Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Kişisel dizüstü bilgisayarımda sadece internet için Fedora Linux kullanıyorum.
Windows yazılımları kullanmıyorum. Oyun oynamıyorum.
Windows'a ihtiyaç duyduğumda masaüstü bilgisayarıma uzaktan bağlanıp işimi hallediyorum.
Buna rağmen sık sık sorun yaşıyorum. Mesela, haftada 1-2 kez durduk yere donuyor, dizüstü kamerası çalışmıyor. Kullandığım yazılımlardan memnun değilim. Örneğin Remmina, Windows'a uzaktan bağlanmak için kullanıyorum. Bazen sorunsuz, bazen hiç, kafasına göre çalışıyor. Windows'a dönmek istiyorum ama MS'nin diretmelerinden hoşlanmıyorum.

Aşağı T*kürsen Sakal, Yukarı T*kürsen Bıyık.

Eminim o yazılımların da kendine has sorunları vardır. Heyecan aramaya gerek yok. Olduğu kadarıyla şimdilik idare ediyorum.
Eğer karşıdaki bilgisayarda ortalamanın altı bile olsa - HD 520, 940MX gibi - ekran kartı varsa Parsec tavsiye ederim. Kullandığım en sorunsuz ve düşük pingli uzaktan bağlantı çözümü.

Ping değerleri o kadar az ki, uzaktaki arkadaşlarımla oyun bile oynayabiliyorum üzerinden. Windows ve Mac'lere bağlanabiliyorsunuz, Linux'e bağlanma da ilerleyen tarihte gelecekmiş, umarım erken gelir.

Şu anlık Linux'ten Windows ve macOS'e bağlanabiliyorsunuz bu arada, anlam karmaşası olmasın.

Kullanmış olduğum bilgisayar 1143 MB ram kullanımı ile açılıyor. Windows kursam rahat 2.5 GB'ı vardır.

Ekran Görüntüsü - 2024-07-12 09-24-04.webp

Dağıtımları ayrı berbat, LibreOffice desen Office'in yanına yaklaşamıyor GIMP desen Adobe'nun yanına yaklaşamıyor falan derken nasıl Windows 10/11 gibi bir nimet varken siz bu illeti kullanıyorsunuz?
Kar amacı gütmeyen geliştiriciler tarafından yapılan uygulamalarla trilyon dolarlık şirketlerin geliştirdiği uygulamaları bir tutman bile üst düzey bir cahil olduğunu kanıtlıyor. :)

Üşengeçliğimden Windows kullanıyorum. Onun dışında telemetri sevdalısı değilseniz Windows kullanmazsınız, dalga geçer gibi Windows için nimet demiş. 😘

Kullanıcı düşmanı Microsoft'un yaptığı işletim sistemini asıl siz neden kullanıyorsunuz? Attıkları her adım kullanıcıların aleyhine iken Windows'u bu kadar savunmak bayağı garip.

Yani o kadar kötü bir kernel ki Wine ile mspaint.exe açamıyor.
Krita ve Pinta gibi çok daha kaliteli alternatifleri varken Linux'ta neden mspaint kullanalım?
Milyon tane dağıtım var, hangisi berbat?
LibreOffice desen Office'in yanına yaklaşamıyor
Katılmıyorum.
GIMP desen Adobe'nun yanına yaklaşamıyor
O konuda haklısınız :'P Ama bu tek başına "Windows 10/11 gibi bir nimet varken siz bu illeti kullanıyorsunuz?" demek için bir sebep değil.
Nesi kasıyor? Asıl Linux dağıtımları kasıyor.
Ney?
Örnek için söyledik onu. Çoğu oynadığım oyunuda oynayamadım 1 haftalık deneyimimde.
Çekirdek seviyesi anti-cheat yazılımı olan oyunlar dışında her oyunu (?) oynayabilirsin. Yaşadığınız deneyim ilginçmiş.

Son düzenleme:
Linux'un mspaint.exe'yi çalıştırma gibi bir zorluğu yok dostum. Sen Windows'ta grep, cat ya da aygıt yöneticisiyle bir dünya kafa açmamak için lspci veya hızlı partition yapıp çıkmak için fdisk kullanabiliyor musun? Sırf canın biraz C yazmak istedi diye Visual Studio kurup saatlerce uğraşmak, kasım kasım kasılan bir IDE'yle kafa patlatmak yerine sadece GCC indirip istediğin kod editörüyle kodunu yazıp tek komutla programını derleyip rahatına bakabiliyor musun? (GCC indirmene gerek bile yok bu arada, kendisi çoğu Linux dağıtımında önyüklü geliyor.)

