Yapılması gereken düzenlemeler kısmını detaylı anlatır mısın ayrıca ayrı olarak Google sheet içinde bulunacak bilgileri de senden yapmanı istiyorum.
Tabii! Aşağıda, yapmanız gereken düzenlemeleri daha detaylı bir şekilde açıklayacağım ve örnek bir Google Sheets dosyasında bulunması gereken bilgileri de ekleyeceğim.
Yapılması Gereken Düzenlemeler
1.
Telegram Trigger (Telegram Tetikleyici):
-
Webhook URL: Telegram botunuza gelen mesajları almak için bir webhook kullanmanız gerekiyor. Telegram'da bir bot oluşturduktan sonra bot token'ınızı alacaksınız. Ardından, N8N'de bir webhook URL'si oluşturarak bu URL'yi buraya yazmalısınız.
-
İlk adım olarak botunuzu
BotFather aracılığıyla oluşturun ve bot token'ınızı alın.
- Daha sonra, botunuzun webhook'unu ayarlamak için şu komutu kullanabilirsiniz:
Kod:
https://api.telegram.org/bot<YOUR_BOT_TOKEN>/setWebhook?url=<YOUR_WEBHOOK_URL>
2.
Google Sheets ID:
-
YOUR_GOOGLE_SHEET_ID: Google Sheets dosyanızın kimliğini almanız gerekiyor. Bunun için:
- Google Sheets dosyanızı açın.
- URL'deki "d/" ve "/edit" kısmı arasında yer alan kısmı kopyalayın. Örneğin, URL şu şekilde ise:
Kod:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1A2B3C4D5E6F7G8/edit
ID kısmı
1A2B3C4D5E6F7G8 olacaktır.
- Kopyaladığınız bu ID'yi workflow.json dosyasında belirtilen yere yerleştirin.
3.
Sheet Adı ve Aralıkları:
- Eğer kullanmak istediğiniz sayfa adı "Sheet1" değilse, bu adı kendi sayfa adınıza göre güncelleyin.
- Ayrıca, aralıkları (A:B, C:C) verilerinizi içeriklerine göre ayarlayabilirsiniz. Örneğin, A sütunu kullanıcıların mesajlarını, B sütunu yanıtlarınızı içerebilir.
4.
Telegram Bot Ayarları:
- Bot token'ınızı aldıktan sonra, N8N paneline giderek Telegram node'unuzu kurun ve doğru yapılandırmaları yaptığınızdan emin olun. Botunuza gelen mesajları doğru bir şekilde alabilmek için gerekli izinlerin verildiğinden emin olun.
Google Sheets İçin Örnek Bilgiler
Google Sheets belgenizde aşağıdaki gibi bir yapı oluşturabilirsiniz:
|
Mesaj (A) |
Yanıt (B) |
|--------------------------|----------------------|
| Merhaba! | Merhaba! Size nasıl yardımcı olabilirim? |
| Havalar nasıl? | Bugün hava güzel. |
| Nasılsın? | Ben bir botum, ama iyiyim! Siz nasılsınız? |
| Bir şeyler öğrenmek istiyorum | Ne hakkında bilgi almak istersiniz? |
Bu tablo, Telegram botunuza gelen mesajlara karşılık vermek için kullanılacak. A sütununda kullanıcıların mesajları, B sütununda ise botun yanıtları yer alacak.
Ek Notlar:
- Google Sheets üzerindeki kıymetli bilgilere erişebilme ve yanıt verebilme işlevselliğini gerçekleştirebilmek için, n8n'deki Google Sheets node'larının ayarlarını gereksinimlerinize göre özelleştirin.
Tüm bu düzenlemeleri yaptıktan sonra, N8N ile entegre edilmiş bir Telegram AI chatbot'una sahip olacaksınız. Herhangi bir sorunla karşılaşırsanız ya da daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa sormaktan çekinmeyin!