4090 gücündeki 5070 de 12 GB VRAM varsa kimse 12 GB VRAM yetersiz en az 16 lazım demesin. Yetersiz olan VRAM değil kartınızın gücüdür. Ayrıca bu fiyatlar globelde uygun fakat ülkemizde böyle uygun olacağını sanmıyorum.
VRAM her şeydir VRAM azsa gücün hiçbir önemi yoktur. Güçlü diye aldığın kartta VRAM yüzünden ayar kısarım diyorsan o ayrı.

Laptop tarafı için bilgi verildi mi?
Bu arada 5070'e teknoloji sayesinde 4090'a denk deniliyor da. Görüntünün netliği ve kalitesi peki? Görmeden söylenecek şeyler değil bunlar ben bulanık görüntü görmek istemem tabii arada 2-3 kat fiyat farkı var görüntü belli nebze tolere edilir ama şu VRAM yüzünden ne istiyorlar anlamıyorum. Artık 2K ve 4K oyunculuk yaygınlaşması için kartlar yapılırken hala düşük VRAM koyuyorlar. Diyelim ki 5070 4090 gücünde 4K'da 12 GB VRAM ile %1 değerlerini çok merak ediyorum her şeyi olduğu gibi kabullenmeyin bir bildikleri var diyip geçmek çok saçma çünkü onlar her seferinde yeni nesil kartlarını sattırmak için bazı şeyleri yapmazlar.
Yeni teknolojinin görüntü kalitesini acayip merak ediyorum vermek istedikleri FPS'i verirlerse ve iyi bir görüntüyle vereceklerse çok güzel olur. Fiyatlar açısından ikinci el RTX 4000 serisi kartlar düşerse alınır 5000 serisi ilk çıkışı çok pahalı olabilir hazır sistemlerde uyguna gelir gibi.

Tamam işte bende diyorum ki drop yaşamadım. Gayet de akıcıydı. Hissedilebilir seviyede düşüş olmuyor. 7600XT ve 6600XT 1080p kartı olduğu için 8 GB VRAM sorun yaratmıyor. 4070 ve 5070 gibi kartlarda 1440p kartı olduğu için 12 GB VRAM sorun olmayacak. Umarım anlatabilmişimdir.
Aynısını 3070ti için de dediler, kartın gücünden önce VRAM'i bitti. 4060ti 8gb ve 16gb için de aynı "bu 1080p kartı zaten, fazlasıyla yeter" muhabbeti dönüyordu şuan Nvidia bile kendi benchmarklarında "16gb 4060ti kullanıldı" diye özellikle belirtiyor. Bence "yetecek" fazla kesin bir ifade ama bekleyip hep beraber göreceğiz.

Aynısını 3070 Ti için de dediler, kartın gücünden önce VRAM'i bitti. 4060 Ti 8 ve 16 GB için de aynı "bu 1080p kartı zaten, fazlasıyla yeter" muhabbeti dönüyordu şu an NVIDIA bile kendi benchmarklarında "16 GB 4060 Ti kullanıldı" diye özellikle belirtiyor. Bence "yetecek" fazla kesin bir ifade ama bekleyip hep beraber göreceğiz.

Ben fazlasıyla yeter demiyorum. Olması gerekenin altında koyuluyor zaten. Sadece demek istediğim aşırı dert edilecek bir durum değil. Oyunu baltalamadan bu sorunu çözebiliyorsunuz.

Laptop tarafı için bilgi verildi mi?
Bu arada 5070'e teknoloji sayesinde 4090'a denk deniliyor da. Görüntünün netliği ve kalitesi peki? Görmeden söylenecek şeyler değil bunlar ben bulanık görüntü görmek istemem tabii arada 2-3 kat fiyat farkı var görüntü belli nebze tolere edilir ama şu VRAM yüzünden ne istiyorlar anlamıyorum. Artık 2K ve 4K oyunculuk yaygınlaşması için kartlar yapılırken hala düşük VRAM koyuyorlar. Diyelim ki 5070 4090 gücünde 4K'da 12 GB VRAM ile %1 değerlerini çok merak ediyorum her şeyi olduğu gibi kabullenmeyin bir bildikleri var deyip geçmek çok saçma çünkü onlar her seferinde yeni nesil kartlarını sattırmak için bazı şeyleri yapmazlar.
Yeni teknolojinin görüntü kalitesini acayip merak ediyorum vermek istedikleri FPS'i verirlerse ve iyi bir görüntüyle vereceklerse çok güzel olur. Fiyatlar açısından ikinci el RTX 4000 serisi kartlar düşerse alınır 5000 serisi ilk çıkışı çok pahalı olabilir hazır sistemlerde uyguna gelir gibi.

Nöral işleme ile görüntü kalitesi iyileştirildi.

VRAM şuna benziyor. Sizin 500HP aracınız olsun. Lastik ölçüleriniz 145/55/14 olsun. O gücü yere aktarıp virajlarda tutunma sağlayamazsınız. Motor o gücü üretir ama yere aktarılma konusunda sorun yaşarsınız.

Zamanında HD7850 1GB kullanırken, 2GB kullanıcıların BF3'de daha akıcı deneyim sürdüğünü görmüştüm. Her şey VRAM değildir. Gücün verimli kazanımı adına VRAM lazım. Aynı olay 1060 3GB ve 1060 6GB döneminde yaşandı. RTX 4060'da yaşandı. Testler ortada.

Her şeyi geçtim, Nvidia bu kartları yapay zeka üzerinden pazarlıyor. Yapay zekayla ucundan kıyısından uğraşan biri olarak VRAM çok önemli. Ne kadar VRAM'a sahip olursanız aynı güçle işleyebildiğiniz veri miktarı inanılmaz artıyor. En basitinden 4K'da 1 çıktı almak yerine aynı anda 5-6 çıktı alabiliyorsunuz. Çıktı sayısı 5-6 katına çıkmasına rağmen süre 2-3 katı artıyor. Günün sonunda yüksek VRAM verimli oluyor.

VRAM isteyen 5070 Ti almaya zorlanacak. Onda bile 16GB yetersiz kalacak. Sonra VRAM modlu kartlar göreceğiz.

Son düzenleme:
Ben fazlasıyla yeter demiyorum. Olması gerekenin altında koyuluyor zaten. Sadece demek istediğim aşırı dert edilecek bir durum değil. Oyunu baltalamadan bu sorunu çözebiliyorsunuz.
Yani texture kısmak her zaman bir seçenek, şahsen ben yeni aldığım kartla performansa hiçbir etkisi olmayan bir ayarı kısmak zorunda kalmak istemem tabii. 5070 masaüstü yine "berbat" bir durumda değil zaten, 8gb 5060ti çıksın ben o zaman yaşanacakları merak ediyorum.

Yani texture kısmak her zaman bir seçenek, şahsen ben yeni aldığım kartla performansa hiçbir etkisi olmayan bir ayarı kısmak zorunda kalmak istemem tabii. 5070 masaüstü yine "berbat" bir durumda değil zaten, 8 GB 5060 Ti çıksın ben o zaman yaşanacakları merak ediyorum.

5060 Ti performansı 4070 ayarında olur. Yeni kare oluşturma ile grafik ayarlarını yükselteceğimiz için 8 GB yeterli gelmeyecektir. 12 GB 5070 için ucu ucuna yetecek bence. Fark ettiniz mi bilmiyorum ama CUDA sayısı vs 4070 ile çok benzer. Büyük ihtimal FPS artışını kare oluşturma ve DLSS yapıyor. Bu yüzden kas gücü düşük kartın. Doğal olarak 16 GB koymayı gereksiz görmüşlerdir.

5060 Ti performansı 4070 ayarında olur. Yeni kare oluşturma ile grafik ayarlarını yükselteceğimiz için 8 GB yeterli gelmeyecektir. 12 GB 5070 için ucu ucuna yetecek bence. Fark ettiniz mi bilmiyorum ama CUDA sayısı vs 4070 ile çok benzer. Büyük ihtimal FPS artışını kare oluşturma ve DLSS yapıyor. Bu yüzden kas gücü düşük kartın. Doğal olarak 16 GB koymayı gereksiz görmüşlerdir.
Masaüstü 5070de 12 GB VRAM olması laptoptaki 12 GB VRAM ihtimalini çok düşürüyor gibi sizce? 8 yine çıkarmazlar umarım çünkü çoğu laptop QHD pazarlanıyor 5070 ve üstü kartlarda. 10 GB bile yetmez ki baya saçmalamaya başladılar yine üzücü.

Bunlar vergisiz fiyatlar deği mi Avrupa'da daha pahalı olacak diye biliyorum