MSI MPG X870E anakartta G.Skill 6000 MHz CL28 RAM XMP dışında çalışmıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Abdullah BİÇEN
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 13
  • Görüntüleme Görüntüleme 322

Abdullah BİÇEN

Gelişen
Merhaba! G.Skill 6000 MHz CL28 Royal Silver RAM aldım. Hem EXPO hem de XMP uyumlu olduğunu düşünüyordum; ancak sadece XMP uyumluymuş. MSI MPG X870E Carbon WiFi anakart kullanıyorum. Bilgisayarım aşırı yavaş çalışıyor. RAM’in sadece XMP uyumlu olmasından kaynaklı olabilir mi? Eğer öyleyse, RAM’i satmayı düşünüyorum. Yardımcı olur musunuz? ChatGPT’nin söylediğine göre elle ayar yapılırsa XMP RAM’ler daha stabil olur muş. Nasıl yapacağım konusunda da yardımcı olur musunuz?

22 sn yazıyor oyunlar çok yavaş açılıyor Valorant'ta falan drop yiyorum sürekli.

22 saniye normal değil. Benim sistem B650M Gaming Plus Wi-Fi, 7800X3D, 4070 Ti super ve Kioxia 500 GB M.2 SSD. Bende 11 saniye yazıyor. Ayrıca ASUS AM5 anakart kullanan bir arkadaşın yorumunu hatırlıyorum onda da 10 saniye yazıyordu.

Bios ayarları default hale getirip sadece xmp ve memory context restore açtığınız da da böyle oluyor mu?

Benim SSD de sizinkine göre aşırı dandik kalıyor. Sağlığı falan bile %78 benimkinin.

Dostum dediğini de denedim yok yine aynı yani degismiyor hiçbir şey sadece XMP açıp Memory context restore enable yapıp denedim yok olmuyor

22 sn yazıyor oyunlar çok yavaş açılıyor Valorant'ta falan drop yiyorum sürekli.

Dostum dediğini de denedim yok yine aynı yani degismiyor hiçbir şey sadece XMP açıp Memory context restore enable yapıp denedim yok olmuyor.

Bu dediğinize benzer sorunu eskiden bende DDR4 sistemimde yaşamıştım malwareybtes ile tam tarama yaptığımda virüs bulmuştu. Virüsleri sildikten sonra düzeldi. Chipset falanda güncel olduğuna göre ya ya donanım bazlı bir sorun ya da PC de virüs var.

Drop sorunu için ekran kartı sürücüsünü DDU ile temiz kurulum yapabilirsiniz.

Önce internetten DDU ve ekran kartı sürücüsünü indirin. Ekran kartı sürücüsünü kurmayın. DDU ile temiz kurulum yapmadan önce bilgisayardan ethernet kablosunu çıkartın. DDU ile ekran kartı sürücüsünü sildikten sonra yüklediğiniz yeni sürücüyü kurun. İnternet kablosunu çıkarmamızın sebebi windows sürücü silindikten sonra otomatik kendi de sürücü yükleyebiliyor. Böyle bir durumda %100 temiz kurulum olmuyor.

C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository kontrol edebilirsiniz. Burda şu isimli dosya nv_dispi.inf_amd64 tekse sorun yok temiz bir şekilde kurulmuş ama nv_dispig.inf_amd64 diye başka bir dosya varsa olmamış demektir.

Eğer bu da çözmezse sırayla hepsini test edin.

Virüs tarama programı ile virüsleri.
Memtest86 ile bozuk RAM testi.
SSD için Crystaldismark ve CrystalDiskInfo testi.
Ekran kartı, PSU, CPU vb testler için OCCT.

Eğer tüm testlerde de temiz çıkarsa M.2 SSD'yi diğer SSD slotuna takın. Sıvı soğutmayının vidasını gevşetin. Güç kaynağının özellikle ekran kartı falan kablolarını kontrol edin. Yine çözülmezse farklı RAM veya farklı SSD takıp deneyin.

Ayrıca RAM'lerin A2-B2 slotlara takılı olduğundan emin olun. Genelde en stabil oldukları yerler A2 ve B2 slotları. Anakart üreticileri de bu şekilde öneriyor, çoğu anakartta böyle yani.

Son düzenleme:

Tamam kardeşim akşam hepsini test edeceğim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…