En iyi veri depolama yöntemleri hakkında bir konu açmıştım. Bu farklı bir şeydir, NAS depolama ünitesini ayrıca sormak istiyorum.

NAS cihazlarını araştırdım. Cihazlar pahalı. Üstüne DC (Data Center) HDD almak gerekiyormuş. Önceki konumda en iyi yer olarak Google One diyordum ancak bu sefer ikisinin arasında kaldım. Bunları sadece merak ettim. Kendi verilerim üç beş bir şey zaten.

Böyle bir sistem olması ne kadar iyi? Google One ile karşılaştırma yapsak nasıl olur? Mesela Google One en fazla 30 TB veriyor ve aylık 2.200 TL para istiyor. 30 TB NAS ile bunu karşılaştırırsak hangisi uzun vadede daha iyi?

İyi sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam eğer kendi nas sunucunuzu alırsanız veya yaparsanız ömür boyu para ödememiş oluyorsunuz ve verileriniz elinizin altında oluyor diğer şekilde sunucuda barındırıldığı için çok düşük bir ihtimal bile olsa sızıntı veya silinme durumu olabilir Google bazen böyle durumlar yaşatabiliyor. Ve en önemlisi mahremiyet Google yapay zeka araçlarıyla özellikle fotoğrafları tarıyor geçmişte galerisinde küçük çocuğunun doktora göndermek için çektiği bir fotoğraf yüzünden hesabı kalıcı olarak silinen bile var.
Geçmişte koca şirketlerin verisi sildiği geri getiremediği olmuştu.

Hocam eğer kendi nas sunucunuzu alırsanız veya yaparsanız ömür boyu para ödememiş oluyorsunuz ve verileriniz elinizin altında oluyor. Diğer şekilde sunucuda barındırıldığı için çok düşük bir ihtimal bile olsa sızıntı veya silinme durumu olabilir. Google bazen böyle durumlar yaşatabiliyor. Ve en önemlisi mahremiyet Google yapay zeka araçlarıyla özellikle fotoğrafları tarıyor geçmişte galerisinde küçük çocuğunun doktora göndermek için çektiği bir fotoğraf yüzünden hesabı kalıcı olarak silinen bile var.
Geçmişte koca şirketlerin verisi sildiği geri getiremediği olmuştu.

Hocam, kendi NAS cihazımı aldım diyelim. Hacklenme olayı falan var mı? Diskler bozulacak eninde sonunda zaten. Tamam, para konusunu falan hallettim diyelim. Yine de tehlikeli bir şey mi? Galiba bunun için biri beni kafaya takması lazım.

Yani en iyisi NAS mı oluyor kısaca?

Evet en yisi nas ancak nas cihazınıza her zaman bağlanmak için modeminizden port açmanız veya tailscale, zerotier gibi uygulamalarla kendinize özel VPN ağı oluşturmalısınız bu yöntem port açmaya nazaran daha güvenli bu şekilde yaparsanız bir sorun çıkmaz.

@Canepe ve @Abdullah.demr sizin yorumlarınız neler?
Ben olsam bulaşmazdım, NAS sistemler donanım bilgisi ve ağ bilgisi ister. Bunun sizin ev ağı ve vatandaş elektriği gibi kesintelerde diskten silinip silinmeyeceği de muamma. Teknik kapasiteniz de yanında cabası.

Şahsen NAS cihazının arızalanması veya olası bir durum ihtimali, bir Cloud şirketinin datacenter'ının yanıp kül olma ihtimalinden daha fazladır. Ben Cloud kullanırdım sanırım.

Eğer teknik bilgin varsa, NAS yani ağ bağlantılı depolama cihazlarıyla uğraşarak kendi yedekleme sistemini kurabilirsin. Bu noktada 3-2-1 yedekleme kuralını uygulamak önemli. Ama işe başlamadan önce bazı detayları bilmekte fayda var:
Yedekleme neye dayanıyor? Harici disk mi kullanıyorsun, yoksa NAS mı var?
RAID sistemi kurulmuş mu? Kuruluysa hangi tür? RAID 5 gibi mi?
Burada şunu unutmamak gerekiyor: RAID bir yedekleme çözümü değil, sadece veri sürekliliği sağlar. Yani RAID kullansan bile verilerini yine de harici bir yere yedeklemelisin.

