@Batina, Hocam salona ilk zayıflamak ve daha iyi görünmek için başlamıştım lakin zayıflamadığımdan ve beni o anki koşullarda mental açıdan da fiziki açıdan da çok zorladığından bırakmıştım ve sanırım bende bu kötü bir his bıraktı spor salonu algısı olarak. Çünkü salona gidesim gelmiyor. Diyet işlerine girişiyorum lakin 1-2 hafta sürmeden dağılıyor ve nedensizce aşırı gergin oluyorum. Birde spora başlayınca sürekli devam etmek gerekiyor, bir anda bırakınca eskisinden daha kötü oluyorsun. Bunu kendimde de gördüm. Yemeği kısmaya çalışsam ve evde bir takım hareketler yapsam işe yarar mı?
Diyet işlerine girme. Alışkanlıklarını değiştir. Kısa süreli değil ömür boyu olacak şekilde. Diyet kelimesi bile rahatsız edici olabilir. Burada ilk olarak amaç az yemek değil öncelikli olarak yanlış yenilenleri hayatımızdan çıkartmak.
En başta aç kalarak zayıflamaya çalışma derim. Bu yanlışları düzeltmekle başla. Sağlıklı şeyler yersen doyana kadar ye sıkıntı yok. Çünkü öncelikle sana kilo aldıran besinleri uzaklaştırmak gerekiyor. Emin ol bunları uzaklaştırdığında aç kalmadan bile kilo vereceksin.
Sağlıklı besinler tüket, diğerlerinden uzak dur, bunlara alıştır kendine. Anladığım kadarıyla yürüyüşü seviyorsun bu güzel bir şey. Bence yürümeye devam et. Evde de bir şeyler yapabilirsin imkanın varsa birkaç ekipman yoksa vücut ağırlığı da yeter. Şimdilik.
Spor salonu şart değil kesinlikle. Keyif alıyorsan isteğin varsa bir dövüş okuluna bile yazılabilirsin. Hem biraz egzersiz gibi olur hem kendini sevdiklerini savunmayı öğrenirsin. Şimdilik olmasa da olur tabi veya istemiyorsan çok mühim değil kilo vermek açısından.
Ben şu programı yaptım dediğim gibi. Tabi bu 1 günü sadece. Programdan 1 günlük örnek. Sağda hareketlerin daha kolay halini yapan bir ablamız var. Ancak bu program HIIT tarzı yani nabzı da biraz zorluyor. Bu zorlama seviyesini tabi ki biz ayarlıyoruz. Yavaş yaparsan veya sağdaki abla gibi yaparsan başta zorlamamış oluruz. Ki sağdaki abla gibi yapmak bile başta zor gelebilir
Programın tamamını bulabilir misin bilmiyorum. Bulamazsan belki ben bir yere yüklerim yada araştırırız bulmaya çalışırız. Eğer evde yaparım diyorsan. Ben belleğe atıp TV'ye bağlayıp öyle yapmıştım. Aşırı keyifliydi. Hergün farklı bir program ve günde sadece 25 dk yaptırıyorlar.
Ancak sağlık durumuna göre bunu senin değerlendirmen lazım. Dediğim gibi kendimizi onlar gibi yapmaya zorladığımızda nabız baya yükseliyor.
Yapamam dersen basit vücut ağırlığı hareketleriyle de başlayabilirsin. Youtube da tonla var. Sen yeter ki iste. Yeter ki bu sıkıntın seni artık yeter deyip bir şeyleri değiştirme gücünü sana versin. Gerisi kolay.
Dediğim gibi hiçbir zaman kendini fazla strese sokmamalısın. Başlayıp bırakanların en büyük hatası bu. Spor yapıyor mesela salona gidiyor 3 4 saat kalıyor. Niye çünkü sanıyor ki fazla yaparsa bu işkenceden daha erken kurtulacak ve hedefine daha çabuk ulaşacak.
Beslenme de öyle. Aç kalıyor çünkü işkence çektirip daha hızlı sonuç alacağını düşünüyor. Yani daha zor yolu seçiyor. Bu da çok kısa sürede bıkkınlık ve bezginlik getiriyor ve bırakıyor.
Bir spor hocası şöyle demişti. Soruyor hocaya insanların zamanı yok spor yapmaya diye. Hocada dedi ki 5 dk şınav çektirseniz yine yapamazlar
Yani her şey bahane.
Zamana bırak geçiş dönemini fazla strese girmeyeceğin şekilde ayarla. Adaptasyon ver kendini ve vücuduna. Bu yüzden diyorum kısa süreye odaklanma diye. 1 ayda 10 15 kilo gibi. Ayda 2 3 kilona göre belki 4 bile yeterli olur. Ki başlarda veremeyebilirsin. Niye veremiyorum diye düşünmemelisin. Doğruları yaptığını biliyorsan eğer eninde sonunda o kırılacak.