MSI MPG X870E anakartta G.Skill 6000 MHz CL28 RAM XMP dışında çalışmıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Abdullah BİÇEN
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 13
  • Görüntüleme Görüntüleme 322

Abdullah BİÇEN

Gelişen
Merhaba! G.Skill 6000 MHz CL28 Royal Silver RAM aldım. Hem EXPO hem de XMP uyumlu olduğunu düşünüyordum; ancak sadece XMP uyumluymuş. MSI MPG X870E Carbon WiFi anakart kullanıyorum. Bilgisayarım aşırı yavaş çalışıyor. RAM’in sadece XMP uyumlu olmasından kaynaklı olabilir mi? Eğer öyleyse, RAM’i satmayı düşünüyorum. Yardımcı olur musunuz? ChatGPT’nin söylediğine göre elle ayar yapılırsa XMP RAM’ler daha stabil olur muş. Nasıl yapacağım konusunda da yardımcı olur musunuz?

amd platforma intel ram almışsınız hocam mümkünse ram'leri iade edip amd uyumlu ram satın alın. G.skill trident z neo önerebilirim.

Evet ama EXPO yerine XMP açınca da aynı görevi görmez mi yani bu kadar yavaşlatır mı?
tabiki aynı görevi görürler ikiside aynı zaten fakat amd platformunun intel'den farklı olarak memory training gibi özelliklere sahip olduğu için tamamen uyumlu bir sistem daha sağlıklı olacaktır fakat aşırı büyük farklar oluşacağını düşünmüyorum.

Dostum RAM'lar XMP uyumlu sadece acaba stabilite sorunu mu oluyor diye düşünüyorum.

XMP de EXPO da overclock profili. RAM'lerden kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. Bende XMP RAM'lerle 7800X3D kullanıyorum sorun yok. Hatta 6400MHz 1:1 kullanıyorum. Aşırı yavaş çalışıyordan kastınız Windows kullanırken, Google da gezerken vs yavaşsa SSD sorunlu olabilir. Xmp veya expo açmak bilgisayarın boot süresini uzatabilir sadece. Pc’nin genel hızını değiştirmez. Memory context restore ayarını enabled yaparsanız daha hızlı boot eder. Yine de ramler için memtest86 ve occt ile test yapabilirsiniz. Amd zaten agesa güncellemeleriyle xmp/expo sorunlarını büyük oranda çözdü. Bios ve chipset güncellemelerini yapmayı unutmayın.

Son düzenleme:

Hocam Memory context enable yaptım Power down enable yaptım a-XMP açık SSD 9100 Pro Samsung SSD okuma yazma hızını doğru veriyor anakart BIOS güncel zaten bende bu SSD den 2 GB bir de 1 GB olanı var 1 GB olanı iade edip EXPO uyumlu RAM alayım hiç değilse Expo uyumlu olsun yada sorun expoysa çözülsün diye düşündüm. 4 yıl önceki bilgisayarım 6 sn de aciliyorken Valorant'ta falan beklemezken bu sistem de ben Valorant'a neredeyse en son giriyorum.
PC 21 sn de açılıyor herkes normal diyor ancak bugün arkadaşımın pcsini kontrol ettim oda yeni topladı ryzen 8400F, xpg ddr5 6000 mhz cl30 ram, 9070 ekran kartı, anakartı gigabyte b650m 8 sn de açılıyor pcsi müsait olsa ondan alıp deneyeceğim ramları müsait değil ama inşallah buna bir çözüm bulacağım. Sizinde yardımlarınızla.
Sistem güncel.
-5080 Palit GameRock.
-9100 Samsung 2 TB + 1 TB.
- G.Skill royal Silver CL28 6000 MHz XMP.
-MSI X870'e Carbon Wi-Fi
- Ryzen 7 9800 X3D.
-Artich 420 mm sıvı soğutucu.
- MSI MPG 1000 3.1 5.1 ATX PSU.

Son düzenleme:
Görev yöneticisinde bios süresi kaç saniye yazıyor?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…