NVIDIA vs AMD

AMD cidden böyle mi yapıcak?

Donanım yetmiyor tamamen bahane 2025 de çıkmış bu kartlar 1 yıl önce neresi yetmez? Tamamen kullanıcılara yeni kart iteleme yöntemi bu. NVIDIA'nın RTX 30 serisinde frame gen teknolojisi vermemesi gibi bir olay.

Donanım yetmiyor tamamen bahane 2025 de çıkmış bu kartlar 1 yıl önce neresi yetmez? Tamamen kullanıcılara yeni kart iteleme yöntemi bu. NVIDIA'nın RTX 30 serisinde frame gen teknolojisi vermemesi gibi bir olay.

Donanım kaldırır zaten. 2 nesil önceki kartlara gelmeyecek falan okeyde daha geçen sene çıkmış karta gelmesi gerek kesinlikle. Zaten NVIDIA 6000 serisinin 2028e kadar ertelenebileceği söyleniyor NVIDIA kart çıkarmadıktan sonra AMD de de çıkarmıyor. Kart çıkmadiktan sonra neye gelecek 9000'e gelecek. Bana kalırsa 9000 mecbur gelmeli ama bilmiyoruz. AMD'nin başındaki teyzenin insafına kaldık herhalde. Eğer gelmezse muhtemelen pazar payları sıfırlanmaya yakın olacak gibi çünkü bakıyorum globalde eğer gelmezse bir daha AMD kart almam vesaire diyor herkes.

AMD bu sefer tamamen kendi topuğuna sıkar yeni yeni toparlanmaya başlamıştı zaten şimdi de rx 90 serisine gelmez ise gerçekten bir çuval inciri berbat edecekler gibi.

AMD bu sefer tamamen kendi topuğuna sıkar yeni yeni toparlanmaya başlamıştı zaten şimdi de RX 90 serisine gelmez ise gerçekten bir çuval inciri berbat edecekler gibi.

Umarım gelir. 5070 Ti indirimini de kaçırdım. Çıkamazsam mecbur 9070XT alacağım.

Cevap net NVIDIA. Adamların neredeyse her şeyi mükemmel. NVENC ile sadece maksimum 1 FPS kayıp ile yüksek kaliteli oyun kaydı alabiliyorsunuz. CUDA desek neredeyse tüm profesyonel uygulamalar çatır çatır destekliyor (Topaz Photo ve Topaz Video gibi). RT performansı da AMD'nin epey önünde. DLSS'i saymıyorum bile. DLSS o kadar hızlı yenilikler alıyor ki AMD'nin yetişebilmesi gitgide daha da zorlaşıyor.

Ekran kartlarında fiyat/performans demek fiyata göre en yüksek FPS demek değildir. En iyi kullanıcı deneyimi, en iyi özellik seti ve iyi performansı en iyi fiyata sunan kartlar fiyat/performans kartlardır. AMD kartlar sadece dümdüz FPS sunarlar. Ancak video işleme, profesyonel uygulamalar, yazılım arayüzü ve ek teknolojiler gibi konularda çuvallar.

Düşünün bakalım, AMD'nin son zamanlarda çıkardığı ekran kartı teknolojilerden hangisi tamamen kendilerine özgü? Ben söyleyeyim, hiçbiri. NVIDIA ne zaman yeni bir teknoloji duyursa AMD de onun kopyasını duyuruyor. Kaldı ki onları bile kullanan oyun sayısı NVIDIA'nın yanından geçemiyor.

AMD işlemci konusunda yıkılması çok zor bir devdir. AMD, işlemcilerin NVIDIA'sıdır. Fakat ekran kartı konusunda hala kırk fırın ekmek yemeleri gereklidir. Hatta bence AMD'nin harici ekran kartı işini tamamen terk etmesi lazım. İşlemcileri ile elde ettikleri mükemmel marka imajlarını ekran kartları ile karalamasınlar lütfen.

Ben 13 yıldır sürekli NVIDIA kullandım ve hala kullanıyorum. İlk ekran kartım GeForce 710M idi. Çok zayıf bir kart fakat yazılım sorunu kesinlikle yaşamadım. İnanılmaz stabildi. Ekran kartımın kaldırabildiği her oyunu taş gibi stabil oynuyordum.

Sonra GTX 660, GTX 960, GTX 1660 Super kullandım ve şu anda RTX 4070 kullanıyorum. İnanılmaz memnunum. Son sürücülerde bazı stabilite sorunları var fakat yine de AMD'ye basar geçer.

Recep Baltaş'ın da dediği gibi Sosyal'deki bir kitle herkese inatla AMD önerir, hatta NVIDIA önerenlere dislike atar. Ama birisi AMD ekran kartıyla sorun yaşadı mı kimse yardım etmez.

Sırf VRAM'i fazla diye AMD alınmaz. VRAM'i az olsun, performansı az olsun ama kullanıcı deneyimi çok daha iyi olsun. Benim kriterim budur. Bunun tek istisnası tamamen Linux odaklı kullanımdır, o da çoğu kullanıcı için epey uzak. Kaldı ki NVIDIA da Linux'ta çok daha iyi hale geldi. DX12 performans sorunu da nihayet çözülüyor, sürücü tarafı hazır.

Ben RX 9070 XT ile RTX 5070 arasından kesinlikle 5070'i seçerim.

@Recep Baltaş haksız mıyım?

Daha iyi ifade edilemezdi. NVIDIA'da verdiğin paranın karşılığında çok daha fazla özellik elde ediyorsun. AMD öyle bir noktaya sıkıştı ki, fanboyları saf performans diye bir saçmalık üretti artık. Yahu DLSS 4 şu anda native'den daha iyi görsel sunuyor saf performans mı kaldı? Yapay zeka çağına girdik bunlar hala raster performansı ile kendini avutmaya çalışıyor.

9070 XT almadan önce bir arkadaşımda 9060 XT, başka bir arkadaşımın kardeşinde 9070 XT vardı ve onda da Nvidia vardı. Bana kesinlikle tavsiye ettikleri için AMD aldım. Aylardır kullanıyorum en ufak bir sorun yaşamadım.

Birinden birine taraf olunmasını yanlış buluyorum. Çoğumuz burada sık kart değiştirmiyoruz. Bazen ekran kartı alıyorsunuz belki o kartta sorun var belki sistemle uyumu bir şeyler sıkıntı oluyor ama tüm suçu ona atıyoruz. Bir daha da o markaya tövbe ediyoruz ve antisi oluyor bazı arkadaşlar. Ben de zamanında AMD 470 kullanmıştım ve wattman hataları almıştım sonraki kartım GTX1080 olmuştu.

Bunun tek sebebi önceki kartımda yaşadığım wattman sorunu değildi. Tek sebebi yazılan yorumları fazla kaale almış olmamdı.

Nvidia uygun olursa alır mıyım tabi ki alırım. Çünkü hiçbir şeyin fazla önyargılısı olmamak gerektiğini biliyorum. Çünkü sonuç olarak kendime faydasını düşünüyorum. Tabi bazı arkadaşların yorumları okuyup korku yaşaması çok normal aynısını ben de yaşamıştım.

Hocam elinize sağlık tüm yazıda haklısınız ama bu kısımda sizinle aynı fikirde değilim maalesef. NVIDIA'nın ekran kartı konusunda tekelleşmesi aslında biz son kullanıcılar için iyi değil. Mesela oyun dünyasında şu anda futbolda EA FC serisi tek gerçek futbol simülasyonu ve rakibi PES ise sadece online tarafta ve kendini 2021 oyunundan beri pek geliştirmedi. Tekelleşmek biz kullanıcılar için hiç iyi bir şey değil. NVIDIA şu anda donanım tarafından biraz çekilmiş ve yazılıma ağırlık veriyor. Eğer tekelleşirse iki kısmı da biz kullanıcılar için artık çok takmamaya başlicak ve neredeyse hep aynı şeyleri görücez. Rekabet olmalı ki her üretici firma başka bir yenilik getirsin başka bir şeyler görelim. AMD'yi gömüyoruz ama çokça eleştirmek lazım ki kendilerini geliştirsinler. Bu demek değil ki gidip AMD alsın herkes yanlış anlaşılmasın anlatmaya çalışabilmişimdir umarım.

DLSS ve FG & MFG desteklemeyen oyunlar için smooth motion teknolojisi geldi mesela hocam mükemmel özellik. Zaten MFG ve DLSS destekleyen oyunlarda 4X MFG açtığında DLSS ile fpsler 3-4 katına çıkıyor bir de smooth motion ile de ortalık yangın yerine dönüyor resmen FPS'te.

Son düzenleme:
Fanboyları saf performans diye bir saçmalık üretti.

Eğer bugün DLSS, yapay zekâ ve mimari verimlilik teknolojileri sektöre yön vermeseydi, ekran kartı dünyası AMD'nin o verimsizlik odaklı stratejisiyle sınırlı kalabilirdi. Bugün hâlâ AMD Radeon R9 295x2 gibi 500-1000W elektrik çeken, performans sunamayan, stutter yaratan, çift GPU'lu kartları kullanıyor olabilirdik. Neyse ki NVIDIA sektöre çekidüzen verip akıl ve verimlilik çağına taşıdı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…