Linux'un Windows'un üzerine geçtiği daha çok teknik detay var. Taze bir kurulumda saatlerce sürücü arayıp bilgisayarı hazır hale getirmek mi? Linux'ta böyle bir dert yok. Performans anlamında VirtualBox, Hyper-V ve VMware'de en uygun konfigürasyonu bulmaya çalışmak mı? KVM ile böyle bir derdin yok. Hatta istersen GPU'nu sanal makineye aktararak Windows oyunlarını sanki arada sanal makine yokmuş gibi bir performans ile oynayabiliyorsun. Windows'un boşta 7-8GB RAM yemesi mi? Öyle bir dert de yok. En ağır masaüstü ortamı olan GNOME ile bile Linux dağıtımları boşta 1-2GB RAM yer.

Görünüş konusuna hiç gelmiyorum bile. KDE Plasma 6, yeni çıkan GNOME 46 görünüş olarak hem MacOS hem de Windows'tan çok daha iyi. Üstelik canın sıkıldığında hiç yeniden kurma derdin kalmadan gereken paketleri indirip tek tıkla bunlar arasında geçiş yapabiliyorsun.

WINE hakkında da bilip bilmeden biraz sallamışsın. WINE zaten çalışma konusunda biraz sıkıntılı bir uygulama. Genellikle çeşitli tweakler veya topluluğun yaptığı belirli forklar ile güzel çalışıyor. Dümdüz WINE ile zaten mspaint.exe'ye sağ tık çalıştır yapıp çalışmasını bekleyemezsin. WINE öyle bir uygulama değil. Eğer GIMP falan kullanmakla uğraşamam diyorsan yukarıda belirttiğim KVM adlı bir olay var Linux'ta. Kur rahatına bak.

Dağıtımlara gelecek olursam, hiçbir Linux dağıtımı kötü değildir. Hepsinin hitap ettiği bir kitlesi var. Mint yeni başlayanlar için falan diyerek kafa açmayacağım hayır. Her dağıtımı herkes kullanabilir, ama biraz döküman okumayı ve sabretmeyi öğrenmek lazım.

Bu arada bu kadar övdüm diye beni 2008 model bir ThinkPad'de sadece TTY ekranında Arch kullanıp rüyasını C dilinde gören birisi zannetme. Ben de günlük hayatımda Windows 10 kullanıyorum Microsoft ekosistemine bağlı olduğum için.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bilmem, sen 1231231 tane debloat rehberi ararken ben ucarak kullaniyorum. Sen 30 tane siteden farkli yazilim ararken ben tek tikla magazamdan ekliyorum. Sen yilda iki defa bozuk guncelleme aliyorsun, ben haftada yazilimlarimla birlikte tam guncelleme aliyorum. Sen sirketlerde hissen varmis gibi bos argumanlar soyluyorsun, ben keyfim ne istiyor onu kullaniyorum. Poor Windows. Poor you.

Soru bu. Nasıl kullanıyorsunuz? Yani o kadar kötü bir kernel ki Wine ile mspaint.exe açamıyor. Dağıtımları ayrı berbat, LibreOffice desen Office'in yanına yaklaşamıyor GIMP desen Adobe'nun yanına yaklaşamıyor falan derken nasıl Windows 10/11 gibi bir nimet varken siz bu illeti kullanıyorsunuz?
Birincisi kernelin kötülüğüyle alakası yok Wine'ın MSPaint ile çalışmamasının. Wine'ın cidden her şeyi açabileceğini mi düşündün? Yazık sana. Özellikle Krita, GIMP gibi altetnatifler varken MSPaint'e bağlı kalmak nasıl kafa?

İkincisi ise hangi dağıtımları nasıl berbat? Kötü dağıtımlar illa olabilir ama açıklamanız lazım. Arch, Pop!_OS gibi dağıtımlar bencr güzel.

Üçüncüsü ise LibreOffice'in MS Office'in yanına, GIMP'in de Adobe programlarının yanına yaklaşamaması. Burada da şunu söyleyeyim: birisi gönüllülerin, diğeri de milyar dolarlık büyük şirketlerin uygulamaları. Kusursuz bir deneyim sunamaması elbette normal.

Son olarak da bu "illetin" bende Windows'tan daha iyi çalışması şaşırtıcı bir gerçek olmasa gerek. Camtasia açınca bilgisayar ağlıyor yahu. Ben de özelleştirmeye önem vermiyorum pek ama GNOME'un normal Windows'tan daha iyi bir arayüz sunduğunu söylemem gerek.

@341 ve @001 de gayet güzelce açıklamışlar durumu. Stereo out.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.