keremxmetin
Çalışkan
Değerli arkadaşlar, canınızı sıkmak gibi bir niyetim yok ama yaşadığım bir durumu sizinle paylaşmak istedim. Annem ve babamın vize işlemlerini yapmak için yeminli tercümana gittim. 10 sayfalık bir çeviri için bir kişi 10.000 TL isterken başka biri 3.500 TL istedi. 10.000 TL isteyen kişi sadece çeviri yapmayıp süreci tamamen kontrol etmek, ekstra işlemler eklemek ve işi büyütmek istedi. “Bana güvenmiyor musun, 30 yıldır bu işi yapıyorum” gibi cümlelerle baskı kurdu. Açıkçası bana güven vermedi ve oradan ayrıldım. Başka bir yere gittim, sadece çeviri istedim, net konuştum ve 3.500 TL’ye hallettim. Süreci kendim takip ettim ve annemle babam vizelerini başarıyla aldılar. Daha sonra öğrendim ki bazı vize danışmanları kişi başı 15.000 TL istemiş. Oysa ben sadece kişi başı 181 dolar resmi başvuru ücreti ödedim ve çeviri masrafı yaptım. Geri kalan her şeyi dikkatli araştırarak ve yapay zekâdan destek alarak kendim yaptım. Elbette kimse bedava çalışsın demiyorum ancak aynı hizmet için bu kadar büyük fiyat farkları normal mi? 3.500 TL nerede, 10.000 TL nerede? Benim asıl zoruma giden konu insanların bilgisizliğinden ya da korkusundan faydalanılması. Randevular kapalı, sistem açılmıyor, işler çok zor gibi söylemlerle süreci gereksiz yere karmaşık gösteriyorlar. Bu sadece vize meselesi değil. Market fiyatlarında bile aynı ürünü bir yerde 124 TL’ye alırken başka yerde 165 TL’ye görüyoruz. Denetimler ancak gündem olunca yapılıyor. Sistemsel bir düzensizlik var ve insan yoruluyor. Bazen ne anlatmak istediğimi tam ifade edemediğimi düşünüyorum ama gerçekten zorlanıyorum. Bu sadece siyasetle ilgili değil; toplum olarak da bazı şeyleri kabullenmiş gibiyiz. Kurallara uyulmuyor, denetim zayıf, herkes kendi çıkarına bakıyor. Amacım duyar kasmak değil, sadece yaşadığım hayal kırıklığını paylaşmak istedim.