Rehber NVMe Desteği için UEFI AMI Anakart Modlama

Merhaba. Techolay Sosyal'in ilk rehberi hayırlı olsun.
Bu rehberde sizlere NVMe soketi olmayan UEFI anakartlara, PCI-e genişletme kartları (adaptörleri) ile NVMe SSD kullanmak üzere nasıl modlayıp NVMe boot desteği kazandıracağınızı anlatacağım.

Şöyle ki, bazı anakartlar -özellikle 2, 3 ve 4. nesil Intel anakartlar-, UEFI desteği olmasına karşın NVMe destekli bir M.2 sokete sahip olmadıkları için haliyle UEFI BIOS'larının içerisinde de NVMe modülü bulunmuyor. Bu da aparat yardımıyla anakarta taktığımız NVMe SSD'mizindeki işletim sistemimizi başlatamamamıza sebep oluyor.

Ancak ne mutlu ki çözümü, UEFI dosyamızı modlayarak içine NVMe'yi okuyacak modülü ekleyip bırakmak kadar basit. Bu rehber sayesinde, size yettiğini düşündüğünüz bilgisayarı, depolama teknolojilerine yetişememesi nedeniyle yenisiyle değiştirmek zorunda kalmayacaksınız ve bir NVMe SSD aparatı almak size yeterli gelecek.

Rehbere geçmeden önce:
  • Bu işlemin gerçekleşmesinden ve hata sonucu kalıcı hasarlardan tek sorumlu sizsiniz. Ne ben, ne de Techolay Sosyal sorumluluk alamaz.
  • Bu rehber, UEFI desteğine sahip American Megatrends International (AMI) anakartlar için hazırlanmıştır.
  • Bu genel bir rehberdir. Görseller internetten bulunmuş olup, farklı anakartlardaki BIOS'lar farklı parametrelere sahip olabilir.
  • Rehberi uygulamaya geçirmeden önce, arka planda çalışan ve kapatılması mümkün olan tüm yazılımları kapatın. Render, indirme vb. işlemlerinizi rehberi uygulama sırasında gerçekleştirmeyin.

1. Bu linkteki afuwin.zip dosyasını indiriyoruz ve C:/afuwin dizinine çıkartıyoruz.

2. Komut İstemi'ni yönetici olarak başlatıyoruz ve aşağıdaki komutları sırasıyla giriyoruz:

Bu işlem bilgisayarınızın USB portunu kilitleyecek, işlem bitene kadar bilgisayara USB olarak takılı hiçbir aygıt çalışmayacak.
Kod:
cd C:/afuwin
afuwin.exe /o

Bu işlem, şu an anakartın içerisinde bulunan BIOS'u dosya halinde C:/afuwin dizinine yazacak. Tamamen olduğu gibi yazacağı için ayarlarınız da korunacaktır.

İşlemin ardından komut istemini kapatmayın çünkü tekrar lazım olacak.

3. Ardından linkteki MMTool 4.50.023.zip dosyasını indiriyoruz ve masaüstüne çıkartıyoruz.

4. MMTool.exe'yi yönetici olarak çalıştıralım. Karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere gelecek:

5. Sol üstten Load Image butonuna tıklayın ve az önce yazdığımız, C:/afuwin yolundaki Extracted.rom dosyasını seçiyoruz. Pencerenin altındaki tablolar şuna benzer bir şekilde dolacak:

Birebir aynı olması şart değil, sizin BIOS'unuz farklı görünebilir.

6. Tablodan CSMCORE modülünü buluyoruz. Bulduğumuz zaman üzerine tıklıyoruz ve yukarıda yer alan Vol. Index değerinin değiştiğini görüyoruz. Örneğin:

7. Aşağıdaki linkten Yedek.zip dosyasını indiriyoruz ve içerisindeki NvmExpressDxe_5.ffs dosyasını C:/ dizinine çıkartıyoruz.

8. MMTool'a geri dönüyoruz ve sağ üstteki Browse butonuna tıklıyoruz. C:/ dizininden NvmExpressDxe_5.ffs dosyasını seçiyoruz ve Module File kutucuğunda C:/NvmExpressDxe_5.ffs yazılı olduğunu görüyoruz.

9. For Option ROM only bölümünü ellemiyoruz, Insert As is seçeneği seçili şekilde bırakıyoruz ve hemen sağda bulunan Insert butonuna basıyoruz. Artık modülümüz UEFI BIOS'umuza yazıldığına göre, dosyamızı solda bulunan Save Image as... butonu ile kaydedebiliriz.

10. Dosyamızı C:/afuwin dizinine Modded.rom adı ile kaydediyoruz.

11. MMTool üzerinden tekrar Load Image tuşuna basıyoruz ve modded.rom dosyamızı yükleyip NVMe modülümüzün CSMCORE modülü ile aynı Volume değerine sahip olduğuna emin oluyoruz, gerekirse 2 kere kontrol ediyoruz.

Aşağıda da gördüğümüz gibi, CSMCORE modülümüz ile NVMe modülümüz aynı Volume değerine sahip:

12. Şimdi ise BIOS'umuzu tekrardan çipimize yazmaya geldi sıra.
Yönetici olarak başlattığımız Komut İstemi'ne geri dönüyoruz ve aşağıdaki komutu giriyoruz:

Bu işlem bilgisayarınızın USB portunu kilitleyecek, işlem bitene kadar bilgisayara USB olarak takılı hiçbir aygıt çalışmayacak.
Kod:
afuwinx64.exe modded.rom /GAN

13. İşlemimiz başlıyor, aşağıdaki gibi bir Komut İstemi bizi karşılayacak:

İşlemin bittikten sonra fare ve klavye tekrar kullanılabilir hale gelecek. Bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz ve BIOS'a giriyoruz.

Cihazı taktığımız SSD'den boot edebilmek için CSM ayarını aktif ediyor ve PCI-e seçeneğini UEFI first olarak ayarlıyoruz. Aksi taktirde BIOS'umuz NVMe diskimizi göremez çünkü adaptörümüzü PCI-e üzerinden bağlıyoruz.

14. Artık boot menüsünde PATA SS portu adı altına NVMe diskimizi görebiliyoruz. Ad kısmı boş görünüyorsa endişelenmenize gerek yok, bu gayet normal. Artık Windows kurulumu gerçekleştirebilir ve anakart üzerinden diski boot edebiliriz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam EFI Shell uzerinden yapanlar da vardi bu cesit degistirmeleri, neden tekrar BIOS yaziyorsunuz ya da yazmaliyiz?

Hocam EFI Shell üzerinden yapanlar da vardı bu çeşit değiştirmeleri, neden tekrar BIOS yazıyorsunuz ya da yazmalıyız?
EFI Shell ile yazma hakkında detaylı bilgim yok maalesef.

Eğer yazılabiliyorsa aşağı yukarı aynı şey olacak, aralarındaki fark birini EFI Shell üzerinden yazarken diğerini Windows üzerinden yazmamız olur.

Ama EFI Shell ile yazarken de, yine burada yaptığımız gibi, modülü yazmamız gereken Volume değerini ve parametreleri bilmemiz şart; kafamıza göre yazamayız. Ayrıca BIOS'u tamamen uçurmadan önce doğru yazıp yazmadığımızı da kontrol edebiliyoruz.

Merhaba dediğiniz şekilde BIOS'umu modliyacaktım ama bir sorunla karşılaştım ilk sorun.

CD C:/afuwin
afuwin.exe /o

Kodunu yazarken " is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file " hatası aldım daha sonra.

Bu işlem, şu an anakartın içerisinde bulunan BIOS'u dosya halinde C:/afuwin dizinine yazacak. Tamamen olduğu gibi yazacağı için ayarlarınız da korunacaktır.

Dediğiniz için ayarlar korunmasın daha sonra ayarlarım dedim ve CPU Z indirerek BIOS sürümüme baktım ve ASUS'un internet sitesinden sistemimde kurulu olan BIOS'u indirdim ve.

Sol üstten load ımage butonuna tıklayın ve az önce yazdığımız, C:/afuwin yolundaki Extracted.rom dosyasını seçiyoruz.

Kısmında Extracted.rom yerine indirdiğm BIOS'u açtım ardından bütün adımları yukarıdaki gibi takip ettim ama.

Şimdi ise BIOS'umuzu tekrardan çipimize yazmaya geldi sıra.
Yönetici olarak başlattığımız komut istemi'ne geri dönüyoruz ve aşağıdaki komutu giriyoruz:

Kısmında.

afuwinx64.exe modded.rom /gan

Kodunu girerken yine aynı şekilde "
İs not recognized as an internal or external command, operable program or batch file " hatası aldım acaba yardımcı olabilir misiniz?

BIOS'u modladım aldığım oldu mu bilmiyorum eğer olmadıysa BIOS'i yanlış modladıysam bunu masaüstünde anlamanın bir yolu var mı acaba?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…