Ben şahsen kullanıyorum AC 200-600C DC 20-200-600 kademelerine sahip.
Ohm yani direnç, buzzer (kablo sağlamlık kontrolünde kullanacağın kademe), NCV (temassız elektrik gerilim algılama çok uzağı almıyor), bunda kapasitör ölçümü yok daha büyüklerde var.
Temassız özelliği hoş görünüyor. Videosuna baktım, 1-2 cm öteden anlayabiliyor. Duvardaki kablonun nereden koptuğu pek önemli değil gibi. Kağıt evde yaşamıyoruz sonuçta. Yine de elimdeki uzatma kablosunda ek yapmak için hoş bir özellik.
Yıllardır kullanırım, henüz pilini bile değişmedim. Basit işler için UT33 serisi müthiş.
Her modelin kendine has 1 ek özelliği var.
A otomatik
B pil ölçme (gereksiz, çöp)
C termometre
D NCV genelde duvar arkası bağlantı kontrollerinde kullanılıyor.
Bende C versiyonu var, otomatik mi manuel mi dersen aynı işi yapıyorsun tercihe bağlı.
En uygun burada buldum, herhangi bir yerden de alınabilir.
Çok tecrübeli değilsen Auto modu olan dijital ekranlı modellerden al. Analog çevirmeli modellerde ölçüm yapacağın şeyi iyi bilerek kademesini modunu değiştirmek gerekiyor, cihazı yakma riskin veya yanlış ölçme riskin olabiliyor.
Elektronik ile işim yok diyecek kadar uzağım. Bu yüzden frekans ve transistör anlamsız kalıyor.
Sıcaklık hoş olabilir ama çok da şart değil. Yakın zamanı düşününce tost makinesi, kızılötesi ısıtıcı, PPRC kaynak makinesi dışında sıcaklıkla pek bir işim yok. O aletlere de elektrik verip elimi uzaktan tutarak anlayabiliyorum. Direkt olarak ne kadara ulaştıkları hayati bir bilgi değil. Kaynak makinesinin kendi termostatı var ve doğru olmasa dahi kendi içinde tutarlı bir şey. Belki ben 240 yapınca 260 oluyor ama ben o ayarda mutlu olduğum için bir önemi yok.
Evimdeki fırının sıcaklığını öğrenmek hoş olabilirdi ama gerçek anlamda bir şartı yok. Anca sütten yoğurt yapmada işe yarar çünkü öyle bir ayarı yok. 75 dereceden başlıyor, gerçekten 75 mi yoksa daha az mı diye öğrenmenin bir anlamı yok çünkü her türlü yoğurt batırılıyor. Sorun fırında değil, yapanda. Tabii aynı zamanda mayalama sıcaklığı da daha iyi ayarlanabilir ama bunlar için çok daha uygun aletler satılıyor.
Kapasitörle işim aslında bozulup bozulmadığını anlamak. Üzerinde bilgisi yazıyor zaten. Bugüne kadar da bir kere işim düştü. Geçen sene gönye testeredeki şu zımbırtı bozulmuştu. Makinenin davranışından sorunun kapasitör olduğuna %99 emindim ama yine de boşuna kapasitör alma riskine girmiş oldum. Kapasite ölçemeyen multimetre ile bunu makine davranışı dışında anlayabileceğim bir yöntem varsa UT33D+ cazip geliyor.
Şöyle ki kapasitörün bozuk olup olmadığını direncini ölçerek anlayabilmek mümkün, direnç okuma modunda avometreler ufak voltaj gönderir ve geçen akımı ölçer. Kapasitör şarj oldukça direnç sürekli olarak yükselir.
Lakin bu tarz kapasitörler monofaze motorlarda daimi olarak kullanılır, faz farkı oluşturmak içindir.
Kapasitedeki en ufak değişim motorun saçmalamasına ve yükte bayılmasına sebep olur.
Özetle ölçmek lazım
UT33D+ olsun o zaman. Yardımlarınız için teşekkürler.
Ürün geldi. Diyot zımbırtısı 2,1 V veriyormuş. AC akım da ölçmüyormuş. İkisi de benim için çok şart değil ama olsa kullanacağım özelliklerdi. Verdiğimin neredeyse iki katı oluyor ama 39C+ da alınabilirmiş.
Kaynağın da bir resistansı ölmüş ve ana kabloda temassızlık var mış. Bu yüzden bir çalışıp bir evi havaya uçuruyormuş. Multimetre olmadan bulamazdım. Temassız zımbırtısıyla kopuk yeri bulup oradan ek yaptım. Kaynağa çok ihtiyacımız olmadığı için şimdilik öyle duracak. Lazım olunca tek resistansla test ederiz, yeterli görmezsek yenisini alırız.