Şuan FL Studio'dan elektronik bir müzik yaptım. Bunu kendim tüm platformlara yüklemek istiyorum ancak bunu yaparken neler yapmam gerektiğini bilmiyorum. Şarkılarımı bir şirketle falan lisanslamalı mıyım? Konu hakkında bilgisi olan yardım edebilir mi?

Soundcloud hesabım var evet. Baya da sık kullanıyorum ama müziğimi nasıl koruyacağımdan emin değilim.
Bilinmeyen sanatçıların böyle şeyleri kafaya takması saçma bence benim yüz tane şarkım var daha çalan ya da alıp değiştiren görmedim.

SoundCloud hesabım var evet. Bayağı da sık kullanıyorum ama müziğimi nasıl koruyacağımdan emin değilim.

Sana tavsiyem daha yolun başındayken bunları kafaya takmak yerine FL Studio'da kendimi geliştirirdim. Hatta synthesizer v ve vocaloid uygulamalarınada bakabilirsin. Eğer cidden yetenekliysen çıkar bazı hırsızlar :hehehe:

Sarkilarinizi lisanslayin, iyi bir baslangic olur. Diyelim ki mukemmel bir melodi yazdiniz, herkesin kulagina hos gelecek turden ve aniden kullanilmaya baslandi. Ortada savunacak bir seyiniz olmadigi icin sahiplenecek firsatci cok olacak. Bos yere hayiflanacaksiniz. Sureci atlamayin cunku piyasada neyin ne olacagi belirsiz. Bilinen rapcisidir suyudur buyudur bile no-name produktorlerden hosuna giden seyleri alip kullaniyor. Detaylica denk geldigim pek cok ornegi var.

Lisanslamayi soyle yapacaksiniz, bir kayit sirketiyle bir sekilde anlasmaniz gerekiyor. Ya bir tanidik vasitasi ile bir kayit sirketi bunyesine gireceksiniz, ya da projeleriniz ile kayit sirketlerinin dikkatini cekerek kendinizi aldiracaksiniz.

Diyelim ki bunlari yapmak zahmetli geliyor. Normal. O zaman yeni baslayanlar icin Distrokid gibi uygun alternatiflere yoneleceksiniz. Belirli abonelik planlari ile sizin yerinize lisans sagliyor, hatta kendi kayit sirketinizmis gibi lisans adinizi belirleyebiliyorsunuz. Ayni hizmeti veren rakip bir firmayi bile satin aldilar, bilindikler bu piyasada, zamaninda yillik uyelik almistim. Distrokid'in websitesine girip kendiniz inceleyebilirsiniz.

Bu dediklerimi bu ise ciddi olarak yonelmeye devam edecekseniz dikkate alin. Basarilar.

Bahsettigim duruma ornek birakmadan gecmek istemiyorum. Bu, kendi halinde produksiyon yapan birinin 3 yil once attigi video.

Melodi tanidik gelmediyse, iste iki yil sonra o altyapinin kullanildigi parca.

Credit falan verilmis ama ben olsam boyle bir imkan ayagima kadar gelmisken ucret alip cekilmek yerine biraz zorlar yayilmaya calisirdim. Splice'den sample alip ustune basit ama etkili bir beat yazan su adam kadar olamiyorlar mi? Iki haftada her yere yaydi ben yaptim diye produktoru.

Son düzenleme:
Sarkilarinizi lisanslayin, iyi bir baslangic olur. Diyelim ki mukemmel bir melodi yazdiniz, herkesin kulagina hos gelecek turden ve aniden kullanilmaya baslandi. Ortada savunacak bir seyiniz olmadigi icin sahiplenecek firsatci cok olacak. Bos yere hayiflanacaksiniz. Sureci atlamayin cunku piyasada neyin ne olacagi belirsiz. Bilinen rapcisidir suyudur buyudur bile no-name produktorlerden hosuna giden seyleri alip kullaniyor. Detaylica denk geldigim pek cok ornegi var.

