Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
30
Yer
Montpellier
Selamlar. Netflix aboneligi satin almak istiyorum ve ses kalitesine asiri takintili olan bir insanim. Muzik platformunu bile sirf bu yuzden aliskanligimi terk ederek gozum kapali degistirmistim.

Abonelik paketlerinde soyle bir ayrim var: Goruntu ve ses kalitesinde temel pakette iyi yaziyorken standart pakette yuksek yaziyor. Ses kalitesinde de bir fark bulunuyor mu? Buna dair herhangi bir veri bulamadigim icin olmadigini saniyorum. Yoksa cozunurluk farki oldugu icin mi "goruntu ve ses" basliginda farklilik gozukuyor? O fark da HD cozunurluk ve ondan feragat edebilirim sanirim.

Çözüm
Basic ile Standard planlar arasında bir ses farkı bulunmaz. İkisi de Stereo'dur.

Standart pakette ise 1080p (Full HD) görüntü ve 5.1 surround ses desteği var.
Standart (Standard) planda bahsedilen özellik yok.

Premium planda uzamsal ses (Spatial audio) vardır yalnızca.

Dolayısıyla Premium dışında ses konusunda planlarda bir fark yoktur.
Selamlar. Temel paketin görüntü kalitesi 720p (HD) ve stereo ses sunuyor. Standart pakette ise 1080p (Full HD) görüntü ve 5.1 surround ses desteği var. Dolayısıyla daha yüksek bir ses deneyimi yaşatıyor.

Stereo ses; sağ ve sol olmak üzere iki kanal üzerinden çalışma mantığına sahiptir. Yani 2 hoparlör var mış gibi düşünülebilir.
Surround ses ise; ön sol, ön sağ, ön merkez, arka sol, arka sağ ve 1 subwoofer (bas hoparlör) olmak üzere 6 farklı hoparlör var mış gibi çalışır. Daha sinematik bir deneyim sunar.

Selam. Temel paketin görüntü kalitesi 720p (HD) ve stereo ses sunuyor. Standart pakette ise 1080p (Full HD) görüntü ve 5.1 Surround ses desteği var. Dolayısıyla daha yüksek bir ses deneyimi yaşatıyor.

Stereo ses; sağ ve sol olmak üzere iki kanal üzerinden çalışma mantığına sahiptir. Yani 2 hoparlör var mış gibi düşünülebilir.
Surround ses ise; ön sol, ön sağ, ön merkez, arka sol, arka sağ ve 1 subwoofer (bas hoparlör) olmak üzere 6 farklı hoparlör var mış gibi çalışır. Daha sinematik bir deneyim sunar.

Kısaca Dolby Atmos.

Selamlar. Temel paketin görüntü kalitesi 720p (HD) ve stereo ses sunuyor. Standart pakette ise 1080p (Full HD) görüntü ve 5.1 surround ses desteği var. Dolayısıyla daha yüksek bir ses deneyimi yaşatıyor.

Bunu OS veya Dolby gibi uygulamaların sunduğuyla aynı yapmıyor mu? Dizi filmlere özel optimize edidiğini düşünmüyorum açıkçası.

Bunu OS veya Dolby gibi uygulamaların sunduğuyla aynı yapmıyor mu? Dizi filmlere özel optimize edidiğini düşünmüyorum açıkçası.

Dolby Atmos ile yapılan bir filmi, bir de Dolby Atmos ile yapılmayan bir filmi sizde olsun veya olmasın arasındaki farkı görünce şaşırıcaksınız. Belkide hiç fark etmemişsinizdir.

Hayır, aslında 5.1 Surround Sound olarak geçer. Temel, yaygın olarak kullanılan surround formatıdır. Dediğim gibi altı kanaldan oluşur. Esasında sesi yatay bir düzlemde, iki boyutta taşır. Dolby Atmos ise daha dinamik ve sürükleyici bir deneyim sunan dikey bir boyut daha katarak sesi üç boyuta taşır. Yani Dolby Atmos, standart Surround sesin geliştirilmiş halidir. Netflix'te Dolby Atmos özelliğini kullanabilmek için en üst paket olan Özel Plan'a (4K Ultra HD) sahip olmak gerekir. Tabii izlenen içeriğin ve TV'nin ya da ses sisteminin, Dolby Atmos'u desteklemesi de lazım.

Dolby Access, Windows Sonic, DTS veya benzeri uygulamalar, standart stereo veya 5.1 sesleri analiz edip, onları Atmos gibi taklit ederek sanal bir surround efekt yaratır. Ancak bu yöntem, orijinal miks kadar hassas değildir ve tamamen içerikle optimize edilmez.

Netflix’teki orijinal Dolby Atmos ses ise, içerik üreticileri tarafından özel olarak mikslenir. Yani film veya dizinin ses mühendisleri, her sesi belirli bir konuma yerleştirir. Örneğin, bir helikopter sahnesinde ses gerçekten yukarıdan geliyormuş gibi ayarlanır. Bu, doğal bir Dolby Atmos deneyimidir. Arka planda Netflix kendi yazılımlarını da ekleyerek daha iyi hale getirebiliyor. Yapay ve gerçek Dolby Atmos arasındaki farkı ayırt edebiliyorsanız ses konusunda seçici bir kulağınız var.

Son düzenleme:
Netflix’teki orijinal Dolby Atmos ses ise, içerik üreticileri tarafından özel olarak mikslenir. Yani film veya dizinin ses mühendisleri, her sesi belirli bir konuma yerleştirir. Örneğin, bir helikopter sahnesinde ses gerçekten yukarıdan geliyormuş gibi ayarlanır. Bu, doğal bir Dolby Atmos deneyimidir. Arka planda Netflix kendi yazılımlarını da ekleyerek daha iyi hale getirebiliyor. Yapay ve gerçek Dolby Atmos arasındaki farkı ayırt edebiliyorsanız ses konusunda seçici bir kulağınız var.
Hoparlördeki dolby özelliğini fark ediyorum muhtemelen. Kulaklık çok taktıktan sonra TV gibi hoparlöre geçince farklı geliyordur. Bir de evdeki TV dolby özelliği barındırmıyor ben de kulaklıkla takılıyorum diye dolby olan hoparlöre geçince fark ediyorum ister istemez. Telefonlarda da oluyor. Kulaklıkta fark etmiyorum yazmıştım. Yapay ve gerçek derken ne demek istediniz anlamadım.

Basic ile Standard planlar arasında bir ses farkı bulunmaz. İkisi de Stereo'dur.

Standart pakette ise 1080p (Full HD) görüntü ve 5.1 surround ses desteği var.
Standart (Standard) planda bahsedilen özellik yok.

Premium planda uzamsal ses (Spatial audio) vardır yalnızca.

Dolayısıyla Premium dışında ses konusunda planlarda bir fark yoktur.

Son düzenleme:
Çözüm