Görkem Say

Üstün
Herkese merhaba. Bu konuda elimden geldiğince yeni aldığım Nothing HeadPhone (1) kulaklığının incelemesini yapacağım. Bu incelemede teknik detaylardan daha çok deneyimimi anlatmaya çalışacağım. Öyle kulaklıklardan veya sesten teknik olarak çok anlayan birisi değilim. Sadece kulaklığı fazlaca kullanan birisiyim. Yani bu durum günde 7-8 saate kadar çıkabiliyor. Bu zamana kadar da gerek kulak içi gerek kulak üstü pek çok kulaklık deneyimledim. Bunlardan en tepe model olanlar Sony WF ve WH 1000XM4 modelleriydi. Şu an ise AirPods 4 ve Anker Q30 kullanıyordum. Bu kulaklığı tercih etmemin aslında iki sebebi var. Birincisi tasarım. Dışarıda kullanmaya çok müsait bir kulaklık olduğunu düşünüyorum ve tasarımıyla dikkat çekiyor kesinlikle. Bir diğer neden ise aslında fiyatı. Bu ürün yurt dışında 300 dolardan satışa çıktı, şu an 250 dolar civarından bulunabiliyor. Okuduğum kadarıyla birkaç nokta haricinde genel olarak 300 dolarlık fiyatını hak etmediği yönünde ama bizim için olay aslında burada başlıyor. Bu ürün Türkiye'de muhtemelen çok satamadığı için fiyatında çok büyük kırılma yaşadı. 9K civarından satılıyor ve bu fiyatta satılan kulaklıklar genelde yurt dışında 100-130 dolar arasında değişiyor. Yani bu kulaklık aslında 130 dolar civarındaki kulaklıklar ile karşılaştırıldığinde soygun seviyesinde iyi kalıyor. Ben de YapıKredi kuponu ile İdefix'den 8800 TL'ye aldım, yanında da 600 TL WorldPuan verdi yani bir nevi 8200 TL'ye almış gibi oldum. Bu fiyat düşünüldüğünde kulaklık çok ama çok iyi kalıyor.

IMG_0455.webp

Gürültü Engelleme: 9/10​

WF-1000XM6 gibi bir kulaklığı zirve olarak kabul edersek bence bu kulaklık gürültü engelleme konusunda o seviyede olmasa da onun biraz altında yer alıyor diyebilirim. Dışarı çıkınca zaten dünyadan soyutlanıyorsunuz. Tramvay ve toplu taşımalarda dışarısı ile bağlantınızı koparıyor. Bu konuda bence en çok zorlayıcı seslerden birisi matkap ve hilti sesleri. Bizim apartmanda yaklaşık 2 aydır süren bir daire yenileme çalışması var. Neredeyse her gün ağır matkap sesleri duyuyorum. Q30 bunları bir miktar engellese de o derinden gelen titreşimi ve sesi geçiriyordu. Ancak bu kulaklık daha neredeyse pasif izolasyonuyla o seviyeye yakın bir deneyim sunuyor zaten. ANC'yi açınca hiçbir şey duymamak beni çok sevindirdi. Ben evde veya kütüphanede KPSS çalışıyorum genelde o zaman için kullanıyorum aslında. Odaklanma konusunda işime fazlasıyla yarayacak gibi. Pasif izolasyonu bile çok iyi seviyede. Şeffaf modu da çok iyi çalışıyor.

Tasarım : 10/10​

Yani bu elbette göreceli bir konu ama tasarımı benim aşırı hoşuma gitti. Hem o retro görünüm hem de kontrollerin yerleştirilme biçimi çok hoş. Özellikle kontroller çok kolay. Ses seviyesini zaten tekerlek yardımıyla ayarlayabiliyorsunuz. Müziği durdurma ve ileri - geri için de bir tane ince buton mevcut buna basıp ya da sağa - sola itip ayarlayabiliyorsunuz. ANC - Normal ve - Şeffaf modlar için bu ses seviyesini ayarladığınız tekere basılı tutmanız gerekiyor. Yine kulaklığın dış tarafında bir buton var, bunu da Aİ asistan için ayarlamışlar ancak tüm bu tuşların işlevini yazılımdan değiştirebiliyorsunuz. Ben mesela asistan kullanmadığım için bu tuşa mikrofonu susturma eylemini atadım. Modlar arası geçiş de ses tekerleği yerine belki buraya atanabilir. BT için eşleşme moduna geçmesi için de iç tarafta ufak bir button var.

IMG_0451.webp
IMG_0450.webp

IMG_0452.webp
IMG_0453.webp

Ses deneyimi: 8.5/10​

Öncelikle dediğim gibi sesten çok teknik olarak anlayan birisi değilim. Ancak bu kulaklığı takınca şunu fark ettim ki özellikle sesler daha net, sahneler daha zengin ve arkadaki bazı enstrümanlar daha canlı ve fark edilebilir. İyi bir ses sunduğu bariz özellikle de bu fiyat bandı için. EQ üzerinden birkaç ayarlama yaptım daha da iyi oldu. Yine uygulamasında insanların yaptığı EQ ayarlarını görebildiğini bir kısım var oradan en çok indirilen EQ ayarlarını indirip deneyebiliyorsunuz. Özetle bu kulaklık 14-15K'lik bir fiyat için belki ses anlamında yeterli olmayabilir ama 8-9K civarına bence çok çok iyi kalıyor. Mikrofonunu deneme fırsatım henüz olmadı, onu da denersem konuyu güncellerim.

Yazılım: 10/10​

Uygulaması benim çok hoşuma gitti. Hem kullanması kolay, hem de her şey net ve anlaşılır. Bir de premium hissettiriyor bunu net olarak söyleyebilirim. Mesela bazı ürünler veya markalar vardır aslında iyi bir ürün sunsa da iş o ürünün yazılımına geldiğinde ucuz hissettirir. Bu genelde Çin'li firmalarda görünür. Bu kulaklık öyle değil uygulamayı kullandığınızda gerçekten emek verildiğini görebiliyorsunuz. Bir de ANC moduna geçtiğinizde nefes tutma, şeffaf moda geçtiğinizde de nefes verme sesi çıkıyor bu da güzel bir detay olmuş. Normal moda geçince kısa bir bildirim sesi çıkıyor.
IMG_0448.webp
.
IMG_0449.webp

Ergonomi: 7.5/10​

Bu kulaklığın sanırım en zayıf kaldığı nokta ergonomi. Ergonomisi direkt kötü demiyorum ama diğer yönlerine göre zayıf kalıyor bence. Bir kere ağır bir kulaklık bunun etkisi var. Süngerler ve kulağı saran kısımlarda sorun yok ama kulaklığın kendisi ağır olduğu için bir süre sonra kafayı yormaya başlıyor. Arada çıkarıp dinlendirmek gerekiyor. Biraz da alışmak lazım.

Malzeme kalitesi: 9.5/10​

Malzeme kalitesi benim çok ama çok hoşuma gitti. Elde aşırı sağlam ve premium hissettiriyor. Gereken bağlantı kısımları, gereken ana iskelet ve kulaklık kısımları ben buradayım diyor gerçekten. Zaten bu sebeple ağır bir kulaklık onu da hissettiriyor. Bu konuda benden tam puan aldı. 0.5 puanı ise taşıma kutusundan kırıyorum. Kulaklığın kendisi malzeme açısından ne kadar iyi olsa da taşıma çantası için aynı şeyi diyemeyeceğim. Ucuz ve fermuar kısmı çabuk bozulabilir gibi hissettiriyor.

Özet​

Kısaca bu kulaklık bence TR fiyatını fazlaca hak eden bir kulaklık. Dediğim gibi yurt dışında 300 dolar için biraz eleştiri alsa da bence orada 200 dolar olsaydı aşırı beğenilirdi. Burada ondan da ucuz seviyede satılıyor. Zaten baktığınız zaman 6K civarına Anker Q45 satılıyor. O sebeple eğer bu fiyatlarda bir ürün almayı planlıyorsanız kesinlikle öneririm ve tavsiye ederim. Kutu içeriğinden bir adet USB-C ve 3.5mm kablo çıkıyor.

Bu süreçte yardimlari icin de @Simon 'a tesekkur ederim.

Son düzenleme:
Rica ederim. İncelemenin tamamini okudum. Emek verilmis. Eline saglik. Bence bu kulakligin en iyi noktasi; tasarim ve yazilim. Ses kalitesi olarak kulak ici tarafinda daha iyi modeller mevcut fakat kulak ustu olarak bence rakipsiz. Hayirli olsun. Guzel gunlerde kullanin.