Merhaba arkadaşlar. Eğer siz de benim gibi NVIDIA ekran kartı kullanıyorsanız neden kullanıyorsunuz?

Ben kendi sebebim ile başlayayım, NVIDIA'nın yazılım ve teknolojiler konusunda AMD'ye göre epey üstün olması. AMD yeni teknolojilerini maalesef her oyuna getiremiyor ve OptiScaler gibi yardımcı araçlarla uğraşmak gerekiyor. NVIDIA'da ise DLSS 4 desteği inanılmaz fazla sayıda oyunda mevcut. Üstelik bazı DLSS 2 döneminden kalma oyunları bile tek tıkla DLSS 4 Transformer Model'e geçirebiliyorsunuz ve üstelik oyunda yer almasa bile DLAA açabiliyorsunuz.

DLSS 4 DLAA gerçekten görüntü kalitesi anlamında Native TAA'ya basar geçer. TAA Blur sorunu tamamen ortadan kalkıyor ve oyun gerçek anlamda cam gibi görünüyor. Aslında FSR 4 (FSR Redstone) da bunu yapıyor fakat FSR 4 destekli oyun sayısı DLSS 4'e göre epey az. Üstelik eğer oyun FSR 3.1 kullanmıyorsa FSR 4'e tek tıkla geçiremiyorsunuz. Yeni gelen FSR Redstone Frame Generation için de oyunun en az FSR 3.1. 4 sürüm Frame Generation kullanması gerekiyor, ki bu da garanti değil. Mesela Clair Obscur: Expedition 33 yeni güncelleme ile FSR 4 ve FSR Frame Generation desteğine kavuştu. Oyunun kullandığı Frame Generation sürümü FSR 3.1. 5, yani gereksinimleri karşılıyor. Fakat henüz AMD sürücüsü güncellenmediği için Expedition 33'te FSR Redstone Frame Generation açamıyorsunuz. Bazı oyunlarda ise durum daha vahim, hala FSR 2.X kullanıyorlar. Bu oyunlarda (özellikle oyun Online ise) TAA Blur sorunundan hiçbir şekilde kurtulamıyorsunuz.

Onun dışında AMD ile bir derdim yok. Hatta eğer Windows spesifik bazı yazılımlar kullanmıyor olsaydım direkt AMD ekran kartı alıp Linux kullanırdım. Çünkü AMD kartlarda Waydroid kullanabiliyorsunuz, NVIDIA'da ise kullanamıyorsunuz. Tabii NVIDIA da artık Linux sürücülerini epey geliştirdi, DX12'de düşük performans hariç hiçbir sorun kalmadı diyebilirim. Hatta stabilite konusunda belli yerlerde AMD'nin kullandığı Mesa sürücülerini bile geçti. Ama yine de AMD kartlar daha tak-çalıştır deneyim sunuyor Linux'ta.

Yine de benim için NVIDIA vazgeçilmezdir. Özellikle NVENC inanılmaz başarılı.

O kadar güzel yazmışın ki ben konuyu açtım sandım okurken :D bu sebeplerden dolayı NVIDIA kullanıyorum hatta eksik bile yazmışın daha bir sürü avantajı var, NVIDIA'nın avantajlarını saymak yerine AMD'nin 1 tane avantajını söylemek daha mantıklı AMD'nin tek ama tek artısı fiyat başka hiçbir şey değil, geri kalan her şeyde mimarı yapıdan tut çekirdek kalitesine kadar NVIDIA daha kaliteli bir firma.

NVIDIA GPU tercih edenlerin iki sebebi var; bilinirlik ve ekran kartı sürücülerinin büyük çoğunlukla sorunsuz çalışması.

AMD her ne kadar daha uygun fiyata aynı performansı sunsa da, çözülemeyen sürücü sorunları kalite ve imajı zedeliyor.

Günümüzde sürücü yüzünden NVIDIA alan var mı bilmiyorum varsa çok eski kafalıdır, sürücü sorunları artık hızlı fixleniyor bu sebepten kart almak hiç mantıklı değil, ne yani sallıyorum NVIDIA aralık ayında sürücüde patladı diyelim. AMD 9070XT mi alacak bu kişi, öyle bir hata yaparsa geçmiş olsun hocam. Konu sahibinin söyledikleri asıl NVIDIA kart aldırıyor ve daha ilerisi Blender - Unreal Engine - Adobe - DaVinci - OBS buralara girmemiş bile.

O kadar güzel yazmışın ki ben konuyu açtım sandım okurken :D bu sebeplerden dolayı NVIDIA kullanıyorum hatta eksik bile yazmışın daha bir sürü avantajı var, NVIDIA'nın avantajlarını saymak yerine AMD'nin 1 tane avantajını söylemek daha mantıklı AMD'nin tek ama tek artısı fiyat başka hiçbir şey değil, geri kalan her şeyde mimarı yapıdan tut çekirdek kalitesine kadar NVIDIA daha kaliteli bir firma.

Günümüzde sürücü yüzünden NVIDIA alan var mı bilmiyorum varsa çok eski kafalıdır, sürücü sorunları artık hızlı fixleniyor bu sebepten kart almak hiç mantıklı değil, ne yani sallıyorum NVIDIA aralık ayında sürücüde patladı diyelim. AMD 9070XT mi alacak bu kişi, öyle bir hata yaparsa geçmiş olsun hocam. Konu sahibinin söyledikleri asıl NVIDIA kart aldırıyor ve daha ilerisi Blender - Unreal Engine - Adobe - DaVinci - OBS buralara girmemiş bile.
DaVinci ve OBS kullanıyorum ve dediğiniz gibi NVIDIA inanılmaz avantajlı :)

2022 sonunda ilk defa masaüstü bilgisayar toplayacaktım. Öncesindeki laptopumda AMD ekran kartı vardı ve sürücüleri çileden çıkarıyordu. Güncellemeye çalışırken ekran kitleniyordu, kursam bile içinden adam akıllı ayar yapamıyordum. 6700XT'li sistem ile 3060Ti'lı sistem arasında kalmıştım. 5-10 FPS az olsun NVIDIA olsun diyerek 3060Ti tercih ettim, iyi ki de etmişim.

2022 yılında bile forumlarda "abi bu sefer 6xxx serisinde sorun çözüldü" deniyordu ama hala aynı sorun var. Tabii ki frekansı azaldı ama hiç yaşayan yok diyemem. Ekran kartı yükseltmeye karar versem yine NVIDIA alırım.

Merhaba arkadaşlar. Eğer siz de benim gibi NVIDIA ekran kartı kullanıyorsanız neden kullanıyorsunuz?

Ben kendi sebebim ile başlayayım, NVIDIA'nın yazılım ve teknolojiler konusunda AMD'ye göre epey üstün olması. AMD yeni teknolojilerini maalesef her oyuna getiremiyor ve optiscaler gibi yardımcı araçlarla uğraşmak gerekiyor. NVIDIA'da ise DLSS 4 desteği inanılmaz fazla sayıda oyunda mevcut. Üstelik bazı DLSS 2 döneminden kalma oyunları bile tek tıkla DLSS 4 transformer Model'e geçirebiliyorsunuz ve üstelik oyunda yer almasa bile DLAA açabiliyorsunuz.

DLSS 4 DLAA gerçekten görüntü kalitesi anlamında native TAA'ya basar geçer. TAA blur sorunu tamamen ortadan kalkıyor ve oyun gerçek anlamda cam gibi görünüyor. Aslında FSR 4 (FSR redstone) da bunu yapıyor fakat FSR 4 destekli oyun sayısı DLSS 4'e göre epey az. Üstelik eğer oyun FSR 3.1 kullanmıyorsa FSR 4'e tek tıkla geçiremiyorsunuz. Yeni gelen FSR redstone Frame Generation için de oyunun en az FSR 3.1. 4 sürüm Frame Generation kullanması gerekiyor, ki bu da garanti değil. Mesela clair obscur: Expedition 33 yeni güncelleme ile FSR 4 ve FSR Frame Generation desteğine kavuştu. Oyunun kullandığı Frame Generation sürümü FSR 3.1. 5, yani gereksinimleri karşılıyor. Fakat henüz AMD sürücüsü güncellenmediği için Expedition 33'te FSR redstone Frame Generation açamıyorsunuz. Bazı oyunlarda ise durum daha vahim, hala FSR 2.X kullanıyorlar. Bu oyunlarda (özellikle oyun online ise) TAA blur sorunundan hiçbir şekilde kurtulamıyorsunuz.

Onun dışında AMD ile bir derdim yok. Hatta eğer Windows spesifik bazı yazılımlar kullanmıyor olsaydım direkt AMD ekran kartı alıp Linux kullanırdım. Çünkü AMD kartlarda waydroid kullanabiliyorsunuz, NVIDIA'da ise kullanamıyorsunuz. Tabii NVIDIA da artık Linux sürücülerini epey geliştirdi, DX12'de düşük performans hariç hiçbir sorun kalmadı diyebilirim. Hatta stabilite konusunda belli yerlerde AMD'nin kullandığı mesa sürücülerini bile geçti. Ama yine de AMD kartlar daha tak-çalıştır deneyim sunuyor Linux'ta.

Yine de benim için NVIDIA vazgeçilmezdir. Özellikle NVENC inanılmaz başarılı.

AMD de 6500XT-6600-7600 bu üç kartı kullanmış biri olarak ne WattMan'i ne de coil whine bitmek bilmiyor ve yayın açınca görüntü çamur gibi oluyor aşırı kötü 3060'a geçince hayat buldum resmen şu an 3080 kullanıyorum.

AMD'nin bir haltı desteklememesi ve oyun dışında AI işlerinde 10-0 geride başlaması beni iyice kendinden tiksindirdi, he bir de FSR çıkartıyorlar ama destekleyen oyun yok gibi bir şey fıkra gibi bir firma :rofl: Arada 15 bin lira fark olsa da AMD falan almam artık.

NVIDIA, CRT monitörlerle hâlâ uyumlu çalışabilen nadir GPU ekosistemi. Günümüzde bile interlaced çözünürlük alabilmem, Custom Timing'lerle sorunsuz analog sinyal yapabilmem bunun en net kanıtı. Üstüne bir de DLDSR eklenince iş tadından yenmez :D.
CRT de 4:3 960p gibi nispeten düşük bir çözünürlükten, 4:3 1920p civarına neredeyse kayda değer performans kaybı olmadan çıkabiliyorum sonuç ise çok daha net, daha temiz ve CRT'de göze inanılmaz hoş gelen bir görüntü.

CUDA ve PhysX desteği üzerine RTX HDR ve RTX VSR eklenince, izlediğim neredeyse tüm videolar AI destekli upscale ediliyor. Eski, düşük çözünürlüklü içerikler bile belirgin şekilde daha net, daha detaylı ve daha izlenebilir hale geliyor.

Üstelik işin 2D tarafında da NVIDIA açık ara önde. 2D gdı performansı, sürücü olgunluğu ve stabilitesi sayesinde hem masaüstünde hem eski uygulamalarda çok daha akıcı bir deneyim sunuyor. CRT kullanan biri için bu fark net şekilde hissediliyor.

Ve son nokta uzun ömür.
NVIDIA kartların yıllarca sorunsuz çalışması, kolay kolay bozulmaması bile başlı başına tercih sebebi. :D

OBS de 2 Nvenc kodlama aynı anda kullanabiliyorsun ve hem yayın hem kayıt aynı anda kart yorulmadan açabiliyorsun.
Benim kartımda tek NVENC motoru var maalesef. Fakat yine de hem yayın hem de kayıt denemesi yaptım The Game Awards 2025 gecesinde, gayet verimli sonuçlar aldım. Az önce bir oyun testi yaptım, hem yayın hem de kayıt açınca FPS değeri 62'den 55-56'ya düştü. Tek NVENC motoruna rağmen fena değil yine de. AMD olsaydı düşüş daha belirgin olurdu.