(
Metropoll sokak köpeği anketinden bahaediyorum.) Zannetmiyorum. "Uyutmak" ne demek bilmeyen insanlara anket yapılırsa elbet farklı sonuçlar çıkar. Anket şirketlerine olan inancımızı kaybedeli de çok oluyor zaten.
"Barınaklara alınmalı" demişler ama total sayısı sadece 250 olan barınakların koşullarından bahsetmemişler, e zaten koşullardan haberleri de yok ki bahsetsinler. Bu barınaklar 1000 köpek kapasiteli -ki o kadar bile değil- olsa yine kurtarmıyor. Tamamen yetersiziz. Elimizde köpek sayısını veren veriler bile yok. Daha kaç tane var onu bilmiyoruz, tahminler üzerinden gidiyoruz. Veteriner sayımız aşağı yukarı 10.000 civarında. 10 senede 600.000 köpek uyutmus Tayvan'da güncel sayı 6000 kusur. Uyutsak bile bu yetersizliklerle kısa sürede çözemeyeceğiz.
Eki Görüntüle 50290
Biraz da uyutma meselesinin sıkıntılarından bahsedeyim, veterinerlere büyük iş düşüyor. Psikolojileri kaldırmayabiliyor hatta. İntihar edenler olmuş geçmişte. Yine Tayvan orneginden gideyim:
The BBC looks back at the suicide of a vet in Taiwan, as new animal laws are set to come in.
www.bbc.com
Mesela bu insanlara yüklenen sorumluluğun da altından kalkabilecek miyiz? Bu işi yapmak istemediklerinde ne olacak? Hiçbir şey yok ortada. Sığır gibi atlıyoruz "hadi uyutalım" diyerek.
Meseleye döneyim, bu intihar sonrası Tayvan uyutma işlemini yasaklıyor. Yasakladığı için şu an güncel başıboş kedi/köpek sayıları 500.000 civarında. Sahipli kedi/köpek sayısı 2022'de 2,5 milyon civarı denmiş. Tayvan'in insan nüfusu ise 23 milyon.
Toplumun %10'u evcil hayvan sahibi.
Ayni sayı Türkiye'de 4 milyon. Nüfusumuz neredeyse 90 milyon olacak.
Dolayısıyla, halkıyla iktidarıyla bu sorunu cozemeyecegiz. İster uyutulsun diyenler ister demeyenler ellerinde sıfır veri ile konuşuyor. Bir tane bilirkişinin çıkıp da insanları bilinçlendirdiğini görmedim, belli ki yok. Belli ki o hususta bile yetersiziz.