kaan34

Çalışkan
Merhaba,

BIOS'u güncelledikten sonra XMP ayarlarını açamıyorum. Güncellemeden önce açılıyordu, şu an normal 2133 MHz'de çalışıyor. XMP profil seçeneklerinde profil 1 ve 2 mevcut fakat belirgin değiller ve ikisi de aynı frekans değerlerini gösteriyor ve yeniden başlattığımda yine aynı frekans değerlerine geri geliyor. Yanlış hatırlamıyorsam aşağı kısımda DRAM automatically diye bir bölüm var orada RAM frekanslarıyla ilgili bir tablo mevcut oradan frekansı 3200 MHz'e ayarladığımda sistemi tekrar başlattığımda sistem hata veriyor ve beni F1 komutu ile BIOS'a geri atıyor.

RAM'lerimin frekansını nasıl yükseltebilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.
  • İşlemci: Ryzen 7 5700X
  • Anakart: MSI X470 Gaming Plus
  • RAM: 4x16 64 GB 3200 MHz

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,

BIOS'u güncelledikten sonra XMP ayarlarını açamıyorum. Güncellemeden önce açılıyordu, şu an normal 2133 MHz'de çalışıyor. XMP profil seçeneklerinde profil 1 ve 2 mevcut fakat belirgin değiller ve ikisi de aynı frekans değerlerini gösteriyor ve yeniden başlattığımda yine aynı frekans değerlerine geri geliyor. Yanlış hatırlamıyorsam aşağı kısımda DRAM automatically diye bir bölüm var orada RAM frekanslarıyla ilgili bir tablo mevcut oradan frekansı 3200 MHz'e ayarladığımda sistemi tekrar başlattığımda sistem hata veriyor ve beni F1 komutu ile BIOS'a geri atıyor.

İndirdiğiniz sürüm beta olabilir. Önceki sürüme güncelleyip tekrar deneyin.

Ayrıca 3200MHz'de stabil çalıştıramıyor olabilir, manuel olarak 3000MHz civarlarında tekrar deneyin.

Merhaba,

2. Ve 4. Slotta 2 RAM takılıyken XMP açın, kaydedip çıkın sistem açılsın, kapatıp 3. Slota bir RAM takıp tekrar sistemi açıp kapatın 1. Slota diğer RAM'i ekleyin.

Önceki BIOS'a geri dönün sorunlu bir versiyon olabilir.

Önceki BIOS'a nasıl geri dönebilirim peki çok anlamıyorum.

İndirdiğiniz sürüm beta olabilir. Önceki sürüme güncelleyip tekrar deneyin.

Ayrıca 3200MHz'de stabil çalıştıramıyor olabilir, manuel olarak 3000MHz civarlarında tekrar deneyin.

İndirdiğim sürüm beta değildi onu özellikle baktım ama BIOS'u günceledikten sonra arayüzün değişeceği uyarısı yapılmıştı bende yeni işlemciye geçeceğim için BIOS'u güncellemem gerektiği söylendi. Manuel olarak deneyin demişsiniz fakat onu deneyince sistem hiç açılmıyor F1 komutuyla beni BIOS'a geri atıyor.

2. ve 4. slotta 2 RAM takılıyken XMP açın, kaydedip çıkın sistem açılsın, kapatıp 3. slota bir RAM takıp tekrar sistemi açıp kapatın 1. slota diğer RAM'i ekleyin.

3 ncü slota tek RAM takıp çalıştırsam sistem açılırmı bilmediğimden soruyorumda.

Son düzenleme:
Tek RAM ile açılmayabilir 3. RAM olacak O, 2. ve 4. slot dolu olacak, 3. ve 4. RAM'i sonra ekleyeceksiniz.

Aynen dediklerinizi yaptım yine olmuyor 2 ve 4 cü slotlara 2 RAM taktım 1 ve 3 slotları boş bıraktım XMP yine açılmadı.
BIOS ayarları bu şekilde nasıl bir çözüm aramalıyım BIOS'u tekrar güncellesem sorun düzelir mi eski sürümde düzgün çalışıyordu ama işlemciyi değiştirmek için mecburen BIOS'u güncellemem gerekiyordu BIOS'u eski sürüme yüklesem işlemci sıkıntı çıkartır mı bilmiyorum.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-11-05 saat 15.48.52_4e9f2b68.webp
    WhatsApp Görsel 2025-11-05 saat 15.48.52_4e9f2b68.webp
    858,9 KB · Görüntüleme: 29
  • WhatsApp Görsel 2025-11-05 saat 15.48.52_5b855654.webp
    WhatsApp Görsel 2025-11-05 saat 15.48.52_5b855654.webp
    1,3 MB · Görüntüleme: 31
  • WhatsApp Görsel 2025-11-05 saat 15.49.37_98ce3664.webp
    WhatsApp Görsel 2025-11-05 saat 15.49.37_98ce3664.webp
    1,2 MB · Görüntüleme: 29