Bence TrueNAS SCALE veya Proxmox gibi yazılımlar uzun vadede Asustor gibi kapalı yazılımlardan çok daha mantıklı. Hem güncelleme, hem destek hem de uygulama çeşitliliği açısından. Ama daha kolay olduklarını inkar edemem.
Aslinda ilk yapmak istedigim Maxwell Pro Plus fansiz tasarim kasa ile ASUS Pro H810T-CSM anakartimi kombinleyerek sonunda t takisi olan dusuk guclu bir Intel islemci ile kombinlemeye niyetim vardi. Anakarta Power Supply degil de laptop adaptoru benzeri adaptor ile guc veriliyordu. Kesinlikle fan istemiyordum ama maalesef kasayi distribütörde bulamadim. Akasa ile direkt iletisime gectim, gumruk vergisi kasadan pahaliya geliyor neredeyse. Trakya Bölgesi'ndeyim arabayla Bulgar ya da Yunan'dan alayim dedim, Bulgar'da bulamadim Yunan'da da Atina'da buldum... En son Sofya'dan ucuz ucak bileti ile Almanya'ya gideyim dedim, o donemde 700 TL idi. Sofya'dan bazi sehirlere ucuslar, cok cilginca geldi lanet olsun boyle duzene dedim vazgectim.
MikroTik'te harika bir router container yapisi harika keske islemci ve RAM upgrade yapilsa kesinlikle NAS'a veya bir ev sunusuna ihtiyac kalmaz. MikroTik'te USB coklayici ve en az iki SSD ile RAID bile yapilabiliyor. Şu an her isimi farklı zamanlarda calistirmak suretiyle containerlari durdurup baslatarak ve USB SSD'de 32 GB swap alani olusturarak kullansam da bazi durumlarda limitleri asiyor ve cihaz donup kalıyor. Açıkçası kullanim kolayligi, basit container yonetme yapisi sayesinde ASUSTOR beni cezbediyor. Evet fiyatini hak etmeyen bir donanima sahip ama yazilim tarafinda ucretin hakkini verecek gibi duruyor. Router uzerinde bu saydigim islemleri biraz zorlanarak yapabiliyorsam Intel N serisi islemcili NAS cihazda neler yapabilirim bilmiyorum...
Ayrica 10 TB'lik USB arsiv icin hard diskim var ama ihtiyac halinde kullanabiliyorum. NAS'a gecince arsivi ona aktaracagim icin online olarak her yerden erisebilecegim, tum telefonlarin fotoğraf video yedeklemeleri, bulut islemlerini vs NAS'a yonlendirecegim, şu an agdaki depolamaya indirdigim medyaları ister PC ister Smart TV'den izleme islerini NAS'a tasiyacagim vs...
Synology tarafina yonelirseniz oldukca kapali bir ekosistemde, fazla para vermek zorunda olacaksiniz. Sadece Synology ozelinde degil, hazir NAS cozumlerinin cogunda gecerli tabii bu durum ancak en pahaliya patlayani gordugum kadariyla Synology. En son getirdikleri DSM guncellemeleri ile birlikte "Synology Certified" HDD takmadiginiz surece Smart verilerine bile erisemiyorsunuz yazilim uzerinden, cok sacmaliklarla dolu bir ekosistem bence.
DSM'i Synology NAS olmayan makinelere Hackintosh mantiginda kurabiliyorsunuz ancak asil amacini biraz yitirmis oluyor, yine de alternatifleriniz arasinda olabilir.
Bu dediginiz tam TrueNAS'in felsefesine uygun ama...
Bu dediginiz de Synology vs. gibi kapali sistemlerin "tak calistir" mantigina dogru gidiyor.
TrueNAS ve ZFS ogrenmesi zor seyler degil, biraz dokümanlarini okuduktan ve birkac video izledikten sonra temel seyleri kavriyorsunuz aslinda. SCALE surum TrueNAS, Linux tabanli oldugu icin biraz Linux bilginiz varsa olay daha da kolaylasiyor. Tabii TrueNAS Core daha stabil hala ancak o FreeBSD tabanli, Linux degil.
JBOD yapma fikriniz varsa TrueNAS sizin icin pek uygun degil ama, belirteyim. Unraid daha uygun oyle seyler icin. Tabii NAS'inizi ozellikle dosya yedekleme vs. gibi seyler icin kullanacaksaniz, disklerinizi redundancy olmayacak sekilde ayarlamayin, yani JBOD yapmayin.
Karar sizin. Vakti -gercekten- hiç olmayan birine ne Unraid, ne TrueNAS, ne de Proxmox onerebilirim açıkçası. Ucu de vakit isteyen ve bir seyler patladiginda Downtime'i nispeten uzun olan araclar.
Acikasi container tarafinda Casaos gibi kullanim kolayligi saglayan, icine ilk etapta iki disk takip birbirine yedekleyecek sekilde calisıcak, download, medya ve bulut yedekleme sunucusu olarak oncelikli kullanim senaryosu yapabilecegim, AdGuard Home'un arka planda kendi kafasina gore takilarak DNS bazli reklamlari engelleme hizmetinin hiç kapanmayacagi ve zaman gore gelisecek gerekliliklere gore uygun containeri calistarabilecegim bir yapi dusunuyorum. Diskte hata mi oldu gelsin bildirim degistirelim, bunu cozmekle komut arayuzu ile uğraşmak bazen hem cok zaman kaybi hem de iskence olabiliyor. TrueNAS'i mersk edip kurdum biraz inceledim, container var miydi hatirlamiyorum ama tasarimini sevmedim. Casaos'un NAS OS versiyonuda cikti ama donanima gore lisanslama istiyor.
Guzel donanimli bir PC'ye VMware kurup bunlarin tamamini daha karmasik yapildigi anakart bazinda RAID yapilacak ayarlamalar ile sistem kurma dusumde oldu ancak is gitgide daha cetrefillesmeye ve gereksiz bir sistemler ogrenme silsilesine dogru kayiyor. Zaman hepimiz icin kiymetli, bu sistemler uzerine bir teknik hizmet veren bir firmada çalışacağım aktif olarak kullansam aynini yaparim lakin alanim bu degil
her ne kadar Linux macOS ve Win'i aktif olarak kullansamda artik bazi seylerle ugrasmak istemiyorum. O yuzden asustor ve turevleri olan markalardan hangisi daha uygundur?