malpts 28
Uzman
Konu Başlıkları Gizle
- 1 G. I
- 2 Profesyonel
- 3 Görüntü
- 4 Giriş Kaynağı
- 5 PIP / PBP
- 6 Gezinme Tuşu
- 7 Ayarlar
- 8 MSI OLED Care
Merhaba,
Bu yazıda yaklaşık 3 haftadır kullanmış olduğum MSI MPG 272URX 4K 240Hz QD-OLED'i inceleyeceğim.
Burada belirtildiği üzere sRGB renk gamutunun tamamını kapsıyor. DCI-P3 renk gamutunun %99,3'ünü ve AdobeRGB renk gamutunun %93'ünü kapsıyor. Delta E ise 0,33.
Kutu İçeriği
Monitörün kutu içeriği bence oldukça dolu; ihtiyacınız olan her şeyi koymuşlar. Monitörün kutu içeriği:
Oyun
Şimdi sıkıntılı konu geldi. OLED eninde sonunda yanacak diye biliyorum, bundan kaynaklı olabildiğince uzun süre bunların ömürlerini sürmeliyiz. Önerim, ekranda statik görüntü bırakmayın ve parlaklığı abartmayın. Onun harici yukarıda var zaten, gördünüz bir sürü koruma var, bunlar sizin yerinize en büyük sorumluluğu alıyor zaten. İnternetten baktığımda ortalama 2.5 senede falan, her gün günde saatlerce oynanan bir oyun veya bir programın HUD'u veya arayüzü hafiften ekranda iz olarak kalıyor ama bu gündelik kullanımı etkileyen bir şey değil. Yani demem o ki, yanma durumunu çok takmayın, oynayın baba, keyfini çıkarın.
Öncesi:
Sonrası:
Eğer OLED temizliği hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, şu konuya bakabilirsiniz:
www.technopat.net
OLED Deneyimim ve OLED Geçmeye Değer Mi?
OLED gerçekten apayrı bir şey dostlar. Umarım bu teknoloji ucuzlar ve daha fazla insan kullanabilir ki muhtemelen ucuzlar zaman geçtikçe. Şu an 2K OLED'ler hemen hemen 4K IPS fiyatında. Ben alacak olsam bu ikisi arasından kesinlikle 2K OLED seçerdim. OLED geçtikten sonra IPS bakasınız gelmiyor, gerçekten en basitinden şöyle bir karşılaştırma yapayım, sağdaki önceden kullandığım IPS laptop:
Oyun tarafına gelirsek, özellikle HDR ile birlikte cidden oyunlardan aldığım zevk daha da arttı, şöyle örnekler bırakayım:
5070 Ti 4K Kartı Mı? 5070 Ti 4K Ultra Oyun Testleri
Lafı geveleme derseniz, 5070 Ti 4K kartıdır arkadaşlar, kısa ve net ama bu kartın ne kadar 4K performansı verebileceğini zaman gösterecek. 5070 Ti 2K kartıdır, 5080 4K kartıdır diyen tayfa ne yaşıyor.
Anlamıyorum, 5070 Ti 4K kaldıramadığı zaman 5080'de kaldıramayacak çünkü bu iki kart arasında 4K'da maksimum, bak Max 10 FPS fark var. Demem o ki, 5070 Ti 4K Ultra kartıdır ama bunu DLSS ve MFG ile sürdürüyor, maalesef saf güç 4K'da işe yaramıyor. Neyse, gelelim FPS testlerine. PC'de birkaç oyun var, bunlar üzerinden test ileteceğim. Testleri 60+ FPS alabileceğim en saf halde yapmaya çalıştım.
Bu yazıda yaklaşık 3 haftadır kullanmış olduğum MSI MPG 272URX 4K 240Hz QD-OLED'i inceleyeceğim.
Genel Bilgiler
Öncelikle kağıt üstü verilen bilgilerle başlayalım. Bu monitör 3840x2160 çözünürlükte ve 240 Hz tazeleme hızına sahip ve bunu DSC gibi bir sıkıştırma kullanmadan sağlayabiliyor ve bunu DisplayPort 2.1a UHBR20 kablosuyla sağlayabiliyor. Monitör 27" boyutta (aslen 26,5") olduğu için 166 PPI oranına sahip, bu da bize boyutu daha küçük olduğu için daha net görseller sağlıyor. Monitör 4. nesil penta tandem ve EL Gen3 teknolojili bir QD-OLED tandem olması onu daha az eforla parlaklık sağlamasını sağlıyor diye biliyorum; yani 1 adamın yapacağı işi 5 adam yapıyor gibi düşünün, yanlışım varsa düzeltin. KVM Switch bulunuyor, tabii ben kullanmıyorum ama kullanacak biri için önemli olabilir. VESA ClearMR 13000 ve DisplayHDR True Black 400 sertifikaları bulunuyor. Monitörün kutusundan çıkan test raporu şu şekilde:Burada belirtildiği üzere sRGB renk gamutunun tamamını kapsıyor. DCI-P3 renk gamutunun %99,3'ünü ve AdobeRGB renk gamutunun %93'ünü kapsıyor. Delta E ise 0,33.
Kutu İçeriği
Monitörün kutu içeriği bence oldukça dolu; ihtiyacınız olan her şeyi koymuşlar. Monitörün kutu içeriği:
- Monitörün kendisi.
- Monitör ayağı.
- Monitör standı.
- Mikrofiber bez.
- DisplayPort 2.1a (UHBR20) kablosu.
- HDMI 2.1 kablosu.
- USB Type B to Type A kablosu.
- Güç kablosu (hem Amerikan tipi hem Avrupa tipi).
- Duvara montaj yapmak isteyenler için 4 adet vida.
- Başlangıç kılavuzu.
- Garanti belgeleri, güç tüketim verimliliği sertifikası, test raporu vb.
OSD Menüsü
OSD menüsü de gayet dolu diyebilirim; tasarım olarak şu şekilde:
Gelelim seçeneklere:
OSD menüsü de gayet dolu diyebilirim; tasarım olarak şu şekilde:
Gelelim seçeneklere:
G. I
- KVM: KVM Switch ile ilgili bir ayar kullanmadığım ve ne olduğu hakkında doğru dürüst bir bilgim yok, ondan detay veremeyeceğim.
- Akıllı artı işareti: Kısaca Crosshair açma tuşu; renk ve şekil ayarı yapabiliyorsunuz.
- Optix kapsam: Monitörün ortasında bir küp yaratıyor ve bu küp içeriği zoomluyor; kısaca monitörün ortasında küçük bir dürbününüz oluyor.
Oyun
- Oyun modu: Hazır presetlerin bulunduğu kısım; premium renk, yarış, RPG gibi seçenekler var. Ben burayı sadece premium renk seçerken kullanıyorum ve oyunlarda da premium renk kullanıyorum.
- Gece görüşü: Black Equalizer denebilir; aslında karanlık alanları aydınlatmaya yarıyor. Normal, güçlü ve en güçlü gibi seçeneklerin yanında A.I. da var, ne değiştirdiğini pek anlamadım.
- Yapay zekâ vizyonu: Aşırı parlak görüntüde detaylar kayboluyor, biliyorsunuz; bu onu azaltmaya ve detayları artırmaya yardımcı oluyor, ben kullanmadım.
- Yenileme hızı: Ekranda yenileme hızını gösteriyor, bir olayı yok.
- Alarm saati: Alarm kurmanıza yarıyor, kullanmadım.
- Adaptive Sync: Ekranın yenileme hızını kare hızınıza sabitliyor, böylece görüntüde yaşanabilecek kırılmaları önlemeye çalışıyor. G-Sync kullanılacağı zaman aktifleştirilmesi gerekiyor.
- Dsc: Görüntü sıkıştırma teknolojisi, özellikle 4K'da her monitör bu yenileme hızlarına çıkamadığı için (kablo sürümü yüzünden) böyle bir sıkıştırma yolu var ama bu monitör DP 2.1a sayesinde Dsc'siz yani sıkıştırmasız şekilde 4K 240Hz verebiliyor, ondan kapatabilirsiniz.
Profesyonel
- Profesyonel mod: Gene hazır presetler bulunuyor burada ama oyun amaçlı değil, günlük kullanım ve profesyonellik konusunda mesela eko, film, ofis gibi hazır ayarların yanı sıra sRGB, DCI-P3 ve AdobeRGB gibi hazır ayarlar da mevcut. Ben günlük kullanımda sRGB modundayım.
- Düşük mavi ışık: Adı üstünde, mavi ışığı azaltıyor, kullanmıyorum.
- Görüntü iyileştirme: Keskinlik ayarı gibi bir şey, abartınca görüntüyü çöp ediyor. Kullanacaksanız zayıf modunun üstüne çıkmayın ki zayıf modu bile bence kötü gösterebiliyor.
Görüntü
- Parlaklık: Parlaklığı ayarlamanıza yarıyor, 0'dan 100'e kadar değer girebiliyorsunuz. 60 ve 100 arasında ciddi anlamda fark yok. Ben 50'de kullanıyorum.