Lisanslamayi soyle yapacaksiniz, bir kayit sirketiyle bir sekilde anlasmaniz gerekiyor. Ya bir tanidik vasitasi ile bir kayit sirketi bunyesine gireceksiniz, ya da projeleriniz ile kayit sirketlerinin dikkatini cekerek kendinizi aldiracaksiniz.

Diyelim ki bunlari yapmak zahmetli geliyor. Normal. O zaman yeni baslayanlar icin Distrokid gibi uygun alternatiflere yoneleceksiniz. Belirli abonelik planlari ile sizin yerinize lisans sagliyor, hatta kendi kayit sirketinizmis gibi lisans adinizi belirleyebiliyorsunuz. Ayni hizmeti veren rakip bir firmayi bile satin aldilar, bilindikler bu piyasada, zamaninda yillik uyelik almistim. Distrokid'in websitesine girip kendiniz inceleyebilirsiniz.

Bu dediklerimi bu ise ciddi olarak yonelmeye devam edecekseniz dikkate alin. Basarilar.
MAX MAX MAX SUPER MAX MAX :D

Hocam bu arada Distrokid'in ücretsiz alternatifleri var mıdır? Yani illaki bu işe belirli bir ücret ile mi başlamak gerek?

MAX MAX MAX SUPER MAX MAX :D

Hocam bu arada Distrokid'in ücretsiz alternatifleri var mıdır? Yani illaki bu işe belirli bir ücret ile mi başlamak gerek?
Ben hic tamamen ucretsiz bir sey kullanmadigim icin pek emin degilim, ama LANDR ve RouteNote gibi yuklerken ucret talep etmeyen alternatifler var. LANDR'dan emin degilim ama RouteNote yuzdelik pay belirliyordu diye hatirliyorum, 10% veya 15% olmasi lazim.

Ben hic tamamen ucretsiz bir sey kullanmadigim icin pek emin degilim, ama LANDR ve RouteNote gibi yuklerken ucret talep etmeyen alternatifler var. LANDR'dan emin degilim ama RouteNote yuzdelik pay belirliyordu diye hatirliyorum, 10% veya 15% olmasi lazim.
Teşekkürler hocam, yarın inceleyeceğim.

Sunu da ekleyeyim, lisans sozlesmesi olusturabilirsiniz ama o konu hakkinda detayli bir bilgim yok, iyice bakmak lazim. Lisans turu (exclusive ya da non-exclusive), kullanim kapsami (belirli medya, platformlar, bolgeler), telif oranlari ve odeme sartlari, mulkiyeti (mulkiyet sizde kalabilir), fesih maddeleri falan yazmasi gerekiyormus sanirim, bu bazilarinin video aciklamasina yazdigi tarzda.

Daha profesyonel olanlar ASCAP, BMI veya SESAC gibi bir Performing Rights Organization (PRO) ile calisiyormus. Radyo, televizyon veya halka acik yerlerde calindiginda telif ucretlerini veriyorlarmis, da bu fazla profesyonel. Bos ek bilgi oldu.

Tekrardan basarilar dilerim, yolunuz acik olsun :)

İlk başta SoundCloud kullanabilirsin, ucretsiz oldugu icin bulunmaz nimet ama ilerde sarkilarinin calinmasini istemiyorsan muhakkak bir distributor ile anlasmalisin. Cunku bu sektorde inanilamaz seviyede korsan var. Yukledigim sarkimin 5 gun sonra farkli birisi tarafindan teliflerinin alindigini ve YouTube'da topic kanalı oluşturuldugunu gordum. "Release - topic" adında yuzlerce konu kanali var, calinti sarkilar bu sayede isimsiz topicler ile YouTube'da yayınlanır. Spotify'da yapan gormedim ama yanlış bilmiyorsam orada da podcast olarak yayınlıyorlar single olarak yapamadıkları için. Parcalarini cogu platforma yuklemek icin (En onemlisi Spotify da dahil.) bir distributor ile anlasman lazim. Telif haklarini SoundCloud Artist Pro ile de koruyabilirsin, bilgine.

Son düzenleyen: Moderatör: