kaan34

Çalışkan
Merhaba,

BIOS'u güncelledikten sonra XMP ayarlarını açamıyorum. Güncellemeden önce açılıyordu, şu an normal 2133 MHz'de çalışıyor. XMP profil seçeneklerinde profil 1 ve 2 mevcut fakat belirgin değiller ve ikisi de aynı frekans değerlerini gösteriyor ve yeniden başlattığımda yine aynı frekans değerlerine geri geliyor. Yanlış hatırlamıyorsam aşağı kısımda DRAM automatically diye bir bölüm var orada RAM frekanslarıyla ilgili bir tablo mevcut oradan frekansı 3200 MHz'e ayarladığımda sistemi tekrar başlattığımda sistem hata veriyor ve beni F1 komutu ile BIOS'a geri atıyor.

RAM'lerimin frekansını nasıl yükseltebilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.
  • İşlemci: Ryzen 7 5700X
  • Anakart: MSI X470 Gaming Plus
  • RAM: 4x16 64 GB 3200 MHz

Son düzenleyen: Moderatör:

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-11-05 saat 17.04.32_fdbb380c.webp
    WhatsApp Görsel 2025-11-05 saat 17.04.32_fdbb380c.webp
    951,3 KB · Görüntüleme: 39
BIOS versiyonu çok eski, güncellemede yanlışlık yapmışsınız sanırım, en üstteki güncel versiyonu yükleyin.

Kontrol ettim işlemcinizin desteklediği sürüm şu an kurulu olan sürüm daha eski sürüme dönmek sorun çıkarabilir, işlemciyi desteklemezse görüntü vermez.

Son düzenleme:
Kontrol ettim işlemcinizin desteklesiği sürüm şu an kurulu olan sürüm daha eski sürüme dönmek sorun çıkarabilir, işlemciyi desteklemezse görüntü vermez.

O zaman şimdiki sürümde kalsın hiç kurcalamaya gerek yok RAM'leri 2133 MHz de kullanmaya devam çok teşekkür ederim sizi de uğraştırdım.
Anakartı önümüzdeki ay değiştirmeyi planlıyorum o zamana kadar beni idare eder kafamda almak istediğim bu anakart ve SSD var sizce nasıl alınır mı? Fiyatları da uygun gibi.

Anakartı değiştirmemin sebebi ise internet portunda sıkıntı var çok az dokununca internet kesiliyor ve zaten BIOS sürümleride sıkıntılı ve bir de şu anki SSD çok eski Samsung 960 EVO takılı yeni bir SSD alıp onu takıp kullanmak istiyorum.

Bana kalırsa beta sürümü kurmada bir sakınca yok, BIOS güncelleme sorunları her zaman var.

AM4 sisteme yatırım yapmanızı tavsiye etmem, AM5 platformuna geçiş yapmanız daha iyi olur.

SSD'nin fiyatı iyi değil, aşağıdakilerden biri daha iyi olur, soğutuculu ve soğutucusuz iki farklı model.