SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar merhaba,

Herkesin bildiği üzere Düşey Senkronizasyon (Vsync) ayarı çoğu oyunda düzgün çalışmıyor. Bu nedenle AMD Radeon veya NVIDIA uygulamaları üzerinden manuel açmayı tercih ediyoruz. Fakat birkaç gündür şunu gözlemledim: normalde çok düzgün çalışan oyunlarda zaman zaman görüntüde hafif yırtılma ve bozulmalar olabiliyor. Çözüm oldukça basit; oyundan çıkıp NVIDIA Denetim Masası’ndan Vsync’i kapatıp açıyorum, sorun düzeliyor. NVIDIA tarafında sürücü 580 ve sonrasında yazılımsal sorunlar yaşayanlar vardı. Bendeki durum da yazılımsal olabilir mi? Çözümü basit ve sürekli olmadığı için önemsemiyorum, sadece sebebini öğrenmek istiyorum.

Kullandığım sürücü: 581.15
Neden Vsync açtığımı merak edenler için; https://techolay.net/sosyal/konu/r5...de-istenilen-akicilik-yok.140990/page-2#posts (Bu konuyu da incelemenizi rica ediyorum, zira hala sorunun esas kaynağına ilişkin net bir cevap alamadım.)

Son düzenleyen: Moderatör:
V-Sync açarsanız ve FPS monitörünüzün gösterebildiğinin altına düşerse yırtılma olur. Bunu engelleyen teknoloji ise G-Sync veya Freesync, monitör Hz'ı ekran kartı ile sürekli eşlenerek yıltılma problemi giderilir. Monitörün Hz'inin üzerinde G-Sync ve Freesync çalışmaz yani FPS sabitleme veya V-Sync kullanmanız gerekir.

V-Sync açarsanız ve FPS monitörünüzün gösterebildiğinin altına düşerse yırtılma olur. Bunu engelleyen teknoloji ise G-Sync veya Freesync.
Ben zaten sabit 180 FPS alabileceğim şekilde ayarlıyorum oyunları. Vsync ile de görüntüyü daha iyi hale getiriyorum. Yani FPS düşmesi gibi bir sorunum yok. Dediğim gibi oyunu kapa aç yapınca düzeliyor. Gsync de açık bu arada.

Ben zaten sabit 180 FPS alabileceğim şekilde ayarlıyorum oyunları. Vsync ile de görüntüyü daha iyi hale getiriyorum. Yani FPS düşmesi gibi bir sorunum yok. Dediğim gibi oyunu kapa aç yapınca düzeliyor. Gsync de açık bu arada.
Tekrar kontrol edin. Açık olsaydı tearing yaşamamanız lazım.

V-Sync açarsanız ve FPS monitörünüzün gösterebildiğinin altına düşerse yırtılma olur. Bunu engelleyen teknoloji ise G-Sync veya FreeSync, monitör Hz'ı ekran kartı ile sürekli eşlenerek yıltılma problemi giderilir. Monitörün Hz'inin üzerinde G-Sync ve FreeSync çalışmaz yani FPS sabitleme veya V-Sync kullanmanız gerekir.

Hocam tearing Hz'den düşük olduğunda değil yüksek olduğunda olur. Bir oyunda monitörün 180 Hz ve hiçbir şey kullanmazsan 200 FPS alrsan tearing yaşarsın ama 80 FPS de tearing almazsın sadece oyun kasar.

Yani Hz değerinden fazla alımlarda olur.

Hocam tearing Hz'den düşük olduğunda değil yüksek olduğunda olur. Bir oyunda monitörün 180 Hz ve hiçbir şey kullanmazsan 200 FPS alrsan tearing yaşarsın ama 80 FPS de tearing almazsın sadece oyun kasar.

Bende 180'in üstü tearing, altı da görüntüde bozulmaya sebep oluyor. Enteresan bir durum.

Son düzenleme:

Hem düşük olduğunda hem de yüksek olduğunda tearing yaşarsın. V-Sync veya FPS sabitleme ile yüksek FPS'deki tearingi çözersin. G-Sync veya Freesync kullanarak düşük FPS'deki tearingi çözersin. Tabii triple buffering gibi birçok teknoloji var bunu çözmek için odaklanan, oyunlarda bu teknolojiler varsa daha az hissedilir hale gelebilir.

Hem düşük olduğunda hem de yüksek olduğunda tearing yaşarsın. V-Sync veya FPS sabitleme ile yüksek FPS'deki tearingi çözersin. G-Sync veya Freesync kullanarak düşük FPS'deki tearingi çözersin. Tabii triple buffering gibi birçok teknoloji var bunu çözmek için odaklanan, oyunlarda bu teknolojiler varsa daha az hissedilir hale gelebilir.
Düşük değerde hissettiğim yırtılmadan ziyade bozulma gibi oluyor. Tarifi zor ama akıcı olmadığını hissedebiliyorsun oynarken.