SATA SSD mi, NVMe SSD + PCIe x1 adaptör mü?

• SATA SSD

Oy: 0 0,0%

• Oy verenlerin toplamı
    3

Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Öncelikle bu konu bir öneri konusu değildir, şu anda SSD ekleme gibi bir planım yok. Sadece ileride SSD eklemem gerekirse hangi seçenek mantıklı olur diye bu konuyu açıyorum.

Anakart olarak MSI MPG B550 Gaming Plus kullanıyorum. Anakartımda 2 adet M.2 yuvası mevcut. Birinci yuva CPU'ya bağlı ve PCIe 4.0 destekli. İkinci yuva PCIe 3.0 destekli, yonga setine bağlı ve ikinci PCIe 3.0 x4 slotu ile hat paylaşıyor. Yani o yuvaya M.2 SSD takınca ikinci PCIe x16 yuvası pasif hale geliyor. Bunlara ek olarak tamamen bağımsız hatta sahip 2 adet PCIe 3.0 x1 yuvası mevcut. Bir tanesi şu anda RTX 4070 ekran kartı tarafından bloke edilmiş durumda. İkinci x1 yuvası ise tamamen boşta, o yuvayı kullanabilirim.

Şu anda birinci yuvada Kingston Renegade 2 TB SSD takılı. İkinci yuva ise boş, onun yerine PCIe 3.0 x4 slotuna eski anakartımda kullandığım adaptör ile ikinci SSD'm olan Kingston A2000 1 TB'ı taktım. Ek olarak sistemde SanDisk Ultra 3D 2.5" SATA 500 GB ve Kioxia Exceria SATA 480 GB SSD mevcut.

Artık kaliteli SATA SSD ya hiç üretilmiyor, ya da üst seviye NVMe SSD'ler ile aynı fiyatlara satılıyor. Bu yüzden SATA SSD kovalamak yerine M.2 NVMe SSD + PCIe x1 adaptör daha mantıklı geliyor.

Sizce depolama eklemesi yapılacağı zaman SATA SSD mi alınmalı, M.2 NVMe SSD + PCIe x1 adaptör mü?