32 bit işletim sistemleri, teorik olarak 4 gigabayt (2^32 bayt) RAM'i adresleyebilirler. 64 bit işletim sistemleri ise çok daha büyük miktarlarda RAM'ı (teorik olarak 2^64 bayt) yönetebilirler. 2^64 bayt yaklaşık 18.4 milyon terabayt eder ve 64-bit işletim sistemlerinde sadece yazılım açısından bakarsak neredeyse limitsiz bir RAM adresleme kapasitesinden bahsetmek mümkün, ancak gerçek hayatta işlemci gibi bazı donanımlar da sistemin RAM işleme kapasitesini limitler.
64 bit işletim sistemleri daha yüksek RAM kullanımına izin verdiği için yüksek RAM kullanabilecek uygulamalarda 32-bit işletim sisteminin 4 GB RAM tüketim sınırına kalmadan daha çok RAM tüketebilir, bu da büyük RAM kullanımı gerektiren uygulamaların performanslarının artmasını sağlar.
Diyelim ki bir video düzenleme yazılımı kullanıyorsunuz ve bu yazılım hem 32-bit hem 64-bit işletim sistemlerini destekliyor. Eğer bu yazılımı 32-bit bir sisteme kurarsanız hiçbir koşulda 4 GB'dan fazla RAM kullanamayacaktır, bu durumda uygulama çok yüksek bellek kullanımı gerektiren bir iş yapması gerektiğinde takılacak veya çökecektir, yani RAM kullanımı daha az olacak ama performans da daha az olacak. Ama aynı uygulamayı 64-bit bir sisteme kurarsanız fiziksel donanımın izin verdiği sınırlar dışında bir sınır olmadığından daha yüksek bellek gücü gerektiren işlemleri eğer bilgisayarın donanımı izin veriyorsa uygulama çok daha yüksek performansla ve takılmadan yapacak, bu da hem RAM kullanımının hem de performansın artmasına sebep olacaktır.