Arkadaşlar, ilk kez tam anlayamadığım ya da yarım anladığım bir konu var. Uzun zamandır PC sahibi olmadığım için kafam karıştı. Normalde bu tarz şeyleri az çok anlarım.

NVIDIA App'e DLSS 4.5 ile gelen "DLSS geçersiz kılma" (override) modları var ve K, L, M presetleri bulunuyor.

Sanırım DLSS 2.0'dan beri A, B, C gibi presetler vardı ve zamanla yenileri eklendi. Açıkçası tam olarak anlayamadım. Benim bildiğim kadarıyla oyuna girip Kalite veya Performans modunu seçince DLSS buna göre çalışıyordu. Fakat anladığım kadarıyla bazı ayarları NVIDIA App üzerinden de yapmak gerekiyormuş.

Şimdi örnek olarak Cyberpunk 2077'ye girdim diyelim. Normalde RT Ultra, DLSS Kalite ve 2x Frame Generation açıyorum. Bu durumda ayrıca bir preset seçmem gerekiyor mu? Çünkü hem Frame Generation hem de DLSS tarafında bu teknolojiler zaten kullanılıyor.

Ben bu ayarları nasıl uygulamalıyım? DLSS 4 ve bu preset sistemi tam olarak nasıl çalışıyor? Daha önce de varmış sanırım ama uzun süredir PC kullanmadığım için pek bilgim yok.

Detaylı şekilde anlatabilirseniz sevinirim. Teşekkürler.

Yani durum şu mu oluyor;
Oyun DLSS 3.0 destekliyor, RDR 2 kalitede 60 FPS alıyorum ancak görüntü ghosting yapıyor. Preset L ayarını seçiyorum veya M, bu sefer yeni teknoloji ile DLSS 4.5 çalışıyor, kalite modunda 3.0 ile aldığım 60 FPS yerine 4.5 ile 50 FPS alıyorum, görüntü netleşiyor ve ghosting olmuyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
RTX 4000 ve üstü kartları kullanıyorsan 4.5'e zorlayıp kullanılabilir. 4000 Altı kartlarda kullanıyorsan DLSS 4 yani preset K ayarını kullanmakta fayda var. Aksi takdirde preset K ayarına göre daha düşük performans alıyorsun.

Yani durum şu mu oluyor;
Oyun DLSS 3.0 destekliyor, RDR 2 kalitede 60 FPS alıyorum ancak görüntü ghosting yapıyor. Preset L ayarını seçiyorum veya M, bu sefer yeni teknoloji ile DLSS 4.5 çalışıyor, kalite modunda 3.0 ile aldığım 60 FPS yerine 4.5 ile 50 FPS alıyorum, görüntü netleşiyor ve ghosting olmuyor.
Her oyunda durum boyle olmaz ama genelde evet, boyle oluyor. Bazi oyunlarda Preset L acmaniz daha kotu sonuclar bile yapabilir Preset K'ye kiyasla mesela. Oynadiginiz oyuna gore internette insanlar ne demis, hangi model optimal modelmis vs. gibi seylere bakip oyle model seciminizi yapin. Cogu oyun icin Preset K iyi denge oluyor, Preset L mesela zaten internette bolca soylendigi gibi 4K ekranlarda, Ultra Performance modunu kullanmak icin optimize edilmis bir model.

Preset harfine gore model daha guncel ve/veya agir oluyor. Daha agir model ne demek? Daha fazla compute gucu istenmesi demek. Bu ne demek? Oyunun kendisini renderlamak icin kalan compute gucunuzun azalmasi demek.

Boyle seylerle arasi olmayan birine soyle anlatabilirim herhalde cunku ikisi de machine learning ile alakali:

Gemini'de Flash Lite modelini secip bir soru soruyorsunuz diyelim, soruya daha salakca cevap verebilir ancak cevabi cok hizli veriyor. Pro Thinking modelini secip soru sorarsaniz, soruya daha mantikli cevap gelebilir ancak cevap daha yavas cikiyor. Burada da durum boyle.

Son düzenleme:
Arkadaşlar, ilk kez tam anlayamadığım ya da yarım anladığım bir konu var. Uzun zamandır PC sahibi olmadığım için kafam karıştı. Normalde bu tarz şeyleri az çok anlarım.

NVIDIA App'e DLSS 4.5 ile gelen "DLSS geçersiz kılma" (override) modları var ve K, L, M presetleri bulunuyor.

Sanırım DLSS 2.0'dan beri A, B, C gibi presetler vardı ve zamanla yenileri eklendi. Açıkçası tam olarak anlayamadım. Benim bildiğim kadarıyla oyuna girip Kalite veya Performans modunu seçince DLSS buna göre çalışıyordu. Fakat anladığım kadarıyla bazı ayarları NVIDIA App üzerinden de yapmak gerekiyormuş.

Şimdi örnek olarak Cyberpunk 2077'ye girdim diyelim. Normalde RT Ultra, DLSS Kalite ve 2x Frame Generation açıyorum. Bu durumda ayrıca bir preset seçmem gerekiyor mu? Çünkü hem Frame Generation hem de DLSS tarafında bu teknolojiler zaten kullanılıyor.

Ben bu ayarları nasıl uygulamalıyım? DLSS 4 ve bu preset sistemi tam olarak nasıl çalışıyor? Daha önce de varmış sanırım ama uzun süredir PC kullanmadığım için pek bilgim yok.

Detaylı şekilde anlatabilirseniz sevinirim. Teşekkürler.

Yani durum şu mu oluyor;
DLSS 4.5 Preset M-L
DLSS 4 Preset J-K
NVIDIA APP'ten geçersiz kılman daha mantıklı, oyunda desteği olabilir ama eski sürüm oluyor genelde. DLL dosyanın sürümleri var, mesela son sürüm 310.6.0. Bu sürümde FG'nin sorunları çözüldü. Genel ayarlardan DLSS geçersiz kılmayı Preset K yap, Frame Gen ise Preset B olarak seçip kaydet, daha sonra DLSS 4.5 açmak istediğin oyunları kendin belirleyerek Preset M yapabilirsin. Ben öyle kullanıyorum, karışmıyor.

Son düzenleme:
1780988524964.webp
1780988481516.webp

1780988578065.webp

DLSS 4.5 (Preset M), DLAA açık %100, MFG 2x modunda oynuyorum. Ghosting yaşatmayan ve kaliteden ödün vermeyen en iyi ayar bu şekildedir.
Oyun fotoğraf modundayken MFG çalışmıyor haberiniz olsun. Normal şartlarda 120-130 FPS alıyorum.

Preset M performans modu için 4K.
Preset L ultra performans modu için 4K.

2K'da en kötünün kötüsü balanced olmalı mümkünse kalite.

1080p'de zaten açılmamalı. ya da DLAA açılmalı.

Kısa özet bu.