Emir But Noisy

Üyecik
Herkese merhabalar,

8 senedir kullandığım bilgisayarımdaki yaşadığım sorunu size anlatacağım ve sizden bir çözüm bekliyorum.

Öncelikle bileşenlerim:
  • ASUS GTX 1080 Ti
  • Intel Core i7-7700K
  • G.SKILL Trident Z RGB 3200MHz 8 GB 4 adet
  • MSI Z270 X-Gaming Titanium OC.
Bilgisayarımı topladıktan sonra 2 sene boyunca sorunsuz kullandım. 2 senenin sonunda ayda bir PC açılmamaya başladı ve 55, 0D ve 4C Q-Code kodlarını verip ekran gelmemeye başladı. 3. senede bu ayda bir sıklıkla oluyordu ve reset atınca düzeliyordu. XMP kullanmamama ve 2300 MHz'de RAM'leri kullanmama rağmen 4. ve 5. senelerde bu sıklık haftada bire çıktı ve son senelerde neredeyse hiç açılmamaya başladı. Bu sorunu 3 RAM kullanarak veya 2 RAM kullanarak çözebiliyorum fakat çözüm kalıcı olmuyor. Yaklaşık 3-4 senedir bilgisayarımı 4 RAM ile kullanamıyorum. Hata aldığım için 3 veya 2 RAM ile kullanabiliyorum. RAM slotlarının herhangi birisinde bir bozukluk yok. Sadece RAM'lerimi 4'lediğim zaman bilgisayarım açılmıyor. Şu an 3 RAM ile sistemini sorunsuz kullanmaktayım fakat önceden de böyle yaptığım halde bir ayın sonunda yine bilgisayarım arzalanmaya başlıyor. Ayrıca PC'yi aldığımdan beri ne RAM'lerimi ne de işlemcime OC yapmadım ve baz değerlerinde kullandım.

Anakartı garantisi olduğu zaman garantiye göndermiştim fakat test sistemlerinde bu sorunu göremediklerini söylediler ve suçu benim RAM'lerimin katalogda uyumlu RAM'lerden olmadığını söylediler. O yüzden bir çare bulamadılar. Ayrıca BIOS'um son sürüm ve en son 2018-07-10'da güncelleme gelmiş. Lütfen yardımcı olur musunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bütün RAM'ler tek tek taktığında çalışıyor mu? 4 RAM kullanamıyorum ama 3 RAM kullanabiliyorum demişsin, çıkardığın 4. RAM'in çalıştığından emin misin?

Eğer RAM'lerin hepsinin çalıştığından eminsen geriye 3 seçenek kalıyor: RAM slotu arızası, BIOS kaynaklı problem, işlemci bellek kontrolcü arızası.

1. ve 3. seçenek için yapacak bir şey yok, 2. seçenek için öncelikle BIOS sıfırlamayı dene, ardından düzelmezse Beta olmayan başka bir BIOS sürümü dene.

RAM'lar 4'lü kit mi, 2'li kit mi yoksa hepsi tek modül olarak mı alındı?

Ramlarin kullanılan çipleri ya da farklı bileşenden dolayı uyumsuzluk yapıyor olabilir en stabil Dual channel kullanmak yani 8 GB X 2 slot. Ayrıca RAM'leri Memtest ile test edebilirsen daha iyi olur. Belki bozuk RAM vardır.

Bütün RAM'ler tek tek taktığında çalışıyor mu? 4 RAM kullanamıyorum ama 3 RAM kullanabiliyorum demişsin, çıkardığın 4. RAM'in çalıştığından emin misin?

Eğer RAM'lerin hepsinin çalıştığından eminsen geriye 3 seçenek kalıyor: RAM slotu arızası, BIOS kaynaklı problem, işlemci bellek kontrolcü arızası.

1. ve 3. seçenek için yapacak bir şey yok, 2. seçenek için öncelikle BIOS sıfırlamayı dene, ardından düzelmezse beta olmayan başka bir BIOS sürümü dene.

Evet RAM'leri başka sistemlerde denedim. Bir problem olomadı. RAM slotlarını da hiç kurcalamadım yani bozmuş olamam.
Başka bioslarda denemedim ama son BIOS'u pek çok kez tekrardan kurdum.

RAM'lar 4'lü kit mi, 2'li kit mi yoksa hepsi tek modül olarak mı alındı?

Ramlarin kullanılan çipleri ya da farklı bileşenden dolayı uyumsuzluk yapıyor olabilir en stabil Dual channel kullanmak yani 8 GB X 2 slot. Ayrıca RAM'leri Memtest ile test edebilirsen daha iyi olur. Belki bozuk RAM vardır.

RAM'ler zaten garantiden değişti fakat sorun çözülmedi. Ayrıca 4 adet 8 GB'lık G.Skill RAM'leri kullanıyorum. Tek taktığım zaman kesin çalışıyor. Genellikle 2 slota taktığım zamanda çalışıyor. 4 taktığım zaman kesin çalışmıyor. Yaklaşık 1 sene boyunca 3. slotu boş bırakıp 3 tane RAM'le kullandım ve 3. slotun bozuk olduğunu zannettim. Fakat en son açılmadığında farklı kombinasyonlar denedim ve şu an 1-2-3. slotlara takılı ve toplam 24 GB alıyorum. Yani sorun net ve sürekli değil maalesef.

Bu gidişle 2. el bir Z270 anakart alıp deneyeceğim. Ortalama orta segmenti 2.000TL. Bu fiyata 2. el bir ASUS Prime Z270-A anakart buldum sarı sitede fakat almak için acele etmiyorum.

Ayrıca belki tamir olabilir diye araştırdım ve internette tka bilişim sistemleri diye bir tamir şirketi gördüm. Telefonda konuştuğum adam anakarttaki çip midir yonga mıdır öyle bir şeylerin kullanıma bağlı bozulabileceğini ve tamirini yapabildiklerini ve bu işlemin ustalık gerektirdiğini yani her yerde yapılamayacağını söylediler. Sizce OC bir anakartı tamir ettirmek mi mantıklı yoksa 1800 küsur TL'ye orta segment bir anakart almak mı?

Ayrıca hatıladığım kadarıyla 2021 de servis point (MSI yetkili servisi) e götürdüğümde de bu tarz bir problem olabileceğini fakat tamir masrafının çok olacağını ve bu parça değişimi ve tamir işleminden sonra düzeleceğine garanti vermediklerini söylediler. O üyüzden yaptırmamıştım ve o senelerde çok ta bu problemi yaşamıyordum.

Son düzenleme: