Bütçe

Promets

Uzman
Merhaba,

Uzun süredir NAS cihazı almak istiyorum fakat bu konuda çok tecrübeli değilim. Mevcutta aktif olarak kullandığım bazı container üzerinde çalışan bazı yazılımlar var (AdGuard Home, Cloudflare, nextcloud, udpxy, immich, Torrent istemci, jdownloader, jellyfin). Kullandığım router üzerinde container çalıştırdığım için RAM ve işlemci kısıtlılığı sebebiyle nextcloudu sağlıklı kullanamıyorum maalesef. Sonuç olarak üzerinde aktif olarak her daim bahsettiğim containerlar sürekli çalışacak ve bu sayı artacak, diğer yandan RAM upgrade yapabileceğim en az 4 disk girişi olarak tercihen X64 işlemcili olan bir nas cihaz bakıyorum kendime fakat asustor, qnap, synology gibi markaların hangisinin işime daha çok yarayacağını bilmiyorum. Özellikle asustor AS6704t ve AS6804t modelleri üzerinde duruyorum ama 6804 AMD işlemcili modelde GPU desteği yok, jellyfinde sorun çıkartır mı bilmiyorum.

Konu hakkında değerli yorumlarınızı bekliyorum lütfen.

Merak edenler için kullandığım router MikroTik hap ax³ 1GB RAM, 4 çekirdekli ARM 64 işlemcisi var. Ayrıca USB SSD üzerinden depolama yapılabiliyor. Elektrik kesinti problemini göz ardı edebilirsiniz.

Öncelikle NAS mı istiyorsun yoksa çeşitli şeyleri selfhost ettiğin bir ev server'ı mı? Çünkü hiç veri kaydetme veya depolamaya çok değinmemişsin (Jellyfin ve dört disk girişi dışında).

Her şekilde, ihtiyacına göre 3.5" HDD slotu olan bir kasa ve ikinci el DDR4, hatta DDR3 sistem alman en bütçe dostu ama performanslı olacak bence. Ben şahsen bu tür ASUSTOR, Synology gibi ürünleri hem gereğinden pahalı hem de gücü yetersiz buluyorum.

Öncelikle NAS mı istiyorsun yoksa çeşitli şeyleri selfhost ettiğin bir ev Server'ı mı? Çünkü hiç veri kaydetme veya depolamaya çok değinmemişsin (Jellyfin ve dört disk girişi dışında).

Her şekilde, ihtiyacına göre 3.5" HDD slotu olan bir kasa ve ikinci el DDR4, hatta DDR3 sistem alman en bütçe dostu ama performanslı olacak bence. Ben şahsen bu tür ASUSTOR, Synology gibi ürünleri hem gereğinden pahalı hem de gücü yetersiz buluyorum.

NAS istiyorum, evet depolama ilk oncelik digerleri ekstralari. Toplama PC ile bu konuyu cok dusundum lakin toplama PC uzerine ekstra yazilimla ugrasmak istemiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
NAS istiyorum, evet depolama ilk oncelik digerleri ekstralari. Toplama PC ile bu konuyu cok dusundum lakin toplama PC uzerine ekstra yazilimla ugrasmak istemiyorum.
Bence TrueNAS SCALE veya Proxmox gibi yazılımlar uzun vadede Asustor gibi kapalı yazılımlardan çok daha mantıklı. Hem güncelleme, hem destek hem de uygulama çeşitliliği açısından. Ama daha kolay olduklarını inkar edemem.

Synology tarafina yonelirseniz oldukca kapali bir ekosistemde, fazla para vermek zorunda olacaksiniz. Sadece Synology ozelinde degil, hazir NAS cozumlerinin cogunda gecerli tabii bu durum ancak en pahaliya patlayani gordugum kadariyla Synology. En son getirdikleri DSM guncellemeleri ile birlikte ''Synology Certified'' HDD takmadiginiz surece SMART verilerine bile erisemiyorsunuz yazilim uzerinden, cok sacmaliklarla dolu bir ekosistem bence.

DSM'i Synology NAS olmayan makinelere Hackintosh mantiginda kurabiliyorsunuz ancak asil amacini biraz yitirmis oluyor, yine de alternatifleriniz arasinda olabilir.
NAS istiyorum, evet depolama ilk oncelik digerleri ekstralari.
Bu dediginiz tam TrueNAS'in felsefesine uygun ama...
...lakin toplama PC uzerine ekstra yazilimla ugrasmak istemiyorum.
Bu dediginiz de Synology vs. gibi kapali sistemlerin ''tak calistir'' mantigina dogru gidiyor.

TrueNAS ve ZFS ogrenmesi zor seyler degil, biraz dokumanlarini okuduktan ve birkac video izledikten sonra temel seyleri kavriyorsunuz aslinda. SCALE surum TrueNAS, Linux tabanli oldugu icin biraz Linux bilginiz varsa olay daha da kolaylasiyor. Tabii TrueNAS Core daha stabil hala ancak o FreeBSD tabanli, Linux degil.

