31448

Becerikli
Selam. 10. sınıf Anadolu lisesi öğrencisiyim ve 8. sınıftan beri dehb tanım var. Eğitim hayatımın çoğu zorbalanmayla geçti ve 5. sınıftan sonra ders çalışmayı bıraktım. Liseden mezun olduktan sonra ortaöğretim KPSS'ye girip kazanabilirsem düz memur ya da hizmetli olarak çalışmayı düşünüyorum. Yaşıtlarıma baktıkça da iyice moralim bozuluyor açıkçası. En azından kendilerine göre iyi kötü bir yol çizdikten sonra o yolda ilerlemeye başladılar, ben ise masa başında yıllardır ne yapacağımı bilmiyorum. Ve beni ne ailem ne de çevremdeki insanlar destekliyor açıkçası ama en azından tek başıma bir şeyler yapabileceğime inanıyorum. Ders çalışmaya çalıştığım zaman ise nereden başlayacağımı, hangi dersten başlayacağımı, konu eksiklerimin nereden olduğunu bilmiyorum. Kısacası nasıl ders çalışırım? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim,

Son düzenleme:
Eğer durumunuz elveriyorsa bir DEHB koçu ile çalışmayı düşünebilirsiniz.

Çalışma için ise olabildiğince ilgi alanlarınızı keşfetmeli ve o alanda doğru, size uygun yöntem ile çalışmalısınız; detay verirseniz daha alakalı biçimde konuşabiliriz. Ek olarak, proteini eksik etmemeli ve düzenli beslenmelisiniz.

Ortam elveriyorsa muhakkak spor yapmayı da düşünün, DEHB'liler için büyük bir ilaçtır.

Tüm bu süreçler içinde DEHB'i anlamak da önemli bir yer teşkil ediyor. Bu konuda elinizden geldiğince okuyun, araştırın. Erken yaşta bu teşhisi alabilmek ve farkında olmanız gerçekten harika bir durum.

Son düzenleme:
Yaşıtlarıma baktıkça da iyice moralim bozuluyor açıkçası.

Çok çok özel olmadığı sürecek hiçbir kimsenin senden bir fazlası yok. Aksine herkes seninle aynı durumdadır. Aşırı IQ sahibi insanlar haricinde kimse anasının karnından doğduğu gibi ders çalışmaz ya da öğrenmez. O sebeple yaşıtlarına baktıkça moralini bozmak yerine kendine baktıkça "Neyi düzeltebilirim?" sorusuna odaklanman gerekiyor.

Ve beni ne ailem ne de çevremdeki insanlar destekliyor açıkçası ama en azından tek başıma bir şeyler yapabileceğime inanıyorum.

Kendine inancın olması güzel, aile ve çevre konusu senin yaşın için önemli bir faktördür ama hayat her zaman 15-16 yaş olmayacak. Eğer bu durum böyle ise, bu durumu böyle kabul etmelisin. Sen kimseyi değiştiremezsin, kimse de değişmez. Ya oldukları gibi kabul edeceksin ya da kabul ettiğin gibi olmalarını beklemeyeceksin. Çünkü maalesef ki hayat beklemiyor.
KPSS ortaöğretim yüksek puan alma durumunda neredeyse kesin iş bulabildiğin bir sınav. Güzel bir seçenektir. Ancak yeterli gelecek mi? Ömrünün kalan kısmında -küçümsemek amacıyla değil- "sıradan bir memur" veya "temizlik personeli" olmak sana yetecek mi? Bunu bir düşün istersen.

Ders çalışmaya çalıştığım zaman ise nereden başlayacağımı, hangi dersten başlayacağımı, konu eksiklerimin nereden olduğunu bilmiyorum. Kısacası nasıl ders çalışırım? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim,

Günümüzde bunun için koçluklar var ancak paralılar genelde o sebeple bunu direkt eliyorum. Yapay zekâyı burada iyi kullanabilirsin. Gerekirse otur sadece 1 gün boyunca yapa zekâya bunun için bir prompt yaz. Sürekli olarak kullan ama önce kendini değiştir. Kendini değiştirmekten kastım da hayata olan bakış açını düzenle. Evet senin aileye ve çevreye ihtiyacın var ama kendin de başarabilirsin. Odaklanma sorunları hep olacak, sende biraz daha fazla olacak ama bunları kendi lehine kullanmaya çalış. Hayat sana 1-0 önden gidiyorsa sen de çalım atıp önüne geçmesini bil.

Ders çalışmaya nereden başlayacağını mı soruyorsun? Kendi iç dünyanı düzenleyerek, tedavi ederek ve hatta değiştirerek başlaman gerekiyor. Yaşın daha küçük ancak senin için küçük, çevren için büyüdün.

Eğer durumunuz elveriyorsa bir dehb koçu ile çalışmayı düşünebilirsiniz.

Çalışma için ise olabildiğince ilgi alanlarınızı keşfetmeli ve o alanda doğru, size uygun yöntem ile çalışmalısınız; detay verirseniz daha alakalı biçimde konuşabiliriz. Ek olarak, proteini eksik etmemeli ve düzenli beslenmelisiniz.

Ortam elveriyorsa muhakkak spor yapmayı da düşünün, dehb'liler için büyük bir ilaçtır.

Tüm bu süreçler içinde Dehb'i anlamak da önemli bir yer teşkil ediyor. Bu konuda elinizden geldiğince okuyun, araştırın. Erken yaşta bu teşhisi alabilmek ve farkında olmanız gerçekten harika bir durum.

Anladım hocam teşekkür ederim direk ilgimi ceken bir hobi vb yok açıkçası son 10 yılda hem psikolojik hem fiziksel olarak yavaş yavaş dibe battığım icin en başta ders hobi ve ilgi alanlarım gibi konuları bıraktım açıkçası ayrıca dehb kocu derken tam neyi kastediyorsunuz acaba internetten baktığımda karşıma sadece yabancı makalaler cıktı.

Anladım hocam teşekkür ederim direk ilgimi ceken bir hobi vb yok açıkçası son 10 yılda hem psikolojik hem fiziksel olarak yavaş yavaş dibe battığım icin en başta ders hobi ve ilgi alanlarım gibi konuları bıraktım açıkçası ayrıca dehb kocu derken tam neyi kastediyorsunuz acaba internetten baktığımda karşıma sadece yabancı makalaler cıktı.
Rica ederim hocam. DEHB koçu, DEHB konusunda uzmanlaşmış bir kişinin sizin için koçluk yapması fakat daha sonraki bir adam olarak düşünebilirsiniz.

Bilakis, tam tersine ilgi alanlarınıza ve hobilerinize sarılmalısınız. Bir DEHB'li için başlıca dopamin kaynaklarındandır.