Peki teknik bilgin yoksa ne olacak?
O zaman işin en pratik ve güvenli yolu, bulut (cloud) servislerini kullanmak. Ama her bulut hizmetine de güven olmaz. Bazı firmalar verilerini okuyabilir, erişebilir, hatta kötü niyetli kullanımlara bile maruz kalabilirsin.
Bu yüzden bulut hizmeti seçerken şu soruları mutlaka sormalısın:

Veriler şifreli mi saklanıyor?
Şifreleme anahtarı sende mi, sadece firmada mı?
Yedekler başka lokasyonlarda da tutuluyor mu?
Erişim kayıtları (loglar) tutuluyor mu?
Başka birisi verilerine erişebilir mi?

3-2-1 Yedekleme Kuralı Nedir?​

3: Verinin 3 kopyası olmalı (1 ana, 2 yedek)
2: Bu kopyalar 2 farklı ortamda saklanmalı (örneğin SSD + NAS)
1: Bu kopyalardan en az 1’i farklı bir fiziksel konumda olmalı (örneğin bir bulut servisi ya da başka bir şehirdeki disk)

Ben olsam bulaşmazdım, NAS sistemler donanım bilgisi ve ağ bilgisi ister. Bunun sizin ev ağı ve vatandaş elektriği gibi kesintelerde diskten silinip silinmeyeceği de muamma. Teknik kapasiteniz de yanında cabası.

Şahsen NAS cihazının arızalanması veya olası bir durum ihtimali, bir Cloud şirketinin datacenter'ının yanıp kül olma ihtimalinden daha fazladır. Ben Cloud kullanırdım sanırım.
Eğer teknik bilgin varsa, NAS yani ağ bağlantılı depolama cihazlarıyla uğraşarak kendi yedekleme sistemini kurabilirsin. Bu noktada 3-2-1 yedekleme kuralını uygulamak önemli. Ama işe başlamadan önce bazı detayları bilmekte fayda var:
Yedekleme neye dayanıyor? Harici disk mi kullanıyorsun, yoksa NAS mı var?
RAID sistemi kurulmuş mu? Kuruluysa hangi tür? RAID 5 gibi mi?
Burada şunu unutmamak gerekiyor: RAID bir yedekleme çözümü değil, sadece veri sürekliliği sağlar. Yani RAID kullansan bile verilerini yine de harici bir yere yedeklemelisin.

Peki teknik bilgin yoksa ne olacak?
O zaman işin en pratik ve güvenli yolu, bulut (cloud) servislerini kullanmak. Ama her bulut hizmetine de güven olmaz. Bazı firmalar verilerini okuyabilir, erişebilir, hatta kötü niyetli kullanımlara bile maruz kalabilirsin.
Bu yüzden bulut hizmeti seçerken şu soruları mutlaka sormalısın:

Veriler şifreli mi saklanıyor?
Şifreleme anahtarı sende mi, sadece firmada mı?
Yedekler başka lokasyonlarda da tutuluyor mu?
Erişim kayıtları (loglar) tutuluyor mu?
Başka birisi verilerine erişebilir mi?

3-2-1 Yedekleme Kuralı Nedir?​

3: Verinin 3 kopyası olmalı (1 ana, 2 yedek)
2: Bu kopyalar 2 farklı ortamda saklanmalı (örneğin SSD + NAS)
1: Bu kopyalardan en az 1’i farklı bir fiziksel konumda olmalı (örneğin bir bulut servisi ya da başka bir şehirdeki disk)
Çoğu kişi bulut depolama diyor. Demek ki belli bir şey olacak. 3-2-1 yedekleme kuralını denerim.