JBOD yapma fikriniz varsa TrueNAS sizin icin pek uygun degil ama, belirteyim. Unraid daha uygun oyle seyler icin. Tabii NAS'inizi ozellikle dosya yedekleme vs. gibi seyler icin kullanacaksaniz, disklerinizi redundancy olmayacak sekilde ayarlamayin, yani JBOD yapmayin.

Karar sizin. Vakti -gercekten- hic olmayan birine ne Unraid, ne TrueNAS, ne de Proxmox onerebilirim acikcasi. Ucu de vakit isteyen ve bir seyler patladiginda downtime'i nispeten uzun olan araclar.

Bence TrueNAS SCALE veya Proxmox gibi yazılımlar uzun vadede Asustor gibi kapalı yazılımlardan çok daha mantıklı. Hem güncelleme, hem destek hem de uygulama çeşitliliği açısından. Ama daha kolay olduklarını inkar edemem.

Aslinda ilk yapmak istedigim Maxwell Pro Plus fansiz tasarim kasa ile ASUS Pro H810T-CSM anakartimi kombinleyerek sonunda t takisi olan dusuk guclu bir Intel islemci ile kombinlemeye niyetim vardi. Anakarta Power Supply degil de laptop adaptoru benzeri adaptor ile guc veriliyordu. Kesinlikle fan istemiyordum ama maalesef kasayi distribütörde bulamadim. Akasa ile direkt iletisime gectim, gumruk vergisi kasadan pahaliya geliyor neredeyse. Trakya Bölgesi'ndeyim arabayla Bulgar ya da Yunan'dan alayim dedim, Bulgar'da bulamadim Yunan'da da Atina'da buldum... En son Sofya'dan ucuz ucak bileti ile Almanya'ya gideyim dedim, o donemde 700 TL idi. Sofya'dan bazi sehirlere ucuslar, cok cilginca geldi lanet olsun boyle duzene dedim vazgectim.
MikroTik'te harika bir router container yapisi harika keske islemci ve RAM upgrade yapilsa kesinlikle NAS'a veya bir ev sunusuna ihtiyac kalmaz. MikroTik'te USB coklayici ve en az iki SSD ile RAID bile yapilabiliyor. Şu an her isimi farklı zamanlarda calistirmak suretiyle containerlari durdurup baslatarak ve USB SSD'de 32 GB swap alani olusturarak kullansam da bazi durumlarda limitleri asiyor ve cihaz donup kalıyor. Açıkçası kullanim kolayligi, basit container yonetme yapisi sayesinde ASUSTOR beni cezbediyor. Evet fiyatini hak etmeyen bir donanima sahip ama yazilim tarafinda ucretin hakkini verecek gibi duruyor. Router uzerinde bu saydigim islemleri biraz zorlanarak yapabiliyorsam Intel N serisi islemcili NAS cihazda neler yapabilirim bilmiyorum...
Ayrica 10 TB'lik USB arsiv icin hard diskim var ama ihtiyac halinde kullanabiliyorum. NAS'a gecince arsivi ona aktaracagim icin online olarak her yerden erisebilecegim, tum telefonlarin fotoğraf video yedeklemeleri, bulut islemlerini vs NAS'a yonlendirecegim, şu an agdaki depolamaya indirdigim medyaları ister PC ister Smart TV'den izleme islerini NAS'a tasiyacagim vs...

Synology tarafina yonelirseniz oldukca kapali bir ekosistemde, fazla para vermek zorunda olacaksiniz. Sadece Synology ozelinde degil, hazir NAS cozumlerinin cogunda gecerli tabii bu durum ancak en pahaliya patlayani gordugum kadariyla Synology. En son getirdikleri DSM guncellemeleri ile birlikte "Synology Certified" HDD takmadiginiz surece Smart verilerine bile erisemiyorsunuz yazilim uzerinden, cok sacmaliklarla dolu bir ekosistem bence.

DSM'i Synology NAS olmayan makinelere Hackintosh mantiginda kurabiliyorsunuz ancak asil amacini biraz yitirmis oluyor, yine de alternatifleriniz arasinda olabilir.

Bu dediginiz tam TrueNAS'in felsefesine uygun ama...

Bu dediginiz de Synology vs. gibi kapali sistemlerin "tak calistir" mantigina dogru gidiyor.

TrueNAS ve ZFS ogrenmesi zor seyler degil, biraz dokümanlarini okuduktan ve birkac video izledikten sonra temel seyleri kavriyorsunuz aslinda. SCALE surum TrueNAS, Linux tabanli oldugu icin biraz Linux bilginiz varsa olay daha da kolaylasiyor. Tabii TrueNAS Core daha stabil hala ancak o FreeBSD tabanli, Linux degil.