- Karşıtlık: Kontrast ayarı olduğu tahmin ediyorum, varsayılan değer 70 ve ben de 70'de kullanıyorum.
- Netlik: Görüntü iyileştirmenin aksine bu direkt keskinleştirme ayarı ve görüntü iyileştirme kadar abartı değil. Ben bunu 1'de kullanıyorum, 5'e kadar değer girebiliyorsunuz.
- Renk sıcaklığı: Renk sıcaklığı ayarlamanıza yarıyor. TFT Central özelleştirme seçeneğini seçip r: 95, g: 99, b: 100 girmeyi önermişti. Tam değeri hatırlamıyorum ama Kelvin cinsinden en doğrusunun böyle olacağını söylemişti, ondan ben de o şekilde kullanmanızı öneririm.
- Ekran boyutu: Ekran boyutunu kırpmanıza yarıyor. Halihazırda 16:9 ve 4:3 gibi seçenekler geliyor ama en sevdiğim olayı 24.5"e çevirme olayı, özellikle CS2 oynarken çok işime yaradı.
- Display HDR: Tam ne olduğunu bilmiyorum ama anladığım kadarıyla HDR sürümü ayarlama gibi bir şey. True Black 400, peak 1000 nit ve EOTF desteği adında 3 seçenek bulunuyor, ben EOTF desteğini kullanıyorum.
Giriş Kaynağı
- HDMI 1
- HDMI 2
- DP
- Type-C
- Otomatik tara: Giriş kaynağını otomatik seçiyor, ben DP kullanıyorum.
PIP / PBP
- PIP: Resim içinde resim diye bir şey, ne olduğu hakkında bir bilgim yok.
- PBP: İkiye bölüyor ekranı, bir yandan başka bir bilgisayarla çalışmanıza yarıyor sanırsam, hiç kullanmadım.
Gezinme Tuşu
- Kısaca OSD tuşuna göre hızlıca ayar seçmenize olanak sağlıyor. 4 seçenek var, bu yönlere istediğiniz ayarı atayabiliyorsunuz:
- Yukarı
- Aşağı
- Sağ
- Sol
Ayarlar
- Dil: Dil seçme ayarı, Türkçe var monitörde.
- Saydamlık: OSD menüsünün saydamlığını ayarlamanıza yardım ediyor.
- OSD time out: OSD menüsünde hiçbir şey yapmayınca kaç saniyede kapanacağını ayarlıyorsunuz.
- RGB LED: Monitörün arkasında RGB yazı var, kimsenin görmediği onu ayarlayabiliyorsunuz. MSI anakartınız varsa Mystic Light üzerinden senkron işlemleri yapabiliyorsunuz. Bende yok.
- Güç düğmesi: Ne olduğunu bilmiyorum, hiç kullanmadım.
- Ekrandaki bilgi: Ekranda giriş kaynağı, çözünürlük, içerik türü, bit derinliği gibi bilgileri yazıyor, gereksiz bence.
- HDMI CEC: HDMI bağlı cihazların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan bir özellik ama hiç kullanmadım.
- Type-C PD şarj: Type-C şarj özelliği.
- Güç LED'i: Monitörün alt kısmında bulunan, monitör açık olduğu zaman yanan beyaz LED'i açıp kapama özelliği.
- Sıfırla: Kısaca şu:
MSI OLED Care
- Piksel geçişi: Monitör, statik duran pikselleri hafif hareket ettiriyor, bu da onun ayarı yavaş, normal ve hızlı 3 seçenek var.
- Panel koruma: Monitörün bakım modu, bakım başlığına gelince daha fazla detay vereceğim.
- Koruma bildirimi: Bakım bildirimini ne zaman vereceğini seçebiliyorsunuz ama seçenek az. Ya 4 saatte bir bildirim ya da 24 saatte bir bildirim seçebiliyorsunuz.
- Statik ekran algılama: Statik logo uzun saatler ekranda kalınca parlaklık kısıyor.
- Çoklu logo algılama: Üsttekinin aynısının laciverti gibi bir şey, tam anlamadım, ne farkı var.
- Görev çubuğu algılama: Görev çubuğu statik bir şey olduğu için gene parlaklık düşüren bir ayar.
- Sınır tespiti: Pencere kenarları gibi gene sabit duran şeyleri algılayıp parlaklık kısıyor.
- V-split detection: Çoklu pencere kullanımı için oluşturulmuş bir ayar, gene statik görüntüyü önlemeye çalışıyor, tam bilmiyorum ayrıntısını.
- Panel bilgileri: Kaç kere bakım yapıldı ve monitör kaç saattir açık, onu yazan sekme.
OLED yanma durumu ve önlemler
Şimdi sıkıntılı konu geldi. OLED eninde sonunda yanacak diye biliyorum, bundan kaynaklı olabildiğince uzun süre bunların ömürlerini sürmeliyiz. Önerim, ekranda statik görüntü bırakmayın ve parlaklığı abartmayın. Onun harici yukarıda var zaten, gördünüz bir sürü koruma var, bunlar sizin yerinize en büyük sorumluluğu alıyor zaten. İnternetten baktığımda ortalama 2.5 senede falan, her gün günde saatlerce oynanan bir oyun veya bir programın HUD'u veya arayüzü hafiften ekranda iz olarak kalıyor ama bu gündelik kullanımı etkileyen bir şey değil. Yani demem o ki, yanma durumunu çok takmayın, oynayın baba, keyfini çıkarın.
OLED temizliği
Öncelikle baştan söyleyeyim, benim anlattığım gibi yaptınız, monitör çizildi, leke oldu falan, ben bir sorumluluk falan almıyorum. Ben böyle yaptım, tertemiz oldu, hiçbir çizik yok ama bu sizde olmayacağı anlamına gelmiyor. Ben monitörümü %70 etanol sprey ile monitörün halihazırda kutusundan çıkan mikrofiber bez ve sonradan aldığım bir kaliteli mikrofiber bez ile temizliyorum. Öncelikle monitörün fişini çekiyorum, eğer önceden çalıştıysa bir süre bekliyorum ki panel soğusun, yaklaşık 10 dakika oluyor bu süre.Ardından etanolü sprey ile kutudan çıkan M.F bezeye sıkıyorum, ekranı yatay hareketlerle siliyorum ama yavaş ve çok bastırmıyorum. Ekranın iyice temizlendiğinden emin olduktan sonra diğer kaliteli M.F bez ile ekranı kuruluyorum, hiçbir leke kalmadan tertemiz oluyor. Aşağıdaki lekeler wallpaper değil, bu arada bizzat tükürük. Monitöre CS oynarken yakın oturuyorum, çok gülüyorum, illaki bir şey oluyor maç sırasında, ondan dolayı ekrana sıçrıyor, el mahkum.
Öncesi:
Sonrası:
Eğer OLED temizliği hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, şu konuya bakabilirsiniz:
Rehber: OLED monitör temizliği
Uyarı: Bu rehberdeki adımlar tavsiye niteliğindedir. Uygulama sırasında oluşabilecek hasarlardan veya kullanıcı hatalarından şahsım/forum yönetimi sorumlu tutulamaz. Cihazınızın kullanım kılavuzundaki temizlik talimatlarını öncelikle dikkate alınız. Sorumluluk tamamen uygulayana aittir. QD-OLED...
OLED Deneyimim ve OLED Geçmeye Değer Mi?
Oyun tarafına gelirsek, özellikle HDR ile birlikte cidden oyunlardan aldığım zevk daha da arttı, şöyle örnekler bırakayım:
5070 Ti 4K Kartı Mı? 5070 Ti 4K Ultra Oyun Testleri
Anlamıyorum, 5070 Ti 4K kaldıramadığı zaman 5080'de kaldıramayacak çünkü bu iki kart arasında 4K'da maksimum, bak Max 10 FPS fark var. Demem o ki, 5070 Ti 4K Ultra kartıdır ama bunu DLSS ve MFG ile sürdürüyor, maalesef saf güç 4K'da işe yaramıyor. Neyse, gelelim FPS testlerine. PC'de birkaç oyun var, bunlar üzerinden test ileteceğim. Testleri 60+ FPS alabileceğim en saf halde yapmaya çalıştım.
007 First Light - 4K Ultra DLAA 2X Frame Generation:
Resident Evil 4 Remake - 4K Ultra Ray Tracing high: (Fotoğraf niye sepia filtresi gibi çıkmış anlamadım)
Cyberpunk 2077 - 4K Ultra DLSS balanced path tracing 2X Frame Generation:
Cyberpunk 2077 - 4K Ultra DLSS balanced Ray Tracing sayko 2X Frame Generation:
Forza Horizon 6 - 4K Extreme+RT DLAA 2X Frame Generation:
Resident Evil 4 Remake - 4K Ultra Ray Tracing high: (Fotoğraf niye sepia filtresi gibi çıkmış anlamadım)
Cyberpunk 2077 - 4K Ultra DLSS balanced path tracing 2X Frame Generation:
Cyberpunk 2077 - 4K Ultra DLSS balanced Ray Tracing sayko 2X Frame Generation:
Forza Horizon 6 - 4K Extreme+RT DLAA 2X Frame Generation:
Son düzenleyen: Moderatör: