Linux'un mspaint.exe'yi çalıştırma gibi bir zorluğu yok dostum. Sen Windows'ta grep, cat ya da aygıt yöneticisiyle bir dünya kafa açmamak için lspci veya hızlı partition yapıp çıkmak için fdisk kullanabiliyor musun? Sırf canın biraz C yazmak istedi diye Visual Studio kurup saatlerce uğraşmak, kasım kasım kasılan bir IDE'yle kafa patlatmak yerine sadece GCC indirip istediğin kod editörüyle kodunu yazıp tek komutla programını derleyip rahatına bakabiliyor musun? (GCC indirmene gerek bile yok bu arada, kendisi çoğu Linux dağıtımında önyüklü geliyor.)
Linux'un Windows'un üzerine geçtiği daha çok teknik detay var. Taze bir kurulumda saatlerce sürücü arayıp bilgisayarı hazır hale getirmek mi? Linux'ta böyle bir dert yok. Performans anlamında VirtualBox, Hyper-V ve VMware'de en uygun konfigürasyonu bulmaya çalışmak mı? KVM ile böyle bir derdin yok. Hatta istersen GPU'nu sanal makineye aktararak Windows oyunlarını sanki arada sanal makine yokmuş gibi bir performans ile oynayabiliyorsun. Windows'un boşta 7-8GB RAM yemesi mi? Öyle bir dert de yok. En ağır masaüstü ortamı olan GNOME ile bile Linux dağıtımları boşta 1-2GB RAM yer.
Görünüş konusuna hiç gelmiyorum bile. KDE Plasma 6, yeni çıkan GNOME 46 görünüş olarak hem MacOS hem de Windows'tan çok daha iyi. Üstelik canın sıkıldığında hiç yeniden kurma derdin kalmadan gereken paketleri indirip tek tıkla bunlar arasında geçiş yapabiliyorsun.
WINE hakkında da bilip bilmeden biraz sallamışsın. WINE zaten çalışma konusunda biraz sıkıntılı bir uygulama. Genellikle çeşitli tweakler veya topluluğun yaptığı belirli forklar ile güzel çalışıyor. Dümdüz WINE ile zaten mspaint.exe'ye sağ tık çalıştır yapıp çalışmasını bekleyemezsin. WINE öyle bir uygulama değil. Eğer GIMP falan kullanmakla uğraşamam diyorsan yukarıda belirttiğim KVM adlı bir olay var Linux'ta. Kur rahatına bak.
Dağıtımlara gelecek olursam, hiçbir Linux dağıtımı kötü değildir. Hepsinin hitap ettiği bir kitlesi var. Mint yeni başlayanlar için falan diyerek kafa açmayacağım hayır. Her dağıtımı herkes kullanabilir, ama biraz döküman okumayı ve sabretmeyi öğrenmek lazım.
Bu arada bu kadar övdüm diye beni 2008 model bir ThinkPad'de sadece TTY ekranında Arch kullanıp rüyasını C dilinde gören birisi zannetme. Ben de günlük hayatımda Windows 10 kullanıyorum Microsoft ekosistemine bağlı olduğum için.