JBOD yapma fikriniz varsa TrueNAS sizin icin pek uygun degil ama, belirteyim. Unraid daha uygun oyle seyler icin. Tabii NAS'inizi ozellikle dosya yedekleme vs. gibi seyler icin kullanacaksaniz, disklerinizi redundancy olmayacak sekilde ayarlamayin, yani JBOD yapmayin.

Karar sizin. Vakti -gercekten- hiç olmayan birine ne Unraid, ne TrueNAS, ne de Proxmox onerebilirim açıkçası. Ucu de vakit isteyen ve bir seyler patladiginda Downtime'i nispeten uzun olan araclar.

Acikasi container tarafinda Casaos gibi kullanim kolayligi saglayan, icine ilk etapta iki disk takip birbirine yedekleyecek sekilde calisıcak, download, medya ve bulut yedekleme sunucusu olarak oncelikli kullanim senaryosu yapabilecegim, AdGuard Home'un arka planda kendi kafasina gore takilarak DNS bazli reklamlari engelleme hizmetinin hiç kapanmayacagi ve zaman gore gelisecek gerekliliklere gore uygun containeri calistarabilecegim bir yapi dusunuyorum. Diskte hata mi oldu gelsin bildirim degistirelim, bunu cozmekle komut arayuzu ile uğraşmak bazen hem cok zaman kaybi hem de iskence olabiliyor. TrueNAS'i mersk edip kurdum biraz inceledim, container var miydi hatirlamiyorum ama tasarimini sevmedim. Casaos'un NAS OS versiyonuda cikti ama donanima gore lisanslama istiyor.

Guzel donanimli bir PC'ye VMware kurup bunlarin tamamini daha karmasik yapildigi anakart bazinda RAID yapilacak ayarlamalar ile sistem kurma dusumde oldu ancak is gitgide daha cetrefillesmeye ve gereksiz bir sistemler ogrenme silsilesine dogru kayiyor. Zaman hepimiz icin kiymetli, bu sistemler uzerine bir teknik hizmet veren bir firmada çalışacağım aktif olarak kullansam aynini yaparim lakin alanim bu degil :) her ne kadar Linux macOS ve Win'i aktif olarak kullansamda artik bazi seylerle ugrasmak istemiyorum. O yuzden asustor ve turevleri olan markalardan hangisi daha uygundur?

Son düzenleyen: Moderatör:
Diskte hata mi oldu gelsin bildirim degistirelim, bunu cozmekle komut arayuzu ile uğraşmak bazen hem cok zaman kaybi hemde iskence olabiliyor.
TrueNAS bunu sagliyor aslinda. ZFS pool/poollarinizda hata tespit edilirse size bildirim geliyor ve kritik bir hataysa pool ''kick'' ediliyor, hata duzeltilene kadar. ZFS kendi kendini yoneten ve ''self healing'' bir dosya sistemi oldugu icin bir kere duzgun ayarladiktan sonra pek ellemenize gerek kalmiyor.
TrueNAS'i merak edip kurdum biraz inceledim, container var miydi hatirlamiyorum ama tasarimini sevmedim.
25.04'ten beridir Container sistemi mevcut. TrueNAS Core'daki Jail sistemi gibi calisiyor. Buna ek olarak yanilmiyorsam ''plugin'' tarzinda direkt TrueNAS'a kurabildiginiz uygulamalar da olmasi gerek.
O yuzden ASUSTOR ve turevleri olan markalardan hangisi daha uygundur?
Durust olursam ASUSTOR NAS'lara pek bakmadim. Reddit'de ne zaman ASUSTOR NAS kullanan birine denk gelsem genelde ''Synology gectim, daha memnunum'' ya da ''ASUSTOR kullanicisi olarak Synology'' al gibi yorumlar goruyorum.

Gonul isterdi TR'de Ugreen NAS'lar olsa da gostersek ancak maalesef. Olsaydi guzel olurdu, onlarin yazilimi bildiginiz yandan yemis Synology DSM gibi, bu yuzden ogrenmesi cok kolay ama DSM kadar kisitlayici degil ve x86 donanim kullaniyorlar genelde.

Hazir NAS'lari biraz ''para somurme'' sektoru olarak gordugum icin pek bakmadigim bir kategori, bu yuzden maalesef pek yardimci olamiyorum, kusura bakmayin.

Hazir NAS'lari biraz ''para somurme'' sektoru olarak gordugum icin pek bakmadigim bir kategori, bu yuzden maalesef pek yardimci olamiyorum, kusura bakmayin.

Değerli cevaplarınız için teşekkürler. Bugün çok çok eskiden kullandığım AMD Athlon 64 X2 3000+ işlemcili bilgisayara Truenas kurup raid ve container ile ilgili denemeler yapacağım. Eğer güzel çalışırsa ve aklımdakileri gerçekleştirebilirsem en azından bu yöntem ile kullanmayı düşünebilirim tabi ki donanımı tanırsa :)