5659

Üstün
Makaleler
2
Evet bu tercihi yapanların nedenini merak ediyorum. Kendim de bir süre Android üzerinde denedim ama ekran süremde 1 saate yakın düşüş oldu. Keza Speedometer gibi sentetik testlerde de Chromium tabanlı rakiplerine kıyasla geride kalıyor.

Sizde kendi tercih nedeninizi ve deneyiminizi anlatırsanız sevinirim 😇.

Chromium hızlı olabilir, ancak Chromium aynı zamanda özelleştirme açısından özürlü bir motora sahip. Chromium özelleştirmede fazla kısıtlıyken, Firefox öyle değil.

Örneğin, hangi Chromium tabanlı tarayıcıya bu görünümü verebiliyorsunuz?

Untitled.webp

Gizlilik. Özgürlük. Açık kaynak kodlu. Bunlardan dolayı. Google'a olabildiğince uzak durmaya çalışıyorum.

Şahsen hız, performans, sentetik testler falan benim çok umrumda değil. Bunları gereksiz buluyorum. Günün sonunda son kullanıcıyı çok etkileyen şeyler olduğuna inanmıyorum. Bunları genç çocukların takacağı şey olarak görüyorum. Xbox 360 vs PS3 zamanlarını hatırlatıyor bana. İdeoloji bence daha önemli. "Takımcı" olmaya, fanboy olmaya gerek yok.

Ha, Chromium tabanlı tarayıcılar daha hızlı ve performanslı mı? Evet. Ama Firefox normal bir kullanıcı için hayliyle yeterli. Sayfalara yeterince hızlı açılsın, hardware video decoder çalışsın, CPU az kullanılsın, bunlar zaten olduğu sürece sorun olmaz.

Zaten profil fotomun altında Linux ve Firefox görülüyor :)

Google'a olabildiğince uzak durmaya çalışıyorum.

Tam hatırlamadığım için soruyorum. Mozilla'nın Google ile anlaşması sadece varsayılan arama motoru yapma üzerine mi yoksa Firefox bizzat Google'a da telemetri gönderiyor mu?

Ayrıca yüksek disk kullanımı sorununa nasıl bir çözüm buldunuz?

Firefox Chromium'dan daha az veya daha dengeli kaynak kullanımına sahip olsa daha çok kullanılır. Ayrıca Chrome ve Google servisleri çok çok daha fazla kullanıldığı için insanlar her türlü Google ve Chrome ile karşılaşıyor, insanlar Google ile daha senkronize çalışıyor.

Evet bu tercihi yapanların nedenini merak ediyorum. Kendim de bir süre Android üzerinde denedim ama ekran süremde 1 saate yakın düşüş oldu. Keza Speedometer gibi sentetik testlerde de Chromium tabanlı rakiplerine kıyasla geride kalıyor.

Sizde kendi tercih nedeninizi ve deneyiminizi anlatırsanız sevinirim 😇.
Youtube'un Google'ın aşırı reklam politikaları yüzünden. Biliyorum biraz illegal olacak ama Chrome'da ya da chromium tabanlı bir browser'da reklam engelleyiciler artık eskisi gibi verimli olmadığı için doğal olarak Google'a ait olmayan bir tarayıcı kullanmak zorunda kalıyorsunuz. En iyi seçeneklerden biri de Firefox. Ha reklam engelleyici çalışsa bile Chrome'da özellikle Youtube bunu anlıyor ve sanki bilerek kasıyormuş gibi bir hissiyat veriyor. Ama Firefox da böyle bir durum mevcut değil.

Tam hatırlamadığım için soruyorum. Mozilla'nın Google ile anlaşması sadece varsayılan arama motoru yapma üzerine mi yoksa Firefox bizzat Google'a da telemetri gönderiyor mu?
Sadece Google'ı varsayılan arama motoru yapmak için.

Ama bunla alakası olmayan bir kısım daha var. Google Safebrowsing diye bir teknoloji var. Bu Firefox'ta açık olarak geliyor.

1760042733869.webp

Google ile olan tek iki bağı bu. Arama motoru ve Safe Browsing. Ben DuckDuckGo kullanıyorum. Zaten arama motoru çok kullanmıyorum. İhtiyacım olan her şey bookmark'lı.

Ayrıca yüksek disk kullanımı sorununa nasıl bir çözüm buldunuz?
Disk'i kullanmayı kapattım direkt. Profil'i direkt RAM'den çalıştırıyorum. Linux'te kolay bu.

1.3, 1.4 ve 1.5'i okuyun. Windows'ta da mevcut olmalı.

Firefox Chromium'dan daha az veya daha dengeli kaynak kullanımına sahip olsa daha çok kullanılır. Ayrıca Chrome ve Google servisleri çok çok daha fazla kullanıldığı için insanlar her türlü Google ve Chrome ile karşılaşıyor, insanlar Google ile daha senkronize çalışıyor.

Bi' sorun daha var, en azından Android özelinde. Mesela Chrome'u Android'ten kaldırsan ve Firefox kullanasan bile arkada durması gereken bir de Android System WebView var ki bu da bir nevi Chrome ama sadece uygulamaya gömülü Web sayfalarını açmaya yarıyor.

Bu iki başlılık da pil tüketimine etki ediyor :(.

Eski bilgisayarımda Discord uygulaması çalışmıyordu. Tarayıcıdan denediğimde ise Chrome'da çalışmayınca Firefox'a geçtim. 4-5 senelik bir alışkanlık olduğu için kullanıyorum. Bir de arayüzü daha çok hoşuma gidiyor.