huseyius

Üyecik
Selam, Windows'ta boot alırken bazen yükleme ekranındaki çember donuyor ve sistem çok yavaş bir şekilde kasarak açılıyor. Sesler de takılıyor açılırken ve yeniden başlattığımda da bazen düzeliyor. Dün yeni bir NVIDIA sürücüsü yayınlandı ve onu güncellediğim anda ekrandaki görüntü gitti, kasanın tuşundan kapatabildim. Güncellemeden sonra da bilgisayar açılırken aynı donma sorununu yaşamaya devam ettim, her zaman olmuyor ama 4-5 açışta bir oluyor diyebilirim. Az önceki boot'ta tekrar dondu ve olay görüntüleyicisinde şöyle bir hata aldım:

(Adapter start failed for VendorId (0x10DE) failed with the status (API'yi tamamlamak için yeterli sistem kaynağı yok.), reason (StartAdapter_DdiStartDeviceFailed)).

Sistem Bilgileri:
  • R7 7800X3D
  • Gigabyte RTX 5070 Windforce OC SFF
  • MSI MPG B850 Edge Ti Wi-Fi
  • Patriot Viper Venom 16 GB 6000 MHz CL30 PVV516G60C30 (X2)
  • XPG Core Reactor II VE 850W 80+ Gold

Tüm sürücüler ve BIOS sürümü güncel. BIOS'u eski sürümlere döndürüp de denedim, değişen bir şey olmadı. Windows 11 Pro 25H2 sürümünü kullanıyorum.
Yardımlarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Selamlar,

Öncelikle sisteminizdeki R7 7800X3D işlemcinin dahili grafik birimiyle RTX 5070'in başlangıçta kaynak çakışması yaşamasını engellemek adına MSI anakartınızın BIOS'una girip ayarlar kısmından dahili ekran kartını (Integrated Graphics) tamamen devre dışı bırakın. Ardından, siyah ekran sonrası bilgisayarı güç tuşundan kapattığınız için yarıda kesilip bozulan NVIDIA sürücü kalıntılarını temizlemek amacıyla sistemi Güvenli Mod'da başlatıp Display Driver Uninstaller (DDU) yazılımıyla mevcut sürücüleri tamamen kaldırmanız ve güncel sürücüyü sıfırdan kurmanız gerekiyor.

Son olarak, yükleme çemberinin donması ve açılıştaki ses takılmalarının önüne geçmek için Denetim Masası üzerinden Güç Seçenekleri'ne girerek "Hızlı başlatmayı aç" seçeneğindeki tiki kaldırmalısınız ki Windows sürücüleri diske kaydedilmiş hatalı bir durumdan uyandırmak yerine her açılışta donanımları temiz bir şekilde sıfırdan başlatsın. Tüm bu adımları uyguladığınızda boot esnasındaki kaynak tahsisi karmaşası ve donmalar otadan kalkacaktır diye düşünmekteyim.

Kolay gelsin :)

iGPU ve hızlı başlatma zaten kapalıydı o yöntemleri denemiştim, yorum için teşekkür ederim.
Aklıma gelen farklı alternatifleri yazayım bir deneyin eğer denemediyseniz.

Ekran kartınız SFF serisinden eğer bu kartı küçük bir kasada veya dikey kullanmak için bir PCIe Riser kablosu ile bağladıysanız ve kablonuz Gen3 destekliyken BIOS'ta hız ayarı "Auto"da kaldıysa, anakart kartı Gen4/Gen5 hızında başlatmaya çalışırken iletişim kopuyor olabilir. Bu durumda BIOS'a girip ekran kartı yuvası (PCI_E1) hızını manuel olarak kablonuzun desteklediği PCIe jenerasyonuna sabitlemeyi deneyebilirsiniz.

Eğer sisteminizde birden fazla M.2 SSD takılıysa (ve bunlardan biri ekran kartı yuvasıyla aynı veri hattını paylaşıyorsa), başlangıçta ekran kartına ayrılması gereken bant genişliği bölündüğü için Windows "kaynak yetersizliği" hatasını verebilir. SSD'lerinizi anakart kitapçığından kontrol ederek çipsete bağlı, paylaşımsız yuvalara taşımanız gerekebilir. Bunu da deneyebilirsiniz.

Son olarak BIOS'ta "Above 4G Decoding" ve "Re-Size BAR" ayarlarının açık (Enabled) olduğundan emin olun yeni nesil yüksek VRAM'li kartlar bu ayarlar kapalıyken donanım adreslemesi yapamayabilir ve başlangıçta sistemi kilitleyebilir. Bu yapılandırmaları kontrol ettikten sonra Güvenli Mod'da tekrar DDU yapıp sürücüyü kurarsanız sorunun çözüleceğine inanıyorum.

Kolay Gelsin

Birden fazla SSD takılı değil, ve PCIe hızlarını hem autoda hem de manuel olarak değiştirip denemiştim. Söylediğiniz BIOS ayarları da açık. DDU ile silip tekrar kurulum yaptım ama işe yarayacağını düşünmüyorum zaten öncesinde de vardı. :(

BIOS'a girip EXPO'yu tamamen kapatın (RAM'ler temel 4800 MHz hızında çalışsın). Sistemi birkaç gün bu şekilde test edin. Eğer donmalar kaybolursa, sorun ekran kartınızda değil, anakartın EXPO profilini boot sırasında uygulayamamasındadır.

Kablonun ekran kartına girdiği noktada tam olarak oturduğundan ve kesinlikle gergin olmadığından hafif bir pay bıraktığınızdan emin olun.

Bir de farklı, sertifikalı bir DisplayPort kablosuyla veya geçici olarak bir HDMI kablosuyla sistemi test edin.

Kolay gelsin umarım çözebiliriz :)