kanyewesthayrani

Çalışkan
LGS zamanları çalışmadım ve şu anda niteliksiz, sınavsız alan bir lisedeyim. Sınıfta ders dinlemek istemeyen kişilerin olması okulu zaman kaybına çeviriyor ve 8 saatlik bir zaman kaybı, YKS sürecinde derece yapmak isteyen biri için çok önemli. Okuldaki en iyi kişinin 60 bin - 50 bin sıralama yapması gözümü korkutuyor. Açık liseye geçmeyi düşündüm ama yeni getirilen zorlaştırmalar beni vazgeçirdi. Bu tür bir liseden çıkarak 20 bin - 10 bin sıralama yapılabilir mi?"

Zor ama imkansız değil. Ortalaman kötü değilse ve az biraz temelin varsa sıkı çalışarak 15K civarı belki daha iyi bir sıralama yapabilirsin. Tamamen senin çalışma biçimine ve aldığın verime bağlı.

10-20K zor olacak ama mümkün tabii. OBP çok büyük etken. 20 bindeyken bile 92 OBP geriye atıyor. Buradan anlaşıldığı üzere 15-20 bine yakın özel okullu notları şişirilen gençler var bu sıralamada ki 92 OBP'li birisi TYT 21K yapsa bile Alan yerleştirmede 24 bine geriledi bu sınavda.

Matematik ve Fen'i fullemeye yakın yaparsan derece kaçınılmaz olur zaten.

Kendi yaptığın çalışmalar etkili olacak. Niteliksiz olduğu için sınavları da kolay olur gibi geliyor. Bu durumu da OBP'ni yükseltmek için kullanırsın. Önemli olan lisenin ve kendi açığını kapatarak ilerlemen.

Ayrıca okul 1.'si olursan yaptığın sıralamadan çok çok daha iyi bir üniversiteye girme şansın var. "Niteliksiz" bir lise bu şekilde bir avantajın olabilir.