mr.esat

Üstün
PTM7950'min sahte olduğunu düşündüğüm için bu pede geçiş yapmıştım.
Süreli 2-3 gün arası bir süre oldu. Tam performasnını vermesi için ne kadar süre geçmesi gerekiyor bilmiyorum ama tahminimce daha oynasa oynasa 1-2 derece oynar. Çok da hesaba katmanın gereği yok.
Uygulama
Çok zor geldi bana. Yapışkanlar çok kuvvetliydi. Çekerken defalarca kez pedi koparttım çöpe attım, yenisini kestim. En son anca düzgünce yapabildim, tüm kutu bitmiş haldeydi. Muhtemelen bir kere daha kopartsaydım patates olacaktı alışveriş. PTM7950'yi deneyimsiz olmama rağmen teklemiştim, bu hiç öyle rahat olmadı söyleyeyim.
1747859503220.webp

Testler
COD Testlerinden önce bilgisayar MUX açık şekilde iken indirme yaptı, Android Studio ile emülatör olmadan kod yazdım. Sonra da biraz Crew Motorfest oynadım.
Yani sistem soğuk değildi, anakart soğuk değildi, muhtemelen mosfetler mi ne zımbırtılar onlar da soğuk değildi.

İlk girdiğimde sürekli Power Limit'i dibine kadar sıyıran COD niyeyse 36W'larda gezdi. Yine de referans olsun diye onu da çektim şöyle bir dakika.

Sonra reset attım bilgisayara, 1 maç hem CPU hem GPU'yu dibine kadar sıyırarak oynadım. Kayıt tam olmadığı için yeni maça girmek zorunda kaldım.
Bu en son çektiğimde sistem gerçekten sıcaktı, saatlerdir çalışıyordu ve yarım saatten uzun süredir aralıklı olarak CPU ve GPU tam yükteydi neredeyse.

Sonra farkına vardım, kayıt almak diske de işlem yaptığı için. Cihazda 2 disk birden çalışıyordu, dedim bir de kayıtsız test edeyim.

1747860300388.webp

Fanlar tüm testlerde Auto Mod'daydı. En son fotoğrafı çektiğimde baktığımda 3900 küsür CPU ve 4500 küsür GPU fanları devir çeviriyordu.
Sonlara doğru bilgisayar sıcaktı, uzun süredir yükteydi. Yorumlarken onu da göz önünde bulundurun. Beklediğim kadar iyi değil, ama neyi beklemem gerektiğini de bilmiyorum. Stok macunlarla bu wattlara çıkar çıkmaz normalde throttle'ın âlasını yerdim. Eskisine göre çok çok daha soğuk, üstelik fanlar auto modda. Ama işte yani, keşke 80'i geçmese CPU'm.

COD'da CPU'yu sürekli köküne kadar kurutuyor. Power Limit'te oluyor sürekli. Normalde hiçbir oyunda bu kadar agresif CPU kullanımı görmedim, dandik Ubisoft'un oyunları bile sanki daha dengeli davranıyor. 44'ün altına düşmüyordu son maç hatırladığım kadarıyla. Bu da bir etken.

@pesimist34

@Hasan Merkit

@Ruindry

@Silinen üye

Son düzenleyen: Moderatör:
PTM7950'min sahte olduğunu düşündüğüm için bu pede geçiş yapmıştım.
Süreli 2-3 gün arası bir süre oldu. Tam performasnını vermesi için ne kadar süre geçmesi gerekiyor bilmiyorum ama tahminimce daha oynasa oynasa 1-2 derece oynar. Çok da hesaba katmanın gereği yok.
uygulama
çok zor geldi bana. Yapışkanlar çok kuvvetliydi. Çekerken defalarca kez pedi koparttım çöpe attım, yenisini kestim. En son anca düzgünce yapabildim, tüm kutu bitmiş haldeydi. Muhtemelen bir kere daha kopartsaydım patates olacaktı alışveriş. PTM7950'yi deneyimsiz olmama rağmen teklemiştim, bu hiç öyle rahat olmadı söyleyeyim.
Eki Görüntüle 149723

testler
CoD testlerinden önce bilgisayar MUX açık şekilde iken indirme yaptı, Android Studio ile emülatör olmadan kod yazdım. Sonra da biraz Crew motorfest oynadım.
Yani sistem soğuk değildi, anakart soğuk değildi, muhtemelen MOSFET'ler mi ne zımbırtılar onlar da soğuk değildi.

İlk girdiğimde sürekli Power Limit'i dibine kadar sıyıran CoD niyeyse 36W'larda gezdi. Yine de referans olsun diye onu da çektim şöyle bir dakika.

Sonra reset attım bilgisayara, 1 maç hem CPU hem GPU'yu dibine kadar sıyırarak oynadım. Kayıt tam olmadığı için yeni maça girmek zorunda kaldım.
Bu en son çektiğimde sistem gerçekten sıcaktı, saatlerdir çalışıyordu ve yarım saatten uzun süredir aralıklı olarak CPU ve GPU tam yükteydi neredeyse.

Sonra farkına vardım, kayıt almak diske de işlem yaptığı için. Cihazda 2 disk birden çalışıyordu, dedim bir de kayıtsız test edeyim.

Eki Görüntüle 149727

Fanlar tüm testlerde Auto mod'daydı. En son fotoğrafı çektiğimde baktığımda 3900 küsur CPU ve 4500 küsur GPU fanları devir çeviriyordu.
Sonlara doğru bilgisayar sıcaktı, uzun süredir yükteydi. Yorumlarken onu da göz önünde bulundurun. Beklediğim kadar iyi değil ama neyi beklemem gerektiğini de bilmiyorum. Stok macunlarla bu wattlara çıkar çıkmaz normalde Throttle'ın âlasını yerdim. Eskisine göre çok çok daha soğuk, üstelik fanlar Auto modda. Ama işte yani, keşke 80'i geçmese CPU'm.

CoD'da CPU'yu sürekli köküne kadar kurutuyor. Power Limit'te oluyor sürekli. Normalde hiçbir oyunda bu kadar agresif CPU kullanımı görmedim, dandik Ubisoft'un oyunları bile sanki daha dengeli davranıyor. 44'ün altına düşmüyordu son maç hatırladığım kadarıyla. Bu da bir etken.

@pesimist34

@Hasan Merkit

@Ruindry

@Silinen üye

Hocam benim Ryzen 5 5600 3050 Ti Nitro 5 ‘e yapsam bu değerleri görür müyüm bir de bunlarda sıvı metal yapılır mı bilmediğimden soruyorum.

Hocam benim Ryzen 5 5600 3050 Ti Nitro 5 ‘e yapsam bu değerleri görür müyüm bir de bunlarda sıvı metal yapılır mı bilmediğimden soruyorum.
Valla ben de çok soğutma konusunda bilgiye sahip değilim de sıvı metal'i çevreleyerek ve güvenlik önlemi alarak yapmak lazım. Var Nitro 5'e sıvı metal yapan, ama bence kesinlikle değmez. Fazlasıyla riskli.

Aynı değerlerı görebilir misiniz, olabilir. İşlemciniz daha verimli, 3050ti, 4050 kadar muhtemelen çekmiyor watt. Bence bu değerlere yakın, hatta daha soğuk degerler bile alabilirsiniz.

@Aeroxs, Bu arada intetnette test bulamadım ama bence serin çalışır. Soba 12. Nesil İntel bile 85 derecelerde ise automodda Ryzen de soğuk çalışır diye tahmin ediyorum tabi tersi de olabilir, bilemem.

Son düzenleme:
Ne diyeyim... Intel ve Acer yan yana geldi mi nükleer reaktör gibi ısınıyor işte... Sattım AMD aldım rahatladım. (Hall sensor sorunu hariç, o da HP kaynaklı.)

Yine rahat 85 dereceyi görmüşsün...

Fanlar 3900-4500RPM'e göre sıcaklıklar normal galiba bu kasadan fazlası çıkmıyor galiba sentetik testi yapan çoğu insan maks'a yakın alıyor. CPU Fan'ı isterseniz biraz daha yüksek RPM'lere alabilirsiniz ama cihaz gerek görmediği için açmıyor. %55-60 fan değerlerinde yine kötü değil ama PTM 7950 sonrası da çok bir fark oluşmamış gibi. Diğer oyunlarda sıcaklık değerleri nasıl? 70-75'lere düşse tam kıvamında olur muş.

Ne diyeyim... Intel ve Acer yan yana geldi mi nükleer reaktör gibi ısınıyor işte... Sattım AMD aldım rahatladım. (Hall sensor sorunu hariç, o da HP kaynaklı.)

Yine rahat 85 dereceyi görmüşsün...
Bilmiyorum ya, sıcaklıklar rahatsız edecek derecede de değil yani throttle da yok. Fanlar da automodda pek agresif değil yani bu derecelerde. Özellikle de işlemci.
Fanlar 3900-4500RPM'e göre sıcaklıklar normal galiba bu kasadan fazlası çıkmıyor galiba sentetik testi yapan çoğu insan maks'a yakın alıyor. CPU Fan'ı isterseniz biraz daha yüksek RPM'lere alabilirsiniz ama cihaz gerek görmediği için açmıyor. %55-60 fan değerlerinde yine kötü değil ama PTM 7950 sonrası da çok bir fark oluşmamış gibi. Diğer oyunlarda sıcaklık değerleri nasıl? 70-75'lere düşse tam kıvamında olur muş.
Maks'e yakın olması hiçbir anlam ifade etmiyor ki hocam, 7bin devir çeviriyor. Gece 12'de oynasan komşulara ses gider elektrikli süpürge gibi. Konforsuz olduktan sonra anlamı yok. Belki CPU'yu bir tık elle arttırıp GPU'yu automoda alırsam 80 dereceyi geçmez ama yani. İki tane 4500 devir fan da ne kadar konforlu olur tartışılır. Böyle yapmaktansa throttlestop ile oyunların gereksiz işlemciyi sıyırmasını engelleyerek 36-38 PL1 limiti 42 Pl2 limiti koymak daha mantıklı geliyor.
1747903679486.webp

Mesela burda fanlar 3200'e 3600'dü hocam. 48W'lara falan yanaştı kalabalık sekanslarda. Oyun Riders Republic.
Nasıl sizce?

Son düzenleme:
Bilmiyorum ya, sıcaklıklar rahatsız edecek derecede de değil yani throttle da yok. Fanlar da automodda pek agresif değil yani bu derecelerde. Özellikle de işlemci.

Maks'e yakın olması hiçbir anlam ifade etmiyor ki hocam, 7bin devir çeviriyor. Gece 12'de oynasan komşulara ses gider elektrikli süpürge gibi. Konforsuz olduktan sonra anlamı yok. Belki CPU'yu bir tık elle arttırıp GPU'yu automoda alırsam 80 dereceyi geçmez ama yani. İki tane 4500 devir fan da ne kadar konforlu olur tartışılır. Böyle yapmaktansa throttlestop ile oyunların gereksiz işlemciyi sıyırmasını engelleyerek 36-38 PL1 limiti 42 Pl2 limiti koymak daha mantıklı geliyor.
Eki Görüntüle 149788
Mesela burda banlar 3200'e 3600'dü hocam. 48W'lara falan yanaştı kalabalık sekanslarda. Oyun Riders Republic.
Nasıl sizce?
CPU sıcaklığı gayet yerinde güzel. GPU için bir şey demek doğru değil zaten kullanmıyor gibi. Ses konusunda haklısın kimse maks devirde kullanmaz hatta 90'ları bile görse sessiz kullanmayı tercih edenlerdenim. Limitleyerek güzel değerler elde ediyorsunuz anlık power spike atmasını engellemek sıcaklıktaki stabiliteyi güzel yapıyor power limit her zaman iyidir. Fan değerleri de iyi PTM 7950 ile çok bir fark var mı aynı gibi geldiler?

CPU sıcaklığı gayet yerinde güzel. GPU için bir şey demek doğru değil zaten kullanmıyor gibi. Ses konusunda haklısın kimse maks devirde kullanmaz hatta 90'ları bile görse sessiz kullanmayı tercih edenlerdenim. Limitleyerek güzel değerler elde ediyorsunuz anlık power spike atmasını engellemek sıcaklıktaki stabiliteyi güzel yapıyor power limit her zaman iyidir. Fan değerleri de iyi PTM 7950 ile çok bir fark var mı aynı gibi geldiler?
Valla aşağı yukarı aynı gibi ya, CPU sıcaklığı biraz azaldı o kadar. GPU aşağı yukarı aynı gibi.
Ama şu da var, süreli 2-3 gün oluyor. PTM7950 2 aya yakın bir süredir sürülüydü. Sıcaklıkların oturması muhabbeti var hocam o kolpa mı esas mı? Eğer o muhabbet doğruysa biraz daha iyi olabilir.

GPU aşağı yukarı aynı dediğim gibi.
CPU'da 2 derecelik fark var sanki. 90'a eskisi gibi fırlamıyor.
Heilos'lu testte cihaz uzun süredir de yükteydi yani onu da unutmamak lazım. Bence bu önemli.

Ayrıca önemli bir bilgi de vermek isterim. Düşük watt'larda daha serin gibi. Yani mesela Watch Dogs 2'de ve Far Cry 5'de sabit 80 altında oynadım püfür püfür, 75 derece falandı. Belki de Heilos sıvı faza daha erken geçiş yapıp daha iyi iletim sağlıyordur düşük sıcaklıklarda. Çünkü ilk sürdüğümde de throttestop ile COD oynarken sessizliğin ve serinliğin farkına var mıştım. PTM sürülüyken sanki 80'i geçiyordu diye hatırlıyorum.

Şuna denk geldim referans sağlayabilir size.

Son düzenleme:
Valla aşağı yukarı aynı gibi ya, CPU sıcaklığı biraz azaldı o kadar. GPU aşağı yukarı aynı gibi.
Ama şu da var, süreli 2-3 gün oluyor. PTM7950 2 aya yakın bir süredir sürülüydü. Sıcaklıkların oturması muhabbeti var hocam o kolpa mı esas mı? Eğer o muhabbet doğruysa biraz daha iyi olabilir.

GPU aşağı yukarı aynı dediğim gibi.
CPU'da 2 derecelik fark var sanki. 90'a eskisi gibi fırlamıyor.
Heilos'lu testte cihaz uzun süredir de yükteydi yani onu da unutmamak lazım. Bence bu önemli.

Ayrıca önemli bir bilgi de vermek isterim. Düşük watt'larda daha serin gibi. Yani mesela Watch Dogs 2'de ve Far Cry 5'de sabit 80 altında oynadım püfür püfür, 75 derece falandı. Belki de Heilos sıvı faza daha erken geçiş yapıp daha iyi iletim sağlıyordur düşük sıcaklıklarda. Çünkü ilk sürdüğümde de throttestop ile COD oynarken sessizliğin ve serinliğin farkına var mıştım. PTM sürülüyken sanki 80'i geçiyordu diye hatırlıyorum.

Şuna denk geldim referans sağlayabilir size.

Elbette ama şimdiye kadar oturması lazım yük altına girince sıvılaştığı için minimal boşluklara yayılıp tam oturmuştur o süre 1-2 saat yük altında stabil dereceleri vermeye başlar. Esas ama süresini abartanlar var sıvı metaller için biraz daha uzun sürüyorda termal pedler için o kadar sürmez. Bazı oyunlarda donanım ölüyor mesela GoW ve PUBG'de CPU çok ısınıyor veya shader yükleme ekranlarında. MW1'de belki o tarz oyunlardandır. Sürede önemli şimdilik Helios iyi gibi gözüküyor havalar biraz ısınmaya da başladı PTM testlerini kışın aldıysanız biraz sıcaklık farkı olabilir. 90°'leri ve kafa sisirecek RPM değerlerine gelmediği sürece yok ama GPU 85'in üstüne çıkmasın o seviyeden sonra throttle başlar. CPU'lar sıcaklık konusunda biraz daha esnektir.

Elbette ama şimdiye kadar oturması lazım yük altına girince sıvılaştığı için minimal boşluklara yayılıp tam oturmuştur o süre 1-2 saat yük altında stabil dereceleri vermeye başlar. Esas ama süresini abartanlar var sıvı metaller için biraz daha uzun sürüyorda termal pedler için o kadar sürmez. Bazı oyunlarda donanım ölüyor mesela GoW ve PUBG'de CPU çok ısınıyor veya shader yükleme ekranlarında. MW1'de belki o tarz oyunlardandır. Sürede önemli şimdilik Helios iyi gibi gözüküyor havalar biraz ısınmaya da başladı PTM testlerini kışın aldıysanız biraz sıcaklık farkı olabilir. 90°'leri ve kafa sisirecek RPM değerlerine gelmediği sürece yok ama GPU 85'in üstüne çıkmasın o seviyeden sonra throttle başlar. CPU'lar sıcaklık konusunda biraz daha esnektir.

Tamamdır hocam, şimdilik sorun yok yani. Limitsiz FPS oyun oynamıyorum hiç, stabil framerate her zaman için daha konforlu hissettiriyor bana. Benlik sorun yok. Sağ olun yardımlarınız için ve verdiğiniz değerli bilgiler için.