsam bir YouTube videosunda buna benzer sorunun AMD'de yaşanabildiğini, çözümünün ise tüm USB portları söküp çalıştırmak olduğu gibi yarım yamalak bir çözüm yöntemi olduğunu hatırladım. Kasa içi ve dışındaki tüm USB, görüntü ve Ethernet kablolarını söktüm. Güç verdim. Olmadı. Sonra Clear CMOS tuşunu kullanıp ardından güç tuşu denemelerimin birinde açıldı. Sistemin geri açılması bunun gibi rastgele uğraşlar sonunda oluyor. Bu sorun sistemi kurduğumdan beri başıma denk geliyor. Gerçekten böyle bir sorun var mı AMD sistemlerde yoksa bana denk gelen anakartın hatalı üretimi mi? Çözümü var mı? Bu konuda bana fikir verirseniz sevinirim.

Bu sorun ilk BIOS'ta da vardı son BIOS'ta da var:

Çıkmış tüm bioslarda beta ibaresi vardı geçtiğimiz haftalarda MSI bu ibareleri kaldırmış.

Sistemim:

Ryzen 7 7700 işlemci, anakart uyum listesinde olan 2x24 GB DDR5 6400 MHz CL32 XPG Lancer Blade RAM (AX5U6400C3224G-DTLABRBK), Galax GeForce RTX 4070 Ti Super Ex Gamer 1-Click OC V2 ekran kartı, MSI MAG X870 Tomahawk Wi-Fi anakart, 2 TB Kingston KC3000 NVMe M.2 SSD, NZXT Kraken Elite 360 sıvı soğutma, Dell Alienware AW2724DM monitör, Audeze Maxwell kulaklık, Glorious GMMK3 %75 HE klavye, ATK Blazing Sky X1 Pro Max fare, NZXT C1000 ATX 3.1 PSU, Montech King 95 Pro kasa.
Aldığım günden beri anakartta AMD EXPO aktif (6400 MHz CL32). RAM ve işlemci senkron (1:1). PBO Auto seçili. İki gündür bunlara ek olarak PBO Advanced. PBO limit 105 Watt. Curve Optimizer Negative 30 (-30 yani).

Son düzenleme:
Çözüm
PSU kapat. Güç düğmesine 20 saniye basılı tut. Tekrar dene. Statik birikmiştir olabilir.
Akşama deneyeceğim.

Sorunun kaynağı NZXT C1000 ATX 3.1 PSU'nun güç kablosuymuş. İdareten bir yerden temin ettim başka bir kablo sorun olmadı bir daha. Sonra internetten şunu sipariş verdim ve kullanıyorum:

Bu süreçte topraklamanın kontrolü ve ekstra koruma için şunu almıştım:
Ek olarak RGB ledler anakarta yük yapabilir diye şu kontrolcüyü almıştım:
PSU kapat. Güç düğmesine 20 saniye basılı tut. Tekrar dene. Statik birikmiştir olabilir.
Akşama deneyeceğim.

Sorunun kaynağı NZXT C1000 ATX 3.1 PSU'nun güç kablosuymuş. İdareten bir yerden temin ettim başka bir kablo sorun olmadı bir daha. Sonra internetten şunu sipariş verdim ve kullanıyorum:

Bu süreçte topraklamanın kontrolü ve ekstra koruma için şunu almıştım:
Ek olarak RGB ledler anakarta yük yapabilir diye şu kontrolcüyü almıştım:

Son düzenleme:
Çözüm