Makaleler
9
Yer
Mersin | Lefkoşa
Merak ettiğim bir nokta bu. Sürekli ama sürekli bazen art arda 20 kez elektrik kesiliyor. Buna karşın olarak bu güç kaynağı sistemimi gerekli şekilde koruyabilir mi? Koruma özelliği var mı? Yeterli mi? Vesaire vesaire gibi soruları cevaplarsanız sevinirim.

Sistemim:

Ekran kartı: INNO3D RTX 5070
Anakart: MSI GAMING X670E

Elektrik kesintisine karşı önlem, PSU içinde bulunmaz. Giriş tarafta bulunabilecek olan, giriş ani yüksek voltaj (surge) koruması ya da giriş yüksek akım (inrush) korumalarıdır ki A750GL'de bu korumalar mevcut.

Eğer çok fazla elektrik kesintisi yaşıyorsanız ideal koruma yöntemi UPS olacaktır.

Son düzenleme:
@Andar Han, hiç bilgim yok PSU konusunda. O sebeple biraz daha detaylandırır mısınız? Elektrik kesintisine karşı herhangi bir akım sorunu yaşama ihtimal yüzde kaçtır mesela?

20 kez elektrik kesintisi ciddi bir durum. UPS almamak büyük hata böyle bir durumda. Kesinlikle UPS gerekli.

Bir kere kesildikten sonra yarım saat açmıyorum zaten :D Kesinlikle en az 20 kez kesiliyor çünkü, bir başladı mı ardı arkası asla kesilmiyor. KKTC'nin en kötü yanı maalesef.

Merak ettiğim bir nokta bu. Sürekli ama sürekli bazen art arda 20 kez elektrik kesiliyor. Buna karşın olarak bu güç kaynağı sistemimi gerekli şekilde koruyabilir mi? Koruma özelliği var mı? Yeterli mi? Vesaire vesaire gibi soruları cevaplarsanız sevinirim.

Sistemim:

Ekran kartı: INNO3D RTX 5070
Anakart: MSI GAMING X670E
Doğum gününüz kutlu olsun! Sorunun cevabı ise hayır yeterli değil. Dünyanın en iyi güç kaynağı da olsa sürekli elektiriğin git gel yapması cihazı yoracaktır. Ek olarak sadece güç kaynağı değil kasanın içindeki diğer bileşenleri (SSD özellikle) onlarıda yoracaktır. Kesintisiz güç kaynağı (UPS) almanız iyi olur.

İlk kesintide sistemi kapatmalısın, PSU kesintiye ilk başta dayanır ama sonra düşük voltajlı dengesiz akım gelirse PSU da zarar görür, PSU zarar gördükten sonra zaten hiçbir parça güvende değil.

Elektrik kesintisine karşı herhangi bir akım sorunu yaşama ihtimal yüzde kaçtır mesela?
Sık, spike tarzı geri dönüşleri olan elektrik kesintilerde oldukça yüksek.

Elektrik kesildiğinde değil, genellikle elektrik geri geldiğinde oluşan ani yüksek voltaj (spike) cihazlara en çok zararı verir. UPS bu ani yükselmeleri dengeleyerek sistemi koruyor.

Türkiye'de metropolde bile kullanıyorum. Gerekli bence, regülasyon görevi de görüyor.

@Celik2TR, teşekkür ederim.

İlk kesintide sistemi kapatmalısın, PSU kesintiye ilk başta dayanır ama sonra düşük voltajlı dengesiz akım gelirse PSU da zarar görür, PSU zarar gördükten sonra zaten hiçbir parça güvende değil.
Yukarıda da dediğim gibi ilk kesinti sonrasında açmıyorum. Prizlerde şalter mantığı var burada, elektrik gittiği anda şalteri kapatıyorum ve geldikten sonra açıyorum. Belki olumlu bir etkisi olur mantığıyla...

Sık, spike tarzı geri dönüşleri olan elektrik kesintilerde oldukça yüksek.

Elektrik kesildiğinde değil, genellikle elektrik geri geldiğinde oluşan ani yüksek voltaj (spike) cihazlara en çok zararı verir. UPS bu ani yükselmeleri dengeleyerek sistemi koruyor.

Türkiye'de metropolde bile kullanıyorum. Gerekli bence, regülasyon görevi de görüyor.
Yurt için UPS alamam şu anda maalesef zaten 2 aya Türkiye'ye geçiyorum. Şu 2 ayda beni patlatmasın da :D

@Celik2TR, teşekkür ederim.

Yukarıda da dediğim gibi ilk kesinti sonrasında açmıyorum. Prizlerde şalter mantığı var burada, elektrik gittiği anda şalteri kapatıyorum ve geldikten sonra açıyorum. Belki olumlu bir etkisi olur mantığıyla...

Yurt için UPS alamam şu anda maalesef zaten 2 aya Türkiye'ye geçiyorum. Şu 2 ayda beni patlatmasın da :D
Akım korumalı priz mi? Hocam, bu kadar elektiriğin gidip geldiği yerde kendi fikrimce dalgalanmalarda olabilir. Eğer yoksa akım korumalı priz ayarlayın en kötü.

@Emir, ayrıca bilgisayarın fişini de çekebilirsiniz.

Kesintiler sırasındaki olası dalgalanmaları engellemek için uygun kapasiteli bir voltaj regulatörü edinebilirseniz (boyut olarak daha küçük olması sebebiyle) o da iş görür. Tâbii regülatörde akü olmamasi sebebiyle elektrik gidince sistem kapanır ama bu durumda da en kötü sabit diskler zarar görebilir.