Neden Linux kullanıyorsunuz?

İsterseniz Linux'u da Windows 7 gibi özelleştirebilirsiniz. Çok hoş temalar var.

Ben Windows'u da terminalle kullanıyorum ihtiyar.

Konuyu 2 sene sonra canlandırayım dedim.

Benim şu anda Linux kullanmamın en büyük nedenleri şunlar:
  1. Saçma sapan telemetri ve güncellemelerle boğuşturmuyor. Güncelleme yapıp yapmamak tamamen sizin elinizde, özellikle de Arch Linux tabanlı dağıtımlarda (şu anda kullandığım CachyOS gibi). Windows'ta ise telemetriyi tamamen kapatabilmek için Enterprise sürüm kullanmanız gerekiyor, o da sadece şirketlere Software Assurance ile satılıyor. Evde kullanabilmek için mecburen korsan kullanmanız gerekiyor. Güncellemeleri ise güya kapatıyorsunuz (Group Policy ayarı yaparak), ama Windows bir gün bir anda tekrar "Güncellemeler yüklendi, bilgisayarınızı yeniden başlatın" diye uyarı veriyor, şaka gibi.
  2. Çok daha akıcı, hızlı ve tepkisel çalışıyor.
  3. Aşırı geniş kişiselleştirme imkanı sunuyor. Öyle ki, bootloader seçimini bile kendiniz yapabiliyorsunuz ve seçtiğiniz bootloader'ı özelleştirebiliyorsunuz. Ben Limine kullanıyorum ve Limine'de basitçe arka plan resmi atayabiliyorum. Mesela şu anda Limine boot arka plan resmi olarak Life is Strange: Reunion'da çektiğim bir ekran görüntüsünü kullanıyorum.
  4. Aynısı masaüstü ortamı ve diğer birçok bileşende de geçerli. Windows bu konuda Linux'un yanından bile geçemez.
  5. Programlama gibi işlerde gerçekten Linux'u çok seviyorum, özellikle de C ve C++ için. Windows'ta derleyici kurmak için epey uğraşmak gerekirken ve Encoding sorunlarıyla boğuşurken Linux'ta her şey çok daha kolay.
  6. Linux'un font rasterizörü olan FreeType2, Windows'un ClearType'ına basar geçer. Balsamiq Sans fontunu Linux mükemmel renderlarken Windows çok berbat renderlıyor.
  7. VMware Workstation Linux'ta çok daha performanslı çalışıyor. Windows'ta Hyper-V'den dolayı VMware sanal makineleri epey yavaş çalışıyor. Hyper-V'yi tamamen kapatırsanız da bazı online oyunlara giremiyorsunuz. Ayrıca gitgide daha fazla yazılım Hyper-V'yi zorunlu kılıyor. Bu yüzden VMware'i yavaş performans ile kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Linux'ta ise VMware çok daha performanslı çalışıyor.
  8. Bana hiçbir yazılımı hiçbir şekilde dayatmıyor. Windows'ta birçok bileşen Microsoft Edge'i kullanıyor. Varsayılanı başka bir tarayıcı yapsanız bile o linki yine gidip Edge'den açıyor. Bunu düzeltmek için Windows'unuzun cihaz kurulum bölgesini (Device Setup Region) Almanya veya Fransa gibi AB ülkelerinden biri yapmanız gerekiyor. Bunu da doğrudan yapmaya çalıştığınızda Windows'un UCPD adlı bir sürücüsü engellemeye çalışıyor. UCPD'yi ise komut girip (sc config UCPD start= disabled) kapatıp bilgisayarı yeniden başlatıyorsunuz, UCPD kapanıyor. Fakat bilgisayarı tekrar yeniden başlatınca hoop, UCPD tekrar devreye giriyor, şaka gibi. Bunu düzeltmek için Görev Zamanlayıcı'yı açıp Kitaplık > Microsoft > Windows > AppxDeploymentClient altından "UCPD velocity" görevini devre dışı bırakıp hemen ardından yönetici yetkili CMD'de sc config UCPD start= disabled komutunu çalıştırıp bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekiyor, ancak o zaman UCPD tamamen devre dışı hale geliyor. Onun da yarın bir gün patlamayacağının garantisi yok.
  9. Linux'un dosya sistemi performansı Windows'tan çok daha iyi. Ben 1'er TB'lık yedek bölüntülerimi XFS dosya sistemi ile kullanıyorum ve gerçekten çok performanslı çalışıyor. Windows'un NTFS dosya sistemi epey sıkıntılı ve hantal maalesef.
  10. Linux'ta veri aktarım hızı da Windows'tan çok daha iyi. NTFS harici SSD'mden dahili SSD'me veri aktarmak Windows'ta 670 MB/s gibi hızla gerçekleşirken Linux'ta 910 MB/s gibi hızla gerçekleşiyor.
  11. Linux'ta hiçbir şekilde hesap dayatması yok. Windows'u yerel hesapla kurmak gün geçtikçe zorlaşıyor, çünkü Microsoft bulunan yöntemleri bir bir kapatıyor. Linux'ta ise böyle bir durum yok. Hatta bazı Linux dağıtımlarında EULA bile yok
Ben şu anda Windows'u sadece Topaz Photo ve Topaz Video için tutuyorum. Ne zaman Windows'a girsem içim bayıyor resmen. Bir an önce Windows'taki işim bitsin de Linux'taki o kendi yerleşimime ve temama döneyim